Óbudai Társaskör

Weöres Sándor - az átutazó

Táncol a Hold

József Attila születésnapja, április 11. évtizedek óta a költészet napja Magyarországon. A vers ünnepére az Óbudai Társaskör zenés irodalmi esttel készül.

A Táncol a Hold című összeállítás a száz éve született Weöres Sándor műveiből válogat. A program szerkesztő-műsorvezetője, Tarján Tamás irodalomtörténész így foglalta össze a rendezvény szellemi célját: "Weöres Sándor sokfelé megfordult a nagyvilágban, a Távol-Kelettől az Örök Városig. Szeretett utazni. Amíg el nem indult. Maga írta: egzotikus úti kaland is untatta, más írta róla: szobájából alig mozdult ki, mert Rómát épp olyannak találta, mint Kecskemétet. A poéta, akinek 2013. június 22-én lesz a születési centenáriuma, egyhelyben és főleg lélekben utazott legszívesebben. Megpróbáljuk követni hétmérföldes lépteit."

Weöres Sándor (forrás: Óbudai Társaskör)

Az esten Fátyol Kamilla, Barbinek Péter és Jaskó Bálint lép fel, Tfirst Péter és Hargitai Géza hegedűn, Várnagy Mihály brácsán, Rózsa Richárd gordonkán működik közre. A zenei szerkesztő Várnagy Mihály lesz.

Kapcsolódó program(ok) – a részletekért kattintson a linkre!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

Halhatatlanok tárlata

Tricks & Tracks 2. - Frenák Pál Társulat, Trafó (fotó: Puskel Zsolt)

A firenzei Uffizi képtár őrzi a világ legnagyobb művészönarckép-gyűjteményét. A magyar alkotók festményeiből a BTM Vármúzeumában rendezett Festők a tükörben című kiállítás kurátorával, Fehér Ildikóval beszélgettünk. INTERJÚ

Leláncolni az időt

Modern kori ősbemutatót tartottak a Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó napján, április 6-án. KRITIKA

Szondával is mérhető szépség

A Dresch Quartet legújabb sorlemezét év elején adta ki a Fonó Kapu és Kert címmel. Felkavaró és felemelő - írja Zipernovszky Kornél. KRITIKA

Michael Bártek orgonakoncertje

A "Zene határok nélkül" programsorozat keretében ad ingyenes hangversenyt a cseh művész április 26-án a Szegedi Dómban.

Elhunyt Komlóssy Erzsébet

Életének 81. évében, április 22-én elhunyt Komlóssy Erzsébet, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Hódolat Katalóniának?

A barcelonai Teatre Lliure nagy sikerrel futó Hullám című előadásán Papp Tímea járt. KRITIKA

Egyesülés

Egy amerikai filmszínész és két kis kesztyűbáb egy színpadon. Fehér Ferenc Morgan and Freeman című táncdarabját mutatta be. KRITIKA

Gera Zoltán a Nemzet Színésze

Szabó Gyula helyére Gera Zoltán Kossuth-díjas művészt választották meg a Nemzet Színészei.

Nem kell félni, nem robban

A környezettudatos élet sokkal inkább a játékosságról szól, mint az aszkézisről - vallja Nagy Réka. INTERJÚ

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.

Tavaszi hangok

Vágyom egy nő után - lesz a Társaskörhöz tartozó Budapest Ragtime Band nőnapi koncertjének címe.  Majd a Víz Napján a vízről költőien szól Szalay Kriszta és Márton András irodalmi estje. A Színházi Világnapon Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című írásából Székely Kriszta rendezésében felolvasószínházi estet tartunk. A Cseh Centrummal együttműködésben kiállítás látható a Galériában Képmutogató - Hrabal 100 címmel, Bohumil Hrabal és Vladimir Boudník munkáiból. A nagy múltú Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai közé ez évben három koncertünk került be, az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenye Milan Vrsajkov közreműködésével, Marco Bianchi zongoraestje és a Trio Monteleone Beethoven-sorozatának VI., záró koncertje.

Költők - operaszínpadon összeállítással ünneplünk az 50. Költészet Napja alkalmából. Szinte szerves folytatása ennek a két vérbeli trubadúr Kobzos Kiss Tamás és Miqueu Montanaro zenés utazása a trubadúrok földjén. Vivaldi: A négy évszak című kompozíciója korhű hangszereken, a Capella Savaria előadásában hallható április végén.

 

 

 

 

Partnereink: