Óbudai Társaskör

 

Weöres Sándor - az átutazó

Táncol a Hold

József Attila születésnapja, április 11. évtizedek óta a költészet napja Magyarországon. A vers ünnepére az Óbudai Társaskör zenés irodalmi esttel készül.

A Táncol a Hold című összeállítás a száz éve született Weöres Sándor műveiből válogat. A program szerkesztő-műsorvezetője, Tarján Tamás irodalomtörténész így foglalta össze a rendezvény szellemi célját: "Weöres Sándor sokfelé megfordult a nagyvilágban, a Távol-Kelettől az Örök Városig. Szeretett utazni. Amíg el nem indult. Maga írta: egzotikus úti kaland is untatta, más írta róla: szobájából alig mozdult ki, mert Rómát épp olyannak találta, mint Kecskemétet. A poéta, akinek 2013. június 22-én lesz a születési centenáriuma, egyhelyben és főleg lélekben utazott legszívesebben. Megpróbáljuk követni hétmérföldes lépteit."

Weöres Sándor (forrás: Óbudai Társaskör)

Az esten Fátyol Kamilla, Barbinek Péter és Jaskó Bálint lép fel, Tfirst Péter és Hargitai Géza hegedűn, Várnagy Mihály brácsán, Rózsa Richárd gordonkán működik közre. A zenei szerkesztő Várnagy Mihály lesz.

Kapcsolódó program(ok) – a részletekért kattintson a linkre!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

Zeneakadémia: cáfolják a kancellár állításait

Román Sándor - ExperiDance

Cáfolja Kupper Andrásnak, a Zeneakadémia kancellárjának hétfőn közzétett állításait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata. A bizonytalan helyzet feloldása érdekében az egyetem szenátusának kilenc tagja kezdeményezte Vigh Andrea rektornál egy rendkívüli szenátusi ülés összehívását május 5-re.

Hajdu Klára: "Megasztárosként is a jazzt képviseltem"

A Hajdu Klára Quartet nyitja az idei Nemzetközi Jazznapot a Müpában. Az április 30-i esemény kapcsán az énekesnőt kérdeztük.

"Soha nem akartam vezényelni"

Vladimir Ashkenazy a Tavaszi Fesztiválon április 20-án adott koncertet a londoni székhelyű Filharmónia Zenekar élén. INTERJÚ

Táncot dombtetőre - a Trafó Tánc világnapi ajánlója

A Fidelio kérésére április 29-ig a Trafó több ezer előadást látott szakemberei mutatják be kedvenceiket a táncvilágból. VIDEÓ

Melyik volt a legjobb opera 2014-ben?

Április 26-án este Londonban adták át a Nemzetközi Operadíjakat, a németek taroltak.

"Több lesz, mint egy kiállítás"

A Velencei Biennale magyar projektréről, a Fenntartható identitásokról Balatoni Monika nemzeti biztos mesélt. INTERJÚ

Átadták az idei Lábán Rudolf-díjakat

A díjazottak április 26-án este a Trafó Kortárs Művészetek Házában megrendezett tizedik gálaest keretében vehették át az elismerést.

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít"

Dramaturg, színész, a Pintér Béla Társulat alapító tagja. A Parasztopera Fesztivál kapcsán beszélgettünk vele. INTERJÚ

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.
 

MENNYI MINDEN

 

Az előző időszakhoz hasonlóan áprilisban is igen gazdag programkínálattal jelentkezik az Óbudai Társaskör. Két zeneszerzőre is emlékezünk a hónapban. Április 9-én Kósa György szerzői estje várja a közönséget. Zongoraművészként nyilvános szereplései mellett otthonában évtizedeken keresztül házi koncerteket tartott. Ennek a házi muzsikálásnak folytatásaként a zeneszerző fia, Kósa Gábor az Óbudai Társaskörben sorozatot indított, amelynek ez lesz a tizenkettedik előadása. Petrovics Emil zeneszerző ebben az évben lenne 85 éves - tiszteletére szerkeszt műveiből hangversenyt lánya, Petrovics Eszter. A koncert címe, Mennyi minden Petrovics Emil op. 25-ös darabjára utal, amely szintén elhangzik az Óbudai Társaskör nagytermében.

Esterházy Péter A mi a bánat című új hangoskönyvét mutatja be Dés László közreműködésével április 10-én. A két CD-ből álló kiadvány az író 1997 és 2014 között publikált írásaiból közöl válogatást a Kossuth és a Mojzer Kiadó közös gondozásában, Tettamanti Béla borítógrafikájával.

Carles Lama és Sofia Cabruja Steinway Művészként a világ rangos zongoraduói közé tartoznak.  A katalán művészpáros 1987 óta muzsikál együtt. Széles repertoárjuk Bach-tól a 21. századig terjed, kortárs zeneszerzők rendszeresen írnak számukra kompozíciókat. Április 16-án Brahms, Ravel és Schubert egy-egy darabja mellett elhangzik Zack Browning művének, A remény rezgéseinek ősbemutatója is.

Operett! címmel ezúttal is a Kék Duna Koncertszalonzenekar varázsolja elénk a híres magyar operett legendáját legkedveltebb szerzőink népszerű és közismert dallamainak segítségével április 17-én.

Párizsba kalauzol minket a Városok zenéje sorozat április 24-i estje. G. Horváth László hegedűművész, a sorozat szerkesztője Debussy, Honegger, Milhaud, Ravel és Satie műveit válogatta össze erre az alkalomra.

Április 27-én William Shakespeare-t idézzük meg: ezúttal azonban nem „szerelmes" művein keresztül, hanem azt az oldalát bemutatva, aki nevettetni és megrendíteni egyaránt tudott, úgy, ahogy senki más a drámairodalomban. Purcelltől Prokofjevig színpadi szerzők sokasága írt operát, balettet vagy éppenséggel musical comedy-t Shakespeare valamely műve alapján. Ezúttal - az alapművek mellett - Rossini és Verdi operáiból hallunk részleteket.

Az áprilist Gődény Márta (zongora) és Hadady László (oboa), a Párizsi Zeneakadémia művésztanárainak Kvintettek és szextett koncertje zárja. Hadady László ritka budapesti fellépésein - így ez alkalommal is - Magyarország legjobb fúvós hangszeres szólistáit gyűjti maga mellé.

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink: