Óbudai Társaskör

 

Weöres Sándor - az átutazó

Táncol a Hold

József Attila születésnapja, április 11. évtizedek óta a költészet napja Magyarországon. A vers ünnepére az Óbudai Társaskör zenés irodalmi esttel készül.

A Táncol a Hold című összeállítás a száz éve született Weöres Sándor műveiből válogat. A program szerkesztő-műsorvezetője, Tarján Tamás irodalomtörténész így foglalta össze a rendezvény szellemi célját: "Weöres Sándor sokfelé megfordult a nagyvilágban, a Távol-Kelettől az Örök Városig. Szeretett utazni. Amíg el nem indult. Maga írta: egzotikus úti kaland is untatta, más írta róla: szobájából alig mozdult ki, mert Rómát épp olyannak találta, mint Kecskemétet. A poéta, akinek 2013. június 22-én lesz a születési centenáriuma, egyhelyben és főleg lélekben utazott legszívesebben. Megpróbáljuk követni hétmérföldes lépteit."

Weöres Sándor (forrás: Óbudai Társaskör)

Az esten Fátyol Kamilla, Barbinek Péter és Jaskó Bálint lép fel, Tfirst Péter és Hargitai Géza hegedűn, Várnagy Mihály brácsán, Rózsa Richárd gordonkán működik közre. A zenei szerkesztő Várnagy Mihály lesz.

Kapcsolódó program(ok) – a részletekért kattintson a linkre!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

A tramplivadász

Balázs János

Vannak operák, melyeket elég színpadra állítani, s már működnek is. És vannak operák, melyek értelmező rendezés után kiáltanak, különben unalomba vagy értelmetlenségbe fulladnak. A bűvös vadász az utóbbi kategóriába tartozik. KRITIKA

Szabó Kimmel Tamás: "Nehéz volt elengedni Hamletet"

A Radnótiban bemutatkozó művész újabb komoly határátlépésre készül. INTERJÚ

Balázs János: "Kiskoromban a zongora alatt aludtam"

Az egyik legtehetségesebb zongoraművész Lajkó Félixszel közös improvizációs lemezt adott ki. INTERJÚ

v4 v 4v

Mozart, Dubrovay, Dvořák – tézis, antitézis, szintézis. A Kodály Vonósnégyes tagjai adtak koncertet. KRITIKA

A Magyar Koreográfusok Társasága új elnöksége összegyűlt

A Magyar Koreográfusok Társaságának december 1-jén tartott közgyűlésének közleményét változtatások nélkül közöljük.

Ódákat zengnek a BFZ-ről külföldön

Vezető amerikai lapok választották az év legjobbjai közé a Fesztiválzenekar koncertjeit.

Megmenekülhetnek az olasz operaházak

Adókedvezménnyel ösztönzik Olaszországban az operaházak mecenatúráját a szenátus december 16-i döntésének köszönhetően.

Múzeumi negyed: itt a győztes

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat.

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.
 

A várakozás

 

Ünnepre készülünk, szorgalmasan jegyezgetjük az ötleteket: kinek mit adunk majd ajándékba. Mire való a készülődés? Lelkünkben érezzük, hogy a feladatok mellett a legfőbb dolog megnyitni magunkban a helyet, ahová beáramlik majd az ünnep. A várakozás heteiben Johann Sebastiann Bach zenéjét mint szellemi kalauzt kínálja Lukácsházi Pál és Licsák Attila négykezes zongoraestjén. A koncerten hallható még Thomas Tallis, Joseph Haydn, Liszt Ferenc, Mendelssohn és Max Reger kompozíciója, aki oly mélyen tisztelte Bachot, hogy „a mindenség atyjának", „zenei ősatyának" nevezte.

 

Elmélyülésre hív a Szent Efrém Férfikar hangversenye is. Liszt Ferenc és a zsidó kultúra kapcsolata mutatkozik meg a férfikari zsoltárok és Salomon Sulzer, 19. századi bécsi főkántor és zeneszerző, egyben a zsinagógai kóruséneklés hagyományának megteremtője párhuzamában. Az Áthallások - Dávid zsoltárai című koncerten közreműködik még Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora (basszus), Komáromi Márton (tenor), Laborfalvi Soós Béla (basszbariton) valamint Király Csaba zongorán.

 

Jókedvű karácsonyi melódiákkal, vadonatúj dalokkal és különleges látványvilággal jelentkezik a Chameleon Jazz Band ünnepi koncertjén. A lendületes és fülbemászó jazz és popzenék mellett igazi sztárvendég, Kozma Orsi énekli a fiúkkal - Wonderful World!

 

Igaz reménységgel, a hagyományos újévi koccintással, Johann Strauss, Kálmán Imre fülbemászó melódiáival, örökzöld slágerek színes csokrával és a Berki Sándor vezette Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral kívánunk minden kedves vendégünknek boldog újévet!

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink: