Téma:
A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható
Új hozzászólás   Új téma

1. 58 15:02 2008.06.23
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál 

júl. 10-13.

Több napra szállás híján sátor szükséges.

Program

http://fidelio.hu/klub/barokk%5Ftemak/program.jpg

Kiscsősz település bemutatkozó oldala:

http://www.kiscsosz.hu/module.asp?id=1516

Térképe:

http://www.iranymagyarorszag.hu/terkep/kiscsosz

2. 57 13:49 2008.06.11
    -

NYÁRI MULATSÁG

A Muzsikás és barátai

Művészetek Palotája  2008. június 24. kedd este 1/2 8

Itt a nyár, itt az idei Hazafelé Népzenei Fesztivál a Művészetek Palotájában. Ennek keretében kerül sor a Muzsikás együttes legújabb műsorára Nyári mulatság címmel, június 24-én, kedden este 1/2 8-kor.

Sodró erejű, nagy nyári mulatságra számíthatunk énekkel, tánccal, muzsikával. A Gyimesből érkezett zenészek híres prímás, Zerkula János tanítványai. Ugyaninnen falusi táncosok is jönnek akik bemutatják  az elődöktől örökölt és a mai napig élő táncos hagyományaikat. Petrás Mária hiteles ballada-éneklésével régmúltunk egy értékes darabját idézi. Az est vendége még Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncospár valamint a világszerte ismert kiváló jazz-zenész Dresch Mihály, aki most népzenészként mutatkozik be virtuóz hangszerjátékával.

A Muzsikás Dunántúltól, az Alföldön át, Erdélyen keresztül egész Moldváig a magyar nyelvterület legkülönbözőbb részeiről szólaltat meg népzenét. Mindez együtt valódi nagy nyári mulatságot, újabb érdekes Muzsikás műsort ígér.

Jöjjön el Ön is!

Jegyek: 1000, 1600, 2200, és 3500 forintért az ismert jegypénztárakban

Internetes jegyvásárlás: www.jegyelado.hu

3. 56 14:09 2006.12.20
    -

Kedves Tomás!Eliade Urt olvastam valaha,de manapság szinte már nem olvasok semmit!(még a kutyaujságokat sem!)

Marx Apón persze nem jutottunk tul-baromi okos volt."Büdös zsidaja"-örülök,hogy Fidelio Ur nem moderálta,mert nem guny volt,illetve guny volt a zsidózók ellen.

Az ösélmények nagyon fontosak-filogenetikailag kb.olyanok mint a libáknál leirt imprinting.(Ó Lorenz!)Freud Apó az ontogenezisben irt le hasonló bevésődéseket---és baromi nagy pénzeket kaszált vele.(Az utódai meg méginkább).

Zeneileg is elég erőteljes ez a korai bevésődés.Aki Mozarton nő fel-az a komolyzene elkötelezett hive lesz----vagy elutasitója.Számtalan köztes állapot-pl.Hörbi Henkok.

Pl.gyerekkoromban bevésődött a Karfantázia-és azóta számomra benne a Top tenben.(Még akkor is,ha Beethoven rajongók sincsenek oda érte.)-Ugyanakkor most rettentő metállt hallgatok-egyiptomi mitoszok és "death(?)" metall:Nile:Annihilation of the Wicked....ugyhogy az embernél ezek a különféle bevésődések és elutasitások + megszüntetve megőrzések(Ó Hegel!) bizony bonyolult egyveleget alkotnak.

az 54-ben irottakat változatlanul vallom.Az érzékektől független élmények szintjét persze én is  tudom és időnként -illetve számtalanszor-tapasztalom igy vagy úgy.(Tegnap este -Kántor szavaival-egy "válalati ünnepségen" vettem részt,ahol volt mindenféle jóság,de volt egy karácsonyfa és halk karácsonyi zene.Én ettől teljesen kikészültem,maghatódtam,igy a "bor-kaja" érzéket legyőzte a "meghatottság érzéke....erre most innom kell.Boldog ünepeket!

4. 55 19:26 2006.12.18
    -

Kedves parsifal!

Ami az ősélményeket illeti ajánlom Eliade: Szent és profán c. művét, asszem ez segít az eligazodásban. Marxo, "a büdös zsidón" meg nem nehéz "túljutni", mert inkább csak visszalépett, nem előre. (ugyanis valamit eltagadni kevesebb, mint állítani. A materializmus pedig az anyagon túli tagadása. Az idealizmus ugyanis nem tagadja hogy van anyag, csak a szellemi elsőbbségét tanítja. De ez is egy másik topic.)

Én a pszichéről meg csak annyit tudok neked mondani, hogy ha belegondolsz, a tapasztalataid, ami a pszichét illeti, közvetlenebbek, mint a "tárgyi valóságot" illetők, nincs ugyanis szükség az érzékszervek "közvetítésére".

5. 54 15:29 2006.12.18
    -

kedves Tomás!Az ősélményekről vajmi keveset tudunk.Mindenesetre nem gondolnám,hogy elsősorban szakrális jellegüek lennének.Profán módon tudhatnék számtalan példát mondani a megragandandó(?) nagycsöcsü nőkről és elejtentendő nagyhusú állatokról szóló álom -és dalképekről .Assszem Messianenen mostansaság nem tudunk még tuljutni...és Marx apón sem.A büdös zsidaja.Igy igy kitálalta a zsidóság,a Tőke lényegét.

Marx LELKE.Ez is érdemelne egy topikot,de nem lehet.

Én mint valamelyest Természettudós,számtalan alkalommal találkozom a psziché mibenlétével,mint állatbarát nemkülömben.... és halvány lila gőzöm sincs.De Tudom,hogy amig dolgod a a Földön,addig nem hagyod el,igy VÁROK.(És meg fogom tudni mondani,hogy miként van Borisz lelkével)

6. 53 14:54 2006.12.18
    -

Kedves parsifal!

Akármit mondasz, midig kifelejted, hogy minél ősibb zenei (sőt művészeti) réteget vizsgálsz egyértelmű a zene (művészet) szakrális jellege. Az ősi zene (művészet) nem profán célokat (szerelem, harc), hanem szakrális-rituális célokat szolgált - ez egyértelmű. Az, amit profánnak tartasz (tartanak) benne, általában a profán szakrálisba való átalakítását szolgálta. Ld. Énekek éneke.

A "munkadal" tézise ("Húúúúúzd meg") egyébként pofátlanul marxista ízű és a fennmaradt emlékekkel teljes ellentétben áll.

7. 52 14:12 2006.12.18
    -

Messiaen:A madaraknál van ének és fütty.3 féle ének van:harci,szerelmi és önmagáért való.Itt keresgéljünk.

8. 51 15:58 2006.12.11
    -

kedves tomás!Te majdnem olyan zavarosan irsz mint én a Vilma III.fokozatban.De ez most természetes,hisz ösnyelvről van szó.

Erről lehetne szó a nyelvfilozófia topikban,de ilyet itt nem lehet nyitni,mert utálják az uj topikokat-pedig milyen érdekes lenne pl.Lassustól Reichig topik!

Ugyanakkor itt lehetne a Zene és a filozófia topik is,ugyanis a zene emberi tevékenység és a filozófia durván mondván Tevékenységelmélet.

Minden tevékenység-és a hozzá tartozó szellemi háttér-megnyitja a zene áradatát.Gondolj csak Gyurcsányra.-vagy akár a Nő és az opera topikra.

De most kuss!2o év szünet után először hallgatom ujra a C moll Karfantáziát!Ez valami hihetetlen ZENE.

9. 50 15:27 2006.12.11
    -

Kedves parsifal!

Azt hittem, mindenki számára világos, hogy szarból nem lesz arany, kutyából szalonna, ebihalból ember, makogásból nyelv, nyögésből zene. De az evolucionista baromság már nagyon elterjedt.

Matematikai bizonyosság, hogy kevesebből nem lesz több. Ergo nyögésből és "Húzzuk-meg"-ből NEM LESZ ZENE! Csak zenéből születik zene.

Az alábbiakhoz ([47]-[48]):

én nem szidtam a nemzetet, csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az az eszme, amivel ezt a fogalmat összekapcsoljuk eléggé újkeletű, ráadásul születése legfeljebb csak a marxista történelemtől számíthat dícséretre (ld. a nagy francia forradalom fedőnevű pusztítást).

Én a felvilágosodás-korabeli materialitsa-ateista nézetekkel közösséget nem akarok semmilyen formában vállalni (főként, hogy önellentmondással terhes nézetekről van szó), ezért felülbírálom a nemzet-eszmét is. Lehetünk büszkék magyarságunkra és kultúránkra análkül, hogy a "nemzettudat" lila ködébe burkolnánk.

Amúgy - eloszlatva minden félreértést - hogy jelen fórumon én vagyok a legkonzervatívabb ("legjobboldalibb"), olyannyira, hogy az én szememben a demokrácia a lehető legaljasabb államforma, amely hazug, függetlenül attól, hogy működik-e (mint nyugaton) vagy se (mint nálunk).

Isten óvja a Királyt!

10. 49 17:12 2006.12.08
    -

A zenének az ősnyelvét nem ismerjük,nyilván több gyökere is volt.Fidelió Ur azonban tehetne arról,hogy ne legyen két topikja.Egyik gyökér:óóóóóóóóó,aaaaaaaaaaaaahhhhhhh.!!!!!

A másik a munkadalok-"most-huzzuk-meg" stb.

Tényleg teljesen spontán most eszembe két idézet:

a,egy szociológiai tanulmány a XIX.sz.végi-XX.sz..eleji,a falusi életet feltáró  tanulmányból:"mindig arra gondoltunk"

b,egy rock tanulmányból(de ez sokban szerepel sokféleképpen....a lényeg:azért mentem gitárosnak,mert a csajok megőrültek a gitárosokért

---- a zenei nyelv egyik gyökere tehát nyilvánvaló.

(igy gondolkozhattak 5 évezreddel ezelőtt is)

A Munkadalokról irt Lukács eleget-bár sajnálatra méltóan gyengét,a misztikus oldalát Zsölény Úr hivatása,hogy feltárja. stb.stb.

11. 48 00:39 2006.12.08
    -

Talán kapcsolódik, talán nem, egy másik mondás:

"Akinek van valamije, ne gondolja, hogy csak neki van;

akinek nincs semmije, ne gondolja, hogy csak neki nincs.

Tehát, soha nem vagyunk egyedül, valahová mindig tartozunk!"

12. 47 23:11 2006.12.07
    -

Megpróbálom a témát másfelől közelíteni.

A biológia, azaz a géntechnológia már bizonyította (ill. egy bizonyítás már történt), hogy az emberiség egy férfitől ( Ádám) származik. Ha ez a bizonyítás általánosan ismertté és elfogadottá válik, egyúttal az ősnyelv egykori létét is erősen valószínűsíti. Kodály idézett mondata a nyelv és a zene kapcsolatáról pedig az ősnyelvhez kapcsolja a zene ősnyelvét.

Juhász Zoltán könyvét én sem olvastam, ennek ellenére a cikkben írtak alapján a következőket sejtem: a XX. század információtechnikai lehetőségeit felhasználva a népzene vizsgálata alapján zenei kapcsolatok megállapítására és a zene ősnyelvének igazolására lehet jutni. Munkája igazán figyelemre méltó, hisz egy másik - független tudomány eszközeit felhasználva jut hasonló eredményre. Azaz: a fizika megerősíti a biológia, a nyelvészet, a zenetudomány  hasonló eredményét, és megfelel a hittudománynak is. A tudományos meglepetés az lenne, ha nem ezt tenné.

Ami a magyar népdalkincs és az idegen dalok közti rokonság kimutatását, a sokrétű kapcsolatokat  illeti, a magyar gyűjtés mennyisége és feldolgozásának minősége tette lehetővé azok vizsgálatát. Az MTA már a XIX. - XX. század fordulóján támogatta a szervezett, módszeres gyűjtést, amikor még csak kb. 50 év telt el a jobbágyfelszabadítás óta. Az adatközlők jogi röghözkötöttsége már nem tartott, de a gyakorlati még érvényesült. Tehát: aki társadalomkritikai elemzést akar e témában végezni, abból indulhat ki, hogy egyidőben volt jelen a középkori társadalmi szerkezet hatása és a modern európai néprajz és népzenetudomány gyűjtési, kultúra feldolgozási igénye. Azok a népek, melyek társadalma gyorsabban fejlődött, s kultúráját később kezdte gyűjteni és rögzíteni, kevesebb eredményre jutottak. Egy nagy gyűjtemény több kisebb, hasonlóval mutathat rokonságot. Mutathatja, mennyire közeli rokonai a népek egymásnak. Az egyik nemzet zenei ősnyelve ugyanaz, mint a másiké. Hasonlóan Ádámhoz.

Aki úgy érzi, hogy tagja egy nemzetnek, ne szídja azt. Aki úgy érzi, hogy nem tagja egy nemzetnek, ne szídja, ne gyalázza a másét.

13. 46 19:43 2006.12.07
    -

Kedves Judit, Tomás, Moor és mindenki más erről a topicról!

Most szombaton, december 9-én, délután 5-kor  fórumtalálkozót tartunk a Budapest Zongoraszalonban (Csengery u.-Aradi u. sarok)!

Szeretettel várunk mindenkit, aki örömmel részt venne egy kötetlen esten, melynek részeként fórumtársaink orgona- és zongoraprodukcióval szórakoztatnak minket, utána pedig sütizés, beszélgetés, cserebere a program. Partnert és ismerőst is lehet hozni!

A részvétel ingyenes! Ha valaki csak a műsort szeretné megnézni, meghallgatni, arra is van lehetőség, és nem kötelező a nicket felfedni.

Eddig közel 40-en jelezték, hogy jönnének, aki biztosra mondta, kb. 30 fő.

Még holnap estig várom az újabb jelentkezőket:  egyamator@freemail.hu címre.

Részleteket (a helyszín megközelíthetősége, műsor stb.) a Fidelio fórumtalálkozó topicban találjátok!

14. 45 18:13 2006.12.07
    -

Kedves moor!

Én úgy látom, nem mondasz nekem ellent. Te is megállapítod, hogy: "Korábban ugyanis a nemzeti identitás fogalma nem létezett, vagyis nem úgy", ahogy én is, és hogy mit jelentett eredetileg arról te is azt mondod, hogy: "a nemzet fogalom alatt évszázadokon a magyar nemességet értették: magyar/nemes az, aki magyarnak/nemesnek születik". Nemes a királyhoz való hűbérviszonyban lehet valaki, s mint mondtam ez a viszony alkotta a magyarságot/nemességet: az, akinek hűbérese a magyar király (a magyar király egyébként ebben az esetben nem azt jelenti, hogy: apja anyja magyar/magyarul beszél/a magyar kúltúrhagyomány folytatója, hanem hogy a magyarok királya.

A felsorolt elvekről csak annyit, hogy mindent elmond róluk, mely korban születtek.

Az is furi, hogy mindössze száz éve van "ilyenje" az embereknek (és máris gondjuk van vele), és előtte úgy látszik nem hiányzott...

De abban legalábbis egyetértünk, hogy ez a "nemzetudat" dolog, ez nem egy természettől létező dolog, ami születésével van az embernek, hanem egy kitalálmány, amit vagy elsajátít, vagy nem.

A három általad felsorolt eszmével az a baj, hogy eltérő tartományokat fed le, mégis látszólag ugyanazt takarná.

15. 44 17:56 2006.12.07
    -

Kedves Tomás, ennyi zöldséget összehordani a nemzettudat kérdéséről, ejnye!

Történeti képződmény, ebben igazad van, a mai formái (három típusa is van, és ezek mindegyike a kizárólagosságra tart igényt) a XVIII-XIX. században jöttek létre, ahogyan az az ideológia is, amely mindezt tagadja. (Korábban ugyanis a nemzeti identitás fogalma nem létezett, vagyis nem úgy.)

Tehát nálunk a felvilágosodás- és reformkori hagyományokat követve van egy államközösségi (az a magyar, aki a politikai határokon belül él, származásra, nyelvre, kultúrára való tekintet nélkül: könnyű fölismerni a mai ballib oldal álláspontjában ennek a típusnak a felvilágosodáskori-jozefinista előfeltevéseit), egy eredetközösségi (ez onnan ered, hogy a nemzet fogalom alatt évszázadokon a magyar nemességet értették: magyar/nemes az, aki magyarnak/nemesnek születik; a nemesi identitástudat rekvizitumai, árpádsávtól turulig mind innen jönnek) és egy hagyományközösségi (a hagyomány a nyelvet és a nemzeti kultúra elemeinek a hagyományát jelenti: ez egy XIX. század elejéről való értelmezés, az a magyar, aki ismeri a nyelvet, alkalmazza vagy továbbépíti a nemzeti kultúrát, ld. Petőfi vagy Toldy (Schedel), Liszt és Erkel Ferenc(ek) pályáját, akik származásukat tekintve nyilvánvalóan nem lettek volna magyarnak mondhatók, mégis...)

Szóval, ma is ez a három típus keveredik. Jól felismerhetőek, tehát bizony VANNAK! A ballib oldalnak is van nemzettudata, csak legfeljebb szégyell róla beszélni, letagadja.

16. 43 15:52 2006.12.07
    -

Ne válasszunk: hívjuk haza a jogosat (Habsburg Ottó)!

Gondolj(atok) csak bele! A szovjetek ránk erőltettek egy bábkormányt - ez ugye illegitim. A mai rendszer a kommunistának jogfolytonos folytatása - tehát illegitim. Vagyis ma is királyság van (kéne legyen). örökös királyunk Boldog IV. Károly fia: Ottó. 

17. 42 15:47 2006.12.07
    -

Drága barátom, ezen nem fogunk összeveszni! Válasszunk királyt, én benne vagyok!:)

18. 41 15:43 2006.12.07
    -

[39]

sértődjön...

(engem minden évben megsért a 48as hejehujázás és királygyalázás - de lesz*rja mindenki: a hülye "nemzettudata" miatt).

19. 40 15:41 2006.12.07
    -

Ez az a "nemzettudat", amiről mondtam, hogy a forradalmak korához köthető és a materializmushoz és az ateizmushoz. Gondolj csak bele a Nagy Francia Forradalomba... (a mi 48unk során is gyilkoltak meg katolikus papokat, mert katolikus papok voltak...)

Robepierre szerint: "Isten nincs, de ha volna le kéne fejezni" - de épp ő miatta olyan erős a franciák "nemzettudata".

Én azt értem, hogy a kommunista internacionalizmus, meg a libverális globalizmus büdös; nekem is büdös.

De észre kell azt is venni, hogy ezek egy tőről fakadnak az egész "nemzettudat"-mániával. Elhiszem hogy sokaknak van "ilyenje", de ettől még nem fog létrehozni soha egy valóságos egységet.

A monarchista eszme valami, ami ezt létrehozhatja.

20. 39 15:33 2006.12.07
    -

Szerintem ezen nagyon megsértődne az összes olyan európai nemzet, aminek nincs királya, nemzettudata azonban mégis erős.

Kiemelt cikkeink

Sötét idők

A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA

Eltemették Seregi Lászlót

A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL

Edward Perez és barátai a BJC-ben

Pannonica mindig felnézett Thelonius Monkra

A fiatal New York-i jazz-generáció kiemelkedő bőgőse Oláh Tzumo Árpáddal és Csízi Lászlóval lép fel.

Köteles Géza: "Puccini tökéletes zeneszerző"

Az Operaház idei évadában még négy alkalommal tűzik műsorra a Toscát. A darabról Köteles Géza korrepetitor-karmesterrel beszélgettünk. INTERJÚ

Komlós Péter: "A legfontosabb a műismeret volt"

Hamarosan elkezdődik a Végh Sándor Nemzetközi Vonósnégyes Verseny. Az előzsűri munkájáról kérdeztük a Bartók Vonósnégyes primáriusát. INTERJÚ

Papíron már össze is olvadt?

Az MNG és a Szépművészeti Múzeum a tervek szerint hamarosan összeolvad - utánanéztünk, mi a helyzet a július elsejére ígért lépéssel.

És mégis megszólal a pálca

Ugrin Gábor

Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.

Új keretek között folytatja a Fidelio

könyv

A Fidelio Média Kft. és kiadványai a Libri Csoport új médiacége, a Zsoldos Dávid által vezetett Libri Média részeként működnek tovább.

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG