Óbudai Társaskör

Weöres Sándor - az átutazó

Táncol a Hold

József Attila születésnapja, április 11. évtizedek óta a költészet napja Magyarországon. A vers ünnepére az Óbudai Társaskör zenés irodalmi esttel készül.

A Táncol a Hold című összeállítás a száz éve született Weöres Sándor műveiből válogat. A program szerkesztő-műsorvezetője, Tarján Tamás irodalomtörténész így foglalta össze a rendezvény szellemi célját: "Weöres Sándor sokfelé megfordult a nagyvilágban, a Távol-Kelettől az Örök Városig. Szeretett utazni. Amíg el nem indult. Maga írta: egzotikus úti kaland is untatta, más írta róla: szobájából alig mozdult ki, mert Rómát épp olyannak találta, mint Kecskemétet. A poéta, akinek 2013. június 22-én lesz a születési centenáriuma, egyhelyben és főleg lélekben utazott legszívesebben. Megpróbáljuk követni hétmérföldes lépteit."

Weöres Sándor (forrás: Óbudai Társaskör)

Az esten Fátyol Kamilla, Barbinek Péter és Jaskó Bálint lép fel, Tfirst Péter és Hargitai Géza hegedűn, Várnagy Mihály brácsán, Rózsa Richárd gordonkán működik közre. A zenei szerkesztő Várnagy Mihály lesz.

Kapcsolódó program(ok) – a részletekért kattintson a linkre!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

"Vad bacchanáliára nem kell számítani"

Tricks & Tracks 2. - Frenák Pál Társulat, Trafó (fotó: Puskel Zsolt)

Két kortárs kisoperát, Dubrovay László és Vidovszky László műveit mutatja be április 17-én a Budapesti Operettszínház. A rendhagyó, pajzán és feminista felhangokat sem nélkülöző estéről Somogyi Szilárd rendezővel beszélgettünk. INTERJÚ

Csöppnyi fülek mágiája

Egy gombostűt nem lehetett elejteni Palya Bea új lemezbemutatóján. Mi a titka Bea népszerűségének a magyar világzenészek között? KRITIKA

Kínaiak a piazzán

Paolo Simioni immár tizenhatodik alkalommal tartott workshopot színészeknek Magyarországon. INTERJÚ

Parsifal orvosokkal

Idén április 16-án közel ezer orvos kapott meghívást a Wagner szent ünnepi játékára.

Leonardo, a reneszánsz zseni

Európa minden eddiginél nagyobb és teljesebb Leonardo-tárlatával várja az érdeklődőket a pécsi Janus Pannonius Múzeumban.

Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Pogány Juditot, Nagy Alfrédot és Schneider Zoltánt jelölték idén a Kaszás Attila-díjra.

Budapest Folk Fest ötödször

Ötödször rendezi meg a fesztivált a Fonó Budai Zeneház április 21. és 27. között.

Hozott anyag

Mi nagyobb kunszt: maradni vagy menni? Ezt a dilemmát választotta témájául a HoppArt Hungari c. előadása. KRITIKA

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.

Tavaszi hangok

Vágyom egy nő után - lesz a Társaskörhöz tartozó Budapest Ragtime Band nőnapi koncertjének címe.  Majd a Víz Napján a vízről költőien szól Szalay Kriszta és Márton András irodalmi estje. A Színházi Világnapon Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című írásából Székely Kriszta rendezésében felolvasószínházi estet tartunk. A Cseh Centrummal együttműködésben kiállítás látható a Galériában Képmutogató - Hrabal 100 címmel, Bohumil Hrabal és Vladimir Boudník munkáiból. A nagy múltú Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai közé ez évben három koncertünk került be, az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenye Milan Vrsajkov közreműködésével, Marco Bianchi zongoraestje és a Trio Monteleone Beethoven-sorozatának VI., záró koncertje.

Költők - operaszínpadon összeállítással ünneplünk az 50. Költészet Napja alkalmából. Szinte szerves folytatása ennek a két vérbeli trubadúr Kobzos Kiss Tamás és Miqueu Montanaro zenés utazása a trubadúrok földjén. Vivaldi: A négy évszak című kompozíciója korhű hangszereken, a Capella Savaria előadásában hallható április végén.

 

 

 

 

Partnereink: