Óbudai Társaskör

 

Weöres Sándor - az átutazó

Táncol a Hold

József Attila születésnapja, április 11. évtizedek óta a költészet napja Magyarországon. A vers ünnepére az Óbudai Társaskör zenés irodalmi esttel készül.

A Táncol a Hold című összeállítás a száz éve született Weöres Sándor műveiből válogat. A program szerkesztő-műsorvezetője, Tarján Tamás irodalomtörténész így foglalta össze a rendezvény szellemi célját: "Weöres Sándor sokfelé megfordult a nagyvilágban, a Távol-Kelettől az Örök Városig. Szeretett utazni. Amíg el nem indult. Maga írta: egzotikus úti kaland is untatta, más írta róla: szobájából alig mozdult ki, mert Rómát épp olyannak találta, mint Kecskemétet. A poéta, akinek 2013. június 22-én lesz a születési centenáriuma, egyhelyben és főleg lélekben utazott legszívesebben. Megpróbáljuk követni hétmérföldes lépteit."

Weöres Sándor (forrás: Óbudai Társaskör)

Az esten Fátyol Kamilla, Barbinek Péter és Jaskó Bálint lép fel, Tfirst Péter és Hargitai Géza hegedűn, Várnagy Mihály brácsán, Rózsa Richárd gordonkán működik közre. A zenei szerkesztő Várnagy Mihály lesz.

Kapcsolódó program(ok) – a részletekért kattintson a linkre!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

Szulák Andrea: "Az emberi lélekkel nem lehet gyurmázni"

Kemény munka, áldozat és harc. Miss Sherman nem ígér könnyű éveket a művészeti iskolásoknak a Fame – A hírnév ára című musicalben. A szigorú igazgatónőt Szulák Andrea formálja (Nádasi Veronikával váltva) a Budapesti Operettszínház idei utolsó bemutatójában. A színész-énekesnőt a művészeti képzés próbatételéről és a sztárrá válás áráról kérdeztük. INTERJÚ

Egressy Zoltán: "Minden kiszámíthatatlan"

Az egyik leggyakrabban játszott élő magyar drámaíró. Az Óbudai Nyár keretében mutatják be Halál Hotel című krimikomédiáját. INTERJÚ

Subicz Gábor: "A zenében sohasem lehetsz elég jó"

Subicz Gábor jazztrombitással, a Modern Art Orchestra tagjával egy koppenhágai zeneszerzői verseny első díja kapcsán beszélgettünk. INTERJÚ

Váratlan fordulattal ér véget a dzsihádista Mozart-opera

Az óvatosság jegyében a Szöktetés a szerájból-ról sajtóban publikálható fotók sem készültek.

Szentendrén a nyár még csak most kezdődik

Szentendre nyári fesztiválja színházzal, világzenével és jazz-zel, családi programokkal vár július 10. és augusztus 30. között.

Vaganova, a klasszikus balett egyik alapköve

Az orosz balett-táncos, koreográfus, pedagógus elsősorban a klasszikus tánctanítás területén kidolgozott saját módszeréről ismert.

Magyar siker a Hans von Bülow versenyen

Demény Balázs első díjat nyert a nemzetközi zongoraversenyen Meiningenben.

Nem bírja a kánikulát? Hűsöljön a BJC-ben!

Hűsítő jazz-zel szolgál július 8-án este a Gyémánt Bálinttal kiegészült Sárik Péter Trió a Budapest Jazz Clubban.

Csontváry géniusza a budai Várban vár ránk

Július 5-én este megnyílt a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató kiállítás.

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.
 

Mindeközben a kertben...

 

Még véget sem ér a hivatalos évad az Óbudai Társaskörben, megkezdődnek az Óbudai Nyár eseményei a kertben, ahol klasszikus és könnyűzenei koncertek, színházi bemutató és operaelőadás várja a közönséget június 24. és augusztus 3. között.

A 19. század elején klasszicista stílusban épült egykori fogadó és kávéház felújítása során az Óbudai Társaskörben átriumszerű belső udvar került kialakításra, melyet két hatalmas gesztenyefa árnyas lombja tart hűsen a legmelegebb nyári napokon is. A bensőséges hangulatú térben koncert, opera és színház a közvetlenség élményével párosul. Idén a Muzsika a kertben, a Színház a kertben és az Opera a kertben sorozatok előadásai várják a nézőket az Óbudai Nyár keretében.

 

Muzsika a kertben

 

A szezon június 24-én indul a Musicalmérgezés című esttel. A lassan két évtizede bemutatott, és akkoriban nagy szériát és zajos sikert aratott, szórakoztató kamara-show most az Óbudai Társaskör kertjében lesz látható és hallható a három korábbi szereplővel, Gombos Katával, Bardóczy Attilával és Domahidy Lászlóval.

Június 25-én és július 2-án a teltházas nagytermi előadások után a kertben is hallható lesz Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Seress Rezső-estje, a Dalok a Kispipából. Ezeken az estéken dalainak segítségével megidézzük ezt a jellegzetesen pesti alakot, a „füttyös muzsikust", a „kis Seresst", aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét, és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának.

Klasszikus zenével folytatódik június 29-én a Muzsika a kertben sorozat: a Liszt Ferenc Kamarazenekar Rolla János vezetésével Bononcini, Hertel, Nino Rota és Vivaldi műveit játssza. A nyáresti koncert első felében a trombitáé lesz a főszerep, közreműködik Tóth László (Lecsó) és Devecsai Gábor.

A jazz sem maradhat el a programok közül: július elsején a Grencsó Kollektív Árnyalat zenél. Grencsó István (tenorszaxofon, basszusklarinét, fuvola) az élő zenész-legendák egyike, a magyar avantgarde jazz egyik kiemelkedő alakja, akit a formai változtatások mesterének tartanak. A Kollektíva kompromisszumoktól mentes szabad zenét játszik, ezúttal is nagyszerű zenészekkel. A formáció tagjai: Pozsár Máté (zongora), Benkő Róbert (nagybőgő) és Miklós Szilveszter (dobok, ütőhangszerek).

Az Óbudai Társaskör rezidens zenekarai közül a Budapesti Vonósok július 20-án lépnek színpadra Kállai Ernő hegedűművész közreműködésével. Műsorukon Johannes Brahsm, Alekszandr Glazunov, Joseph Haydn és Michael Haydn lesznek hallhatók.

Mesés dallamok ragtime stílusban a címe a Budapest Ragtime Band július 29-i koncertjének. Ezen a koncerten a zenekar megidézi a műfaj nagyjait és bizonyítja: a ragtime-ot számtalan zenei stílus alkalmazhatja és alkalmazza is, így nagyon sokféle ízlést tud kielégíteni. A Budapest Ragtime Band a tőle megszokott jókedvvel Georges Bizet, Charlie Chaplin, Fényes Szabolcs, Horváth Jenő és Scott Joplin fülbemászó dallamait játssza Gayer Ferenc vezetésével.

A Muzsika a kertben sorozat záró és egyben az Óbudai Társaskör utolsó nyári estjén, augusztus 3-án az idén ötéves Anima Musicae Kamarazenekar lép fel G. Horváth László hegedűművész vezetésével. Rimszkij-Korszakov, Manuel de Falla és Csajkovszkij műveit hallgatva, Rohmann Ditta kifejező csellójátékában gyönyörködhetünk majd.

 

Színház a kertben

 

Saját felkérésre idén új színházi bemutatóra készül az Óbudai Társaskör. Egressy Zoltán Halál Hotel című krimikomédiája Őze Áron rendezésében kel életre július 15-én. A premiert kilenc további előadás követi majd. A szerepekben Kútvölgyi Erzsébet, Cserna Antal, Losonczi Kata, Göttinger Pál, Holecskó Orsolya, Horváth Illés, Őze Áron, Takács Géza és Auksz Éva látható.

  

Opera a kertben

 

A tavalyi nagy siker után az idei szezonban két alkalommal lesz látható a Carmen-filé című operaelőadás. „Filé"... a legjava. Július 31-én és augusztus 1-jén a Carmen című opera legnépszerűbb, legszebb, dramaturgiailag és zeneileg legmeghatározóbb részletei hangzanak el fiatal tehetségek közreműködésével. Az előadást a Fráter Zoltán által írt, az opera születéséről szóló játékos párbeszédek színesítik a rendező, Fehér András és Rajkai Zoltán előadásában. A címszerepben Busa Gabriella hallható, partnerei Bolya-Pap Nikoletta (Micaela), Gémes Katalin (Mercedes), Szakács Ildikó (Frasquita), Hajdú András (Don Jose), Kálmán László (Remendado), Fülep Máté és Gaál Csaba (Escamillo), valamint Erdős Attila (Dancairo) lesznek.

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink: