Óbudai Társaskör

 

Weöres Sándor - az átutazó

Táncol a Hold

József Attila születésnapja, április 11. évtizedek óta a költészet napja Magyarországon. A vers ünnepére az Óbudai Társaskör zenés irodalmi esttel készül.

A Táncol a Hold című összeállítás a száz éve született Weöres Sándor műveiből válogat. A program szerkesztő-műsorvezetője, Tarján Tamás irodalomtörténész így foglalta össze a rendezvény szellemi célját: "Weöres Sándor sokfelé megfordult a nagyvilágban, a Távol-Kelettől az Örök Városig. Szeretett utazni. Amíg el nem indult. Maga írta: egzotikus úti kaland is untatta, más írta róla: szobájából alig mozdult ki, mert Rómát épp olyannak találta, mint Kecskemétet. A poéta, akinek 2013. június 22-én lesz a születési centenáriuma, egyhelyben és főleg lélekben utazott legszívesebben. Megpróbáljuk követni hétmérföldes lépteit."

Weöres Sándor (forrás: Óbudai Társaskör)

Az esten Fátyol Kamilla, Barbinek Péter és Jaskó Bálint lép fel, Tfirst Péter és Hargitai Géza hegedűn, Várnagy Mihály brácsán, Rózsa Richárd gordonkán működik közre. A zenei szerkesztő Várnagy Mihály lesz.

Kapcsolódó program(ok) – a részletekért kattintson a linkre!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

A játék visszavág

Tardy József (Fotó: Jász Annamária)

A Ludwig Múzeumban nyílt No Pain No Game című tárlat furcsa koncepcióra épül: egyszerre hívja a gépfüggőket a kiállítótérbe és invitálja a művészetkedvelő közönséget aktív, játékos elvonatkoztatásra. Bejártuk a fizikailag és szellemileg is megmozgató kiállítást. KRITIKA

Játék és színpad

Az MR Szimfonikusok március 22-én a Müpába várta azokat, akik Bernstein: Chichester Psalms c. művét akarták hallani. KRITIKA

Juronics Tamás: Az őrület határai

A Szegedi Kortárs Balett új darabja, az Insomnia a Budapest Táncfesztiválon április 30-án érkezik a Fesztivál Színházba. INTERJÚ

Világklasszis fúvóssal üt a BJC

Április 2-án egy nemzetközi kvartett és az amerikai jazz hard bop egyik ismert alakja ad ütős koncertet.

Világsztárok a Budapest Táncfesztivál programjában

Két nemzetközi produkció, két gálaműsor és egy budapesti bemutató szerepel az április végi fesztiválon.

Elhunyt Katona János

Március 31-én életének 66. évében elhunyt Katona János színművész.

Átadták a Derkovits- és Kállai-ösztöndíjakat

Hoppál Péter március 31-én este a Műcsarnokban adta át a 2015. évi ösztöndíjakkal járó okleveleket.

Szakadatlan hangszédülés

Andreas Schaerer az az énekes, aki be mert menni a Bobby McFerrin által megnyitott elvarázsolt kastélyba. TAKE7

Böhm György csókos asszonyai

Böhm Györggyel érett nőkről, legutóbbi rendezéseiről, valamint a zenés színház aktuális trendjeiről beszélgettünk. INTERJÚ

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.
 

MENNYI MINDEN

 

Az előző időszakhoz hasonlóan áprilisban is igen gazdag programkínálattal jelentkezik az Óbudai Társaskör. Két zeneszerzőre is emlékezünk a hónapban. Április 9-én Kósa György szerzői estje várja a közönséget. Zongoraművészként nyilvános szereplései mellett otthonában évtizedeken keresztül házi koncerteket tartott. Ennek a házi muzsikálásnak folytatásaként a zeneszerző fia, Kósa Gábor az Óbudai Társaskörben sorozatot indított, amelynek ez lesz a tizenkettedik előadása. Petrovics Emil zeneszerző ebben az évben lenne 85 éves - tiszteletére szerkeszt műveiből hangversenyt lánya, Petrovics Eszter. A koncert címe, Mennyi minden Petrovics Emil op. 25-ös darabjára utal, amely szintén elhangzik az Óbudai Társaskör nagytermében.

Esterházy Péter A mi a bánat című új hangoskönyvét mutatja be Dés László közreműködésével április 10-én. A két CD-ből álló kiadvány az író 1997 és 2014 között publikált írásaiból közöl válogatást a Kossuth és a Mojzer Kiadó közös gondozásában, Tettamanti Béla borítógrafikájával.

Carles Lama és Sofia Cabruja Steinway Művészként a világ rangos zongoraduói közé tartoznak.  A katalán művészpáros 1987 óta muzsikál együtt. Széles repertoárjuk Bach-tól a 21. századig terjed, kortárs zeneszerzők rendszeresen írnak számukra kompozíciókat. Április 16-án Brahms, Ravel és Schubert egy-egy darabja mellett elhangzik Zack Browning művének, A remény rezgéseinek ősbemutatója is.

Operett! címmel ezúttal is a Kék Duna Koncertszalonzenekar varázsolja elénk a híres magyar operett legendáját legkedveltebb szerzőink népszerű és közismert dallamainak segítségével április 17-én.

Párizsba kalauzol minket a Városok zenéje sorozat április 24-i estje. G. Horváth László hegedűművész, a sorozat szerkesztője Debussy, Honegger, Milhaud, Ravel és Satie műveit válogatta össze erre az alkalomra.

Április 27-én William Shakespeare-t idézzük meg: ezúttal azonban nem „szerelmes" művein keresztül, hanem azt az oldalát bemutatva, aki nevettetni és megrendíteni egyaránt tudott, úgy, ahogy senki más a drámairodalomban. Purcelltől Prokofjevig színpadi szerzők sokasága írt operát, balettet vagy éppenséggel musical comedy-t Shakespeare valamely műve alapján. Ezúttal - az alapművek mellett - Rossini és Verdi operáiból hallunk részleteket.

Az áprilist Gődény Márta (zongora) és Hadady László (oboa), a Párizsi Zeneakadémia művésztanárainak Kvintettek és szextett koncertje zárja. Hadady László ritka budapesti fellépésein - így ez alkalommal is - Magyarország legjobb fúvós hangszeres szólistáit gyűjti maga mellé.

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink: