Előzmények

Téma:
A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható
Új hozzászólás   Új téma

1. 2 11:41 2010.02.15
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

Jó, hogy újra felmeült a topik, mert majdnem kimaradtam begy hszából, amire - úgy érzem - válaszolnom illik.

Begy! Azt hiszem elég, ha arra emlékeztetlek, hogy egy bizonyos Artusi nem Gesualdo, hanem Monteverdi madrigáljaiben "kötött bele" azona címen, hogy eltérnek a helyes útól. Habár Monteverdi valóban nem használta olyan extrém módon a kromatikát, mint venosai herceg, disszonanciakezelése minden korábban elképzelhetőt felülmúlt, olyan szabadságokra ragadtatva magát, ami másoknak a korban páratlan volt. Ez a szabadabb disszonanciakezelés a barokk zene egyik alapjává vált. Cavallitól Bachig és tovább. Tehát Monteverdi korántsem volt olyan "ártatlan", mint a Herceg, sőt, még vadabb, még expresszívebb, még avantgárdabb - hogy számunkra ez kevésbé feltűnő, az annak (is) köszönhető hogy azok az újítások, amiket bevezetett, a későbbi korok zenei nyelvének alapvetéseivé váltak, így minket már nem döbbentenek meg olyan mértékben, mint Gesualdo kísérletező kromatizmusa, ami a maga részéről, szelídebb formában ugyan, de szintén megtermékenyítőleg hatott a barokkra. Zárványnak tehát nem tekinthető.

Sokszor megcsalja a tekintetünket az, hogy "mai füllel" halljuk a régi zenét, és nem a korba ilesztve, így sokszor épp a lényeg felett siklunk el.

Üdv

Tomás

2. 1 19:07 2009.12.31
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

Kedves Tomás, ami engem illet, kizárólag a disszonanciáról beszéltem, a kromatikáról nem - bár a kettőnek kétségkívül vannak összefüggései. (A disszonancia mindig is jelenlévő volt a zenében, azt hiszem, pontosabban kezelve a fogalmat, valójában annak arányairól, hangzáson belüli pozíciójáról stb. lehetne beszélni.)  Gesualdot annyiban érzem zárványnak, amennyiben - én legalábbis így érzem - igen-igen merész hangzásai vannak, és ebben Monteverdin is túltesz. Elég csak beleszagolnod a Cleo-féle példákba: http://www.fidelio.hu/klub/vorosbegy/, és hallgass utána Monteverdit. Az embernek az az érzése támad, hogy Gesualdo után a zeneirodalomban valami egész mererdek hangzású zene is következhetne, ám nyilván ezt a kötöttségek nem engedték. Monteverdiben nem érzem ily módon a felforgatót, amivel nem kicsinyelni akarom. Tudod, hogy barbár vagyok, tévedésbe eshetek, de nem vagyok meggyőzhetetlen.:))