Óbudai Társaskör

 

Weöres Sándor - az átutazó

Táncol a Hold

József Attila születésnapja, április 11. évtizedek óta a költészet napja Magyarországon. A vers ünnepére az Óbudai Társaskör zenés irodalmi esttel készül.

A Táncol a Hold című összeállítás a száz éve született Weöres Sándor műveiből válogat. A program szerkesztő-műsorvezetője, Tarján Tamás irodalomtörténész így foglalta össze a rendezvény szellemi célját: "Weöres Sándor sokfelé megfordult a nagyvilágban, a Távol-Kelettől az Örök Városig. Szeretett utazni. Amíg el nem indult. Maga írta: egzotikus úti kaland is untatta, más írta róla: szobájából alig mozdult ki, mert Rómát épp olyannak találta, mint Kecskemétet. A poéta, akinek 2013. június 22-én lesz a születési centenáriuma, egyhelyben és főleg lélekben utazott legszívesebben. Megpróbáljuk követni hétmérföldes lépteit."

Weöres Sándor (forrás: Óbudai Társaskör)

Az esten Fátyol Kamilla, Barbinek Péter és Jaskó Bálint lép fel, Tfirst Péter és Hargitai Géza hegedűn, Várnagy Mihály brácsán, Rózsa Richárd gordonkán működik közre. A zenei szerkesztő Várnagy Mihály lesz.

Kapcsolódó program(ok) – a részletekért kattintson a linkre!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

Faust nélkül közepes

Mészáros Máté (fotó: Drucker Dávid)

Nehéz lenne azt állítani, hogy Heinz Holliger és a stuttgarti rádiózenekar szokványos műsort adott a Zeneakadémián, még ha a nyitány-versenymű-szimfónia klasszikus rendjétől nem is állt olyan távol, amit játszottak. De egy kicsit azért igen. KRITIKA

Totál Vokál I.

A Jazzation és példaképük, a legendás svéd-dán The Real Group akár együtt is értelmezhető két koncertjét adta nemrég. TAKE7

Lucifer tragédiája

Ács Norberttel, a Budapest Bábszínház művészével beszélgettünk Garas Dezső ma is sikerrel futó Tragédia-rendezéséről. INTERJÚ

Lőrinczy György átvette a vezetést

Az új igazgató október 31-én, ünnepélyes társulati ülés keretében vette át a Budapesti Operettszínház vezetését.

Hiperravasz szaxofonos

A műfaj egyik legfantáziadúsabb képviselője, a Grammy-díjas szaxofonos, Branford Marsalis november 4-én érkezik a Müpába.

Kié lesz a Robert Capa Nagydíj?

Ötmillió forint összdíjazású elismerést alapított a Robert Capa Központ.

Garantáltan defibrillál

Jefta van Dinther darabja a nézőkre erős fény- és hangeffektekkel gyakorol hatást.

Marczi Mariann a Fúgában

A halottak napjához kapcsolódó tematikájú szólókoncertet ad Marczi Mariann november 2-án, vasárnap kora este

Átadták a legrangosabb vajdasági színházi elismerést

A Pataki-gyűrű díjat Vicei Natália, a szabadkai Népszínház művésze vehette át.

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.
 

Novemberi emlékezések

  

Dalok a Kispipából - Seress Rezső 125

Seress Rezső 20. századi, jellegzetes, mégis egyedi életútját Fesztbaum Béla idézi fel a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar közreműködésével. Egy fiatalember tervei, hogy cirkuszi artista vagy színész legyen, sorra semmivé váltak, de megmaradt számára a kisvendéglők szívmelengető közönsége. Nekik írta szerzeményeit, velük érezte magát otthonosan, még a pusztító fegyverek sem tántorították el ettől a világtól, hazájától.

A Kispipa pianínója mellett pötyögtette dallamait, és sejtelme sem volt róla, hogy dalai - elsőként a Szomorú vasárnap - kiröpülnek a világba, és soha nem látott, soha nem remélt pályát futnak be.

Otto Klemperer, a világhírű karmester legendás mondata Seressről: Nem muzsikus - csak zseni.

 

Nagyon messze és egészen közel

Összeállításunk Radnóti Miklós halálának emléknapján megszólaltatja a magyar „holokauszt-irodalom" nagyjait: a végső stációkor is humanistának maradó Radnóti Miklóst, az óbudai kötődésű Gelléri Andor Endrét, a túlélők nemzedékeiből a Nobel-díjas Kertész Imrét, az emlékezni és emlékeztetni meg nem szűnő Székely Magdát, Gergely Ágnest, az áldozatok iránt mély, izzó szolidaritást mutató Pilinszky Jánost és másokat. Irodalmi szerkesztő: Tarján Tamás irodalomtörténész, zenei szerkesztő: Várnagy Mihály, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja.

  

Virágzó harmóniák - pusztuló világ

1914 - az első világégés kezdete. Megjelennek a kétségbeesett kompozíciók, de feltűnnek a határozottan állást foglaló, az ellenséget elítélő darabok, ahogyan a reményt, az újrakezdést jelző zenei próféciák is. Hogyan reagáltak az I. világháború idején alkotó komponisták? Társadalom és művészet, élet és halál, hit és reménytelenség... Szerkesztő, műsorvezető: Becze Szilvia.

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink: