Óbudai Társaskör

 

Weöres Sándor - az átutazó

Táncol a Hold

József Attila születésnapja, április 11. évtizedek óta a költészet napja Magyarországon. A vers ünnepére az Óbudai Társaskör zenés irodalmi esttel készül.

A Táncol a Hold című összeállítás a száz éve született Weöres Sándor műveiből válogat. A program szerkesztő-műsorvezetője, Tarján Tamás irodalomtörténész így foglalta össze a rendezvény szellemi célját: "Weöres Sándor sokfelé megfordult a nagyvilágban, a Távol-Kelettől az Örök Városig. Szeretett utazni. Amíg el nem indult. Maga írta: egzotikus úti kaland is untatta, más írta róla: szobájából alig mozdult ki, mert Rómát épp olyannak találta, mint Kecskemétet. A poéta, akinek 2013. június 22-én lesz a születési centenáriuma, egyhelyben és főleg lélekben utazott legszívesebben. Megpróbáljuk követni hétmérföldes lépteit."

Weöres Sándor (forrás: Óbudai Társaskör)

Az esten Fátyol Kamilla, Barbinek Péter és Jaskó Bálint lép fel, Tfirst Péter és Hargitai Géza hegedűn, Várnagy Mihály brácsán, Rózsa Richárd gordonkán működik közre. A zenei szerkesztő Várnagy Mihály lesz.

Kapcsolódó program(ok) – a részletekért kattintson a linkre!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

"Ezek az alkalmak segítenek kapaszkodni"

Mészáros Máté (fotó: Drucker Dávid)

A tavaly harmincéves Ghymes zenekar december 5-én a Mátyás-templomban tartja nagy karácsonyi koncertjét, melyen Mendika című lemezük dallamai hangzanak el. A zenekarvezető Szarka Tamással a kezdetekről, a zenei forrásokról és az ünnepről beszélgettünk. INTERJÚ

"Mi ketten már egy család vagyunk"

A december több okból is különleges hónap Mórocz Adrienn és Kovács Lehel számára. INTERJÚ

A népzene a közös nyelv

2015-benben Magyarországon rendezik meg a világ egyik legfontosabb világzenei eseményét, a Womexet. Lelkes Andrással beszélgettünk. INTERJÚ

Jazz nehézsúlyúak hármasban

Berki Tamás és Sárik Péter duettjéből született koncertlemez, melyet december 3-án az Opusban mutatnak be Gyémánt Bálinttal közösen.

Szatory Dávid: "A szakmát színházban lehet megtanulni"

2014-ben a Nemzeti Színház művésze is megkapta a Junior Prima Díjat. INTERJÚ

Reflektálni a nálunk hatalmasabbra

Thomas Hampson bariton a klasszikus zene üzenetéről beszélt a Bartók Rádiónak adott interjújában.

Tokody Ilona életműdíjat kapott

November 24-én ünnepélyes keretek között átadták a Gundel Művészeti Díjakat.

A balerina, aki nem nézett vissza

Csinády Dóra az 1940-50-es évek meghatározó hazai balettművésze volt, a forradalom után azonban elhagyta az országot. MAGAZIN

Tiltakozás a Velencei Biennale nemzeti biztosa ellen

Hazai művészeti szakemberek szólították fel lemondásra Balatoni Monikát.

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.
 

A várakozás

 

Ünnepre készülünk, szorgalmasan jegyezgetjük az ötleteket: kinek mit adunk majd ajándékba. Mire való a készülődés? Lelkünkben érezzük, hogy a feladatok mellett a legfőbb dolog megnyitni magunkban a helyet, ahová beáramlik majd az ünnep. A várakozás heteiben Johann Sebastiann Bach zenéjét mint szellemi kalauzt kínálja Lukácsházi Pál és Licsák Attila négykezes zongoraestjén. A koncerten hallható még Thomas Tallis, Joseph Haydn, Liszt Ferenc, Mendelssohn és Max Reger kompozíciója, aki oly mélyen tisztelte Bachot, hogy „a mindenség atyjának", „zenei ősatyának" nevezte.

 

Elmélyülésre hív a Szent Efrém Férfikar hangversenye is. Liszt Ferenc és a zsidó kultúra kapcsolata mutatkozik meg a férfikari zsoltárok és Salomon Sulzer, 19. századi bécsi főkántor és zeneszerző, egyben a zsinagógai kóruséneklés hagyományának megteremtője párhuzamában. Az Áthallások - Dávid zsoltárai című koncerten közreműködik még Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora (basszus), Komáromi Márton (tenor), Laborfalvi Soós Béla (basszbariton) valamint Király Csaba zongorán.

 

Jókedvű karácsonyi melódiákkal, vadonatúj dalokkal és különleges látványvilággal jelentkezik a Chameleon Jazz Band ünnepi koncertjén. A lendületes és fülbemászó jazz és popzenék mellett igazi sztárvendég, Kozma Orsi énekli a fiúkkal - Wonderful World!

 

Igaz reménységgel, a hagyományos újévi koccintással, Johann Strauss, Kálmán Imre fülbemászó melódiáival, örökzöld slágerek színes csokrával és a Berki Sándor vezette Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral kívánunk minden kedves vendégünknek boldog újévet!

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink: