Előzmények
Téma:
A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet. A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható

Köszönöm... igen Monteverdi egyébként hasonlóan "folytonos újító", mint Beethoven. Kortársai nehezen is tudták követni (ld. 8. madrigálkötet).
Szenzációs, mélyen szántó elemzés.
Beethoven mintha megpróbálta volna kifürkészni "a jövő zenéjét" - először elment az op.101-es A-dúr szonáta, az op.98-as Távoli kedveshez már-már schumanni, zenében előromantikus irányába, aztán gyorsan visszahúzódott, "elvadult" - ld. kései vonósnégyesek, különösen a Nagy Fúga. A korban mindkét vonal meglepetést keltett, de mi, ma csak a meg nem valósult, betetőzésszerű, végállomásnak bizonyuló irányt, a vonósnégyesekét tartjuk meglepőnek. (És most az egyéb irányokról nem beszéltem: a szuggesztivitás elemi erejével ható, hangsúlyozottan új melódiájú Missa solemnisről, a kórusvégződésű szimfóniáról stb.)
Jó, hogy újra felmeült a topik, mert majdnem kimaradtam begy hszából, amire - úgy érzem - válaszolnom illik.
Begy! Azt hiszem elég, ha arra emlékeztetlek, hogy egy bizonyos Artusi nem Gesualdo, hanem Monteverdi madrigáljaiben "kötött bele" azona címen, hogy eltérnek a helyes útól. Habár Monteverdi valóban nem használta olyan extrém módon a kromatikát, mint venosai herceg, disszonanciakezelése minden korábban elképzelhetőt felülmúlt, olyan szabadságokra ragadtatva magát, ami másoknak a korban páratlan volt. Ez a szabadabb disszonanciakezelés a barokk zene egyik alapjává vált. Cavallitól Bachig és tovább. Tehát Monteverdi korántsem volt olyan "ártatlan", mint a Herceg, sőt, még vadabb, még expresszívebb, még avantgárdabb - hogy számunkra ez kevésbé feltűnő, az annak (is) köszönhető hogy azok az újítások, amiket bevezetett, a későbbi korok zenei nyelvének alapvetéseivé váltak, így minket már nem döbbentenek meg olyan mértékben, mint Gesualdo kísérletező kromatizmusa, ami a maga részéről, szelídebb formában ugyan, de szintén megtermékenyítőleg hatott a barokkra. Zárványnak tehát nem tekinthető.
Sokszor megcsalja a tekintetünket az, hogy "mai füllel" halljuk a régi zenét, és nem a korba ilesztve, így sokszor épp a lényeg felett siklunk el.
Üdv
Tomás
Kedves Tomás, ami engem illet, kizárólag a disszonanciáról beszéltem, a kromatikáról nem - bár a kettőnek kétségkívül vannak összefüggései. (A disszonancia mindig is jelenlévő volt a zenében, azt hiszem, pontosabban kezelve a fogalmat, valójában annak arányairól, hangzáson belüli pozíciójáról stb. lehetne beszélni.) Gesualdot annyiban érzem zárványnak, amennyiben - én legalábbis így érzem - igen-igen merész hangzásai vannak, és ebben Monteverdin is túltesz. Elég csak beleszagolnod a Cleo-féle példákba: http://www.fidelio.hu/klub/vorosbegy/, és hallgass utána Monteverdit. Az embernek az az érzése támad, hogy Gesualdo után a zeneirodalomban valami egész mererdek hangzású zene is következhetne, ám nyilván ezt a kötöttségek nem engedték. Monteverdiben nem érzem ily módon a felforgatót, amivel nem kicsinyelni akarom. Tudod, hogy barbár vagyok, tévedésbe eshetek, de nem vagyok meggyőzhetetlen.:))