Sötét idők
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
Ha továbblép Shop oldalunkra, folytathatja a vásárlást.
A mégsem gomb megnyomására rendelési szándékát töröljük.
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
A fiatal New York-i jazz-generáció kiemelkedő bőgőse Oláh Tzumo Árpáddal és Csízi Lászlóval lép fel.
Az Operaház idei évadában még négy alkalommal tűzik műsorra a Toscát. A darabról Köteles Géza korrepetitor-karmesterrel beszélgettünk. INTERJÚ
Hamarosan elkezdődik a Végh Sándor Nemzetközi Vonósnégyes Verseny. Az előzsűri munkájáról kérdeztük a Bartók Vonósnégyes primáriusát. INTERJÚ
Az MNG és a Szépművészeti Múzeum a tervek szerint hamarosan összeolvad - utánanéztünk, mi a helyzet a július elsejére ígért lépéssel.
Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.
A Fidelio Média Kft. és kiadványai a Libri Csoport új médiacége, a Zsoldos Dávid által vezetett Libri Média részeként működnek tovább.
Jelzem, nyilván tudják is, hogy A hét portréja: Rácz Aladár címmel indult egy másik topic is.
Itt válaszolok az ottani válaszolnivalókra is.
Az az anyag, ami a Rádió archivumában van Rácz Aladár előadásában, azt mind Bónis Ferenc készítette, több alkalommal, természetesen, az interjúval párhuzamosan.
Emlékezetem szerint két LP jelent meg vele. Sajnos, nem találom őket.
A CD ezekből válogatás. Minden lemezfelvétel a Rádióból származik.
Több anyag nincs.
Mert az elvtársak a kulturális fronton nem igényelték, hogy több legyen.
Így a cimbalom Liszt Ferencétől mindössze két rövid LP-nyi hanganyag maradt meg. És örülnünk kell, hogy ennyi egyáltalán megmaradt.
A hét portréjába és a Zene és képzőművészetbe is be- , ill. átemeltem a témába tartozó érdekességeket . . ., bár Rácz Aladár játéka mond róla legtöbbet, és a Bartókon már sokszor többször leadott zenés interjú.
Most, hogy újra végigolvastam a hozzászólásokat, csupa gyönyörűség tölt el, mennyien szeretjük Rácz Aladárt.
Tündérek nélkül nincs fény...
Már meg is rendeltem, délután megyek érte. A 120. évforduló kapcsán a Bartókon újra adták Bónis Ferenc egyórás műsorát, amelyben szinte végig RA beszél - varázslatos! Cd-re örökítettem, jó újra hallgatni.
Mégegyszer köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem Kroó Gy. könyvére.
Igen, erről a könyvről írtam. Életrajzi adatok mellett újságcikkek, fotók, kották színesítik a nagyon olvasmányos könyvet. 3 kis bakelit lemezt csatoltak mellékletként, melyen a barokkzene mellett Rácz Aladár népzenei improvizációkat is játszik felesége kíséretében, vagy szólóban. Stravinski műve is rajta van a lemezen, melyet neki írt annak idején, amikor cimbalomórákat vett nála. De olvashatunk Bartókkal, Menuhinnal, Szabolcsi Bencével és Kodály Zoltánnal való barátságáról. Korrajzot kapunk a XX. századi Magyarország, Franciaország és Svájc helyzetéről. Ezenkívül megismerhetjük a Rácz Aladár-i repertoárt, valamint a tanítási metódusát, elhivatottságát. Olvashatunk tanítványairól, iskolateremtő munkájáról. Emberi mivoltáról a hanglemezen a hangját hallva alkothatunk képet művészi nagyságáról és szerénységéről. Mindenkinek szívből ajánlom a könyvet:-))
Kedves rilike, olyan jó, hogy hozzászólásoddal felidézted Rácz Aladárt. Sajnos nem ismerem a Kroó könyvet. Tudnál bővebbet mondani róla? Vagy éppen erről van szó?
Rácz Aladár*
Kroó György* - Zeneműkiadó* - 1979+
Én nagyon szeretem Rácz Aladár cimbalomművészt, mint embert és mint muzsikust. Tanítom is a hangszerét a Rácz Aladár zeneiskolában, és ennek köszönhetem, hogy személyesen ismertem Yvonne asszonyt, a feleségét a 80-as évek végén. Nagyon sokat mesélt a férjéről és az életéről, koncertjeikről és az életbölcsességéről. A Kroó -féle könyv hűen tükrözi a nagyművész életútját, fantasztikus tudását, emberi szerénységét és kapcsolatait más hangszeresekkel.
Gyönyörűen játszotta a Scarlatti szonátákat. zseni volt.
A lemez gyönyörű. A felesége zongorakísérete vmi mennyei harmóniában símul a cimbalom mellé.
Jutalékot sajnos nem kaptunk, kedves zenebolond, de barátságos mosolyt igen. Érdemes megnézni a Hungaroton Classics web oldalát, sok száz remek lemez kapható 50%-ért.
Jogos! Tel: 322-8839 - :))))
Már bocsánat, de jutalékot elsősorban ÉN érdemelnék... :-)
Nemrég beszéltem a Hungaroton Rottenbiller úti boltjával, s csodálkozva kérdezte az üzletvezető, hogy vajon miért viszik egymás után a Rácz A. lemezt? Nokéremszépen, nem érdemelne a Fidelio egy kis osztalékot? :)))))
És persze örülünk, hogy sokan vagyunk, akik szeretjük Rácz Aladárt!
És milyen remek ember, karakter! Faery, levél megy.
nagy zenész volt.
Én is pályázom egyre .... :)))
Valóban, 2550, a Rottenbillerben, épp most adták el az utolsót... de pár nap múlva lesz. Lehet, hogy a mi fórumunk lendíti fel a forgalmat? :)))
Tudom, csak arra az esetre írtam, ha nem lenne sehol
Kedves contapunct,
ugyanezt a cd-t ajánlottam én is, csak éppen jóval olcsóbban, hiszen a Rottenbiller utcában (a Lövölde térnél), a Hungaroton Classics boltjában csak kb. 10-11 €. Ezen kívül nyilván van még - ha kicsit drágábban is - a MOM-parkban és a Duna-plázában lévő márkaboltjukban is, és persze még egy csomó helyen.
Ha sehol sincs, akkor esetleg itt:
http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/3633303/a/Grea
t+Hungarian+Musicians+-+Lully,+Bach,+et+al+%2F+Alad%E1r+R%E1
cz.htm
http://www.jpc.de/jpcng/classic/detail/-/hnum/4921613/rk/hom
e/rsk/hitlist