Téma:
A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható.
Új hozzászólás   Új téma


 1. 1372 19:44 2014.08.18
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  A Duna Palota közleménye alapján: 2014. augusztus 12-én elhunyt a Duna Szimfonikusok cselló szólamvezetője, Baráti András; 59. évében, súlyos gyógyíthatatlan betegségben.

  Nyugodjék békében! Együttérzésem a hozzátartozóknak!

   

   

   

  Baráti Kristóf ismert életrajzából: "zenész családból származik, édeasanyja hegedűs, édesapja csellista"..., így tudjuk, honnan örökölte tehetségét, kik indították el pályáján, és - többek között - kik egyengették azt.

   

   

 2. 1371 12:12 2014.08.08
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Közben megint eszembe jutott egy barátis koncert, és mivel azon (2012.május 26-án) éppen nem voltam jelen, külön örömmel hallgattam meg a felvételt. Ide illik az archívumba! A muzsika lelke, a lélek muzsikája! Velük legközelebb a MOM-ban találkozhatunk, szeptember 22-én, amikor BK megint vezényel (akkor éppen a nagy c-moll Mozart-szimfóniát), és közben egy Vivaldi-versenyt, a Favoritót, is eljátszik.

  Később hallgattam több vezénylését, fejlődik :-)

 3. 1370 13:21 2014.08.07
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Bizonyos cica mellém fekhetne, akivel cicázni lehetne, de igazi nincs otthon, ide meg be sem engednék, és nem is szeretem őket.

  Most éppen Fischer Annie zongorázik, majd Beethovenről olvasok, és van itt vagy 10 jó lemez is (hogy a fórumtémánál maradjak: a BK-tól is 5 szonátalemez).

 4. 1369 12:43 2014.08.07
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Így van, a zene is gyógyít!

   

  Esetleg nincs cicád?  Ha valaki beteg itthon, mindig melléfekszik, kíséri a WC-re, dorombol (a nagyobb cicánk).

 5. 1368 08:43 2014.08.07
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Köszönöm az együttérzést, és ahogy írtam: a zene is gyógyít. Az 1364 alatti műsorból felidéztem az 1802-ben írt Beethoven-hegedűszonátát, az op. 30/3-as G-dúrt (Baráti-Würtz). Üdítően szép!

 6. 1367 02:44 2014.08.07
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  @mindegy

  Kedves mindegy, nekem nem mindegy a hogyléted! Gyógyulj meg szépen, gondolj a versekre is, az is jót tesz, akárcsak a szép, zöld smaragd szín!

 7. 1366 21:42 2014.08.06
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Jobbulást kívánok!

 8. 1365 21:13 2014.08.06
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  illetve: szerepeltek, ha nem maradt el a koncert :-)

 9. 1364 21:12 2014.08.06
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Az előbbi miatt nem említettem eddig Baráti Kristóf nyaralása előtti utolsó fellépését a kiváló zongorapartnerrel, Farkas Gáborral, a svájci kisvárosban, Haudéres-ben, augusztus 2-án. Slágerdarabjaikkal szerepelnek.

   

  A koncertek helyszíne

  Az ottani beharangozó Várdait és őt említi a 9 napos sorozat legkiemelkedőbb vendégeiként, de Várdai 4 nappal utánuk játszotta Poulenc csellószonátáját.Julien Quentinnel.

   

  Jó pihenést mindnyájuknak!

 10. 1363 20:40 2014.08.06
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Természetesen: beharangozával :-), miként feljebb a rövidebb bell szót már hibátlanul írtam. Mentségemre: egy kórházi ágyon ülök a 4 napja diagnosztizált tüdőembólia szerencsés és gyors múlása alatt. A zene is gyógyít: könyveim, a Bartók Rádió és lemezek segítenek, és persze a Fidelio sem marad el.

  Csók

 11. 1362 20:29 2014.08.06
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  A CCA, azaz a Classical Concert Agency, vagyis a több kiváló magyar muzsikust foglalkoztató ügynökség zenészeinek többsége megérdemelt nyári pihenését tölti vagy fogja kezdeni, mivel közülük csak az általunk is jól ismert és szeretett Várjon Dénes és Várdai István fog holnap, illetve holnapután még Salzburgban, illetve Sopotban (ejtsd: szopot!) fellépni (Várjon Joshua Bellel Debussy hegedűszonátáját, Várdai pedig a lengyel kamarafilharmonikusokkal. Haydn C-dúr csellóversenyét játssza).

  Baráti Kristóf pedig készül a francia szonátákra (Debussy, Ravel és Franck egyedülálló műveivel), amelyeket Würtz Klárával visznek lemezre Pécsett a Brilliant Classics számára - augusztus 18-án, 19-én és 21-én. Társát már hallhattuk vele koncerten, és a nagysikerű CD-iken a Beethoven- és a Brahms-összesekkel, szintén a Brilliant neve alatt.

  A kiemelt Brahms szonátákkal sem győzök betelni (mert itthon már kaphatók, míg kint előbb a teljes Brahms-sorozatban jelent még csak meg), és bár az élő hangversenyek élménye nekem többet jelent, sokszor egyszerű rákeresni e kitűnő felvételre is. Újabb elismerést kapott a felvétel a lemez hivatalos megjelenésének (2014. augusztus 29.) beharangozával, amit az alábbi linken lehet eredetiben olvasni.

  A lényeg az összefoglalóan ragyogónak minősített, technikailag tökéletes és méltó empátiával átélt érzékeny játékban van, és a többit sem nehéz megérteni :-)

  Nagy kiváncsisággal várom a franciás felvételeket, amelyeket Kristóftól, de más partnereivel már többször hallottam, nagy örömömre. 

 12. 1361 17:29 2014.07.21
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Július 23-án Baráti Kristóf újabb (egyórás) fellépése lesz a brazíliai São Paulóban, a hozzánk képest mínusz öt órával számolt ottani este 9-kor. Kellemes idő várható :-)

  A koncert helyszíne az 1.122 férőhelyes Teatro Municipal Paulo Machado de Carvalho lesz.

   

  A főbejárat

   

  Ez talán a művészbejáró 

   

   

   

  A színház is ugyanarról az 1901 és 1992 közt élt helyi hírességről kapta nevét, mint a stadion, hiszen az ügyvédből lett újságíró a brazil fociban is nevet szerzett, elismert vezető volt.

   

  Műsoron szólódarabok lesznek, feltehetően a márciusi zeneakadémiai anyag, mivel közeleg a jövő január közepei nagy sorozat az Amerikai Egyesült Államokban. A jegyek alapára: 30 és 60 Real közötti (1 Real 103 Ft).

   

 13. 1360 11:36 2014.07.11
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Beethoven a Városligetben, a Kollár Imre-dirigálta vasutasokkal, Baráti Kristóf szólójával. Vonzó műsor, meg is telt a Vajdahunyadvár udvara, ahol a szokásos helyen állították fel a pódiumot a gyönyörű platán alatt. A fa akár a fenyegető eső elől is védte volna a zenészeket, de megúsztuk - víz nélkül. A múlt hetinél fél órával későbbi kezdés, beleszámítva a lassan rövidülő nappalokat, azt eredményezte, hogy a környék madarai most nem keltek versenyre a zenészek hangjaival, mindössze a környező légtér egyéb zajai zavarták az ihletett játékot.

  A szünet nélkül elhangzott szép darabok közül nekem a versenymű volt a legfontosabb, egy újabb Baráti-megfogalmazás, amit az említettek ellenére is nagyon élveztem. Ott ez volt a maximum, a jól ismert remekmű mélységeinek újbóli méltóságteli megszólaltatása, kivételes élményt nyújtva.

  A jó részt külföldiek ugyan megtapsolták a versenymű első tételét, ami meg is érdemelte, de vagy a szokásaikkal éltek, vagy nem ismerik a darabok szerkezetét, viszont ők is élvezhették az egészet, éreztem a reakcióikból.

  Összefoglalva: remek este volt, a két másik Beethoven-mű elegáns megszólaltatását is beleértve.

  Gratulálok! 

 14. 1359 17:26 2014.07.04
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Újabb zenei örömünnep: Baráti Kristóf itthon és a fővárosban játszik, hozzánk közel. A műsor és a partner a Keller András vezette Concerto Budapest is vonzó volt, így vonzották is a népeket, akikkel madarat lehett fogatni, hogy bejutottak :-) Bent persze már nem fogták össze őket...

  Szabadtéri előadás a kellemes és majdnem szélcsendes udvarban, a Pesti Vármyegyeháza ölelésében. 

  A bevezető Haydn-szimfónia (London) sikeres ráhangolás volt, vonzotta is a sok szép hang a környék madarait, akik versenyt muzsikáltak a zenészekkel, mint megannyi mobil-csengőhang ezzel a természetes és változatos dallammal.

  Nagyon együtt volt a 6+6+5+4+3 vonós és a 10-11 fúvós és ütős, de a hely aurája is okozta a néha vékony vonóshangzást, amihez hamar hozzászoktunk, ismerve a dolgot. Élvezetes volt hát a játék, amelyben csupán egyetlen helyen volt hiányérzetem, amikor a második tételben nem hallottam a szekund szólamvezető szólóját, pedig a második sorban és éppen vele szemben ültem, füleltem. Ez persze annyira jelentéktelen apróság, hogy csak kiemeltem vele az egész kitűnő előadást.

  A Baráti Kristóftól még nem hallott Mozart G-dúr hegedűverseny (K216) - ugyancsak madár- és repülőgéphangokkal körítve - újabb egyedülálló élménnyel gazdagította rendszeres hallgatóit, szerezve újabb híveket ehhez a szinte földön túli interpretációhoz, illetve neki. A tökéletes játék mellé most is olyan mesés értelmezést, alázattal teli költői előadást élvezhettünk, ami a legigényesebb ínyenceket is kielégítheti, és aki nem volt ott, és kételkedik e sok dícséret alaposságában, az jöjjön máskor is BK-t hallgatni. Az általa sokszor választott ráadás, az áhitatos Bach-largo újból elvarázsolta a közönséget, így alig mertünk tapsolni a befejezése után beálló mennyei csendben.

  Igen, ott voltunk, a mennyekben, mert ennél szebbet nem tudok elképzelni, és eddig még nem hallottam. Értve ezt a versenyműre is. Az első tétel hosszú és a második rövid kadenciája lélegzetelállító volt, hogy valamit külön is kiemeljek még.

   

  Az előadás főpróbája volt a Fertődön ma rendezendő koncertnek, és ehhez csak egyet teszek hozzá: a Fidelión megjelenő ismertetőben nem említik BK idei két kitüntetését, amit valakinek pótolni kellene a jövőre nézve , de az archívum miatt is. 

  Jövő héten (július 10-én) pedig ismét egy szabadtéri előadás Kristóffal, de a helyszín akkor a Vajdahunyadvár udvara lesz, ahol Beethovent hozza közelebb a MÁV Zenekar (km.: Kollár Imre), nem akármilyen műsorral:

  Coriolan nyitány, a Hegedűverseny és a IV. szimfónia.

  Utóbbiról azért nem írtam a tegnapi kapcsán, mert az említett varázslatos játék után nem kívántam mást hallgatni, de ez éppen nem a Concerto miatt volt. Talán a Beethoven-hegedűverseny után megpróbálom, remélve a hasonlóan jó időt :-) Van összehasonlítási alapom, mert hallottam már a hegedűversenyt tőle Martonvásáron, ahol a 311 éves lady hangja győzte a szabadtér elszívó hatását (akkor a Kovács János vezette NFZ volt a partner).

 15. 1358 20:30 2014.06.26
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  A másik a rendező egyetem beszámolója:

  http://www.magazin.uni-halle.de/16061/beifallsrufe-fuer-virtuose-solisten-in-der-aula/ 

  A viharos tetszést arató előadók... 

   

  Lélegzetelállító előadás..., technikailag impozáns és brilliáns játék..., mindketten bizonyították, de különösen Baráti, óriási tehetségüket a Beethoven-szonáta második tételében..., a Schumann-szonátában érzelmileg elmélyülten szólalt meg a hegedű, kiegészülve a két előadó szenvedélyes, virtuóz és hatásos, ugyanakkor szuverén együttműködésével..., műsoruk csúcspontja a Bartók-szonáta volt...:  Von der abstrakt-träumerischen Atmosphäre des Kopf- und Mittelsatzes bis hin zu dem an spieltechnischem Anspruch kaum zu überbietenden Schlusssatz folkloristischen Charakters beeindruckte das Duo durch eine Ausdeutung höchster Virtuosität bei gleichzeitiger expressiver Klarheit.
  Auf das von spannungsreichen Pizzicati vorbereitete, stürmische Finale der Komposition reagierte das Publikum mit aufbrausendem Applaus und lautstarken Beifallsrufen, ...két ráadással.

   

   xxxxx

   

  Úgy tűnik, ugyanazon az előadáson volt a két kritikus  :-), és ők is azt hallották és érezték, mint mi a Márványteremben, csak szakszerűen fogalmazták meg - természetesen. Most is ajánlom a rádiós hangtárból való meghallgatását  e műsornak (ld. 1352 alatt!)

 16. 1357 18:02 2014.06.26
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Csak ennyire izgat a foci, hiszen az USA válogatottja játszik a német csapattal :-) Nekem mindegy...

 17. 1356 17:57 2014.06.26
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  A választ is csak közvetítem, mert mindösze két nappal az említett hallei koncert után már a második kritika jelent meg, amelyek szövege önmagéárt beszél. Csak néhány jelzőt, illetve részt emelek ki, fordítani sem érdemes: csupa dícséret! Gratulálok.

  A fontosabb kitételeket kiemeltem. A focimeccs után pedig a korábban megjelentet is beemelem, mert nálam is fontos most a foci. jön a Németország-Ghana meccs.

   

  Manuela Schreibert is elvarázsolta a két kitűnő magyar muzsikus, és az alábbiakat írta:

   

  Die ungarischen Ausnahmemusiker Kristóf Baráti und Gábor Farkas faszinierten im letzten Aula-Konzert vor der Semesterpause mit Werken von Beethoven, Schumann und Barók.
  In großen Schritten durchmaßen die beiden ungarischen Ausnahmemusiker Kristóf Baráti und Gábor Farkas im letzten Aula-Konzert des Sommersemesters die Geschichte der Sonaten für Violine und Klavier. Konsequent endeten sie bei Bartóks Sonate Nr. 1, op. 21 - einem Bravourstück der modernen Kammermusikliteratur aus dem Jahr 1921/22. Die Tongebung von Klavier und Violine war außergewöhnlich.

  Fußball hält Gäste fern
  Ob Flageoletts oder Arpeggien, ob starke Akkorde oder schnelle Läufe, rhythmische Verschiebungen oder harmonische Reibungen. Jedes Detail war glasklar, ohne Zweideutigkeiten und fügte sich zu einem hypnotisch-fluoreszierenden Ganzen. Das Publikum, auch wenn durch die zeitgleich laufenden Fußballspiele der Weltmeisterschaft um einiges reduziert, verfolgte das musikalische Geschehen im lichtdurchfluteten Saal der Universität mit steigender Faszination und geradezu mit angehaltenem Atem als im 2. Satz, dem Adagio, die makellose Violine von Kristóf Baráti wie eine einsame Stimme anhob, die über das Leben sinniert, weit weg auf einem fernen Berg. Das Klavier, stets am Tastengrund, gab dorthinein pastellige Farben.

  Geigenklang steht im Mittelpunkt
  Mit Weichheit reagierte es auf die den fragenden Violinklang. Auch der 3. Satz stellte Fragen, aber solche, die schon Antworten in sich trugen, sich verbunden zeigten mit der Erde und den tiefverwurzelten kulturellen Traditionen und daraus Kraft schöpften. Hier war dann auch jede taktisch kluge Konzentriertheit aufgehoben. Ein entfesselter musikalischer Dialog bestimmte des Ende dieses Bartók-Werkes, ebenso wie die beiden virtuosen Zugaben aus dem unerschöpflichen Repertoire eines Pablo de Sarasate. Am Beginn allerdings stand bei Beethovens Sonate Nr. 8 G-Dur aus op. 30 wie auch bei Robert Schumann erster Sonate für Klavier und Violine der berückende Geigenklang im Fokus.

   

  A ráadásokat bizonyára a már sokszor előadott, rövidítv Malagueña, Zapateado és Andalúz románc című spanyol táncokból választották.

  Die Tongebung durch Kristóf Baráti war klar und unverstellt, warm, weich, genau - kurzum von betörender, wahrhaft selten zu hörender Schönheit. Wobei genau das noch ein Quäntchen besser zum Klassiker Beethoven passen wollte als zum Romantiker Schumann, um dann bei Bartók wieder in zeitloserer Moderne aufzustrahlen. 

   

   

 18. 1355 13:30 2014.06.24
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  A június 12-i márványtermi műsorral (Beethoven op. 30/3; Schumann op. 105 és Bartók I. hegedű-zongora szonátája) lép fel ma este egy hallei halléban a világjáró és -hírű Baráti Kristóf és Farkas Gábor. A közelebbi helyszín: Martin Luther University Halle-Wittenberg: Löwengebäude

  A mai egyetem 1817-ben alakult két jóval régebbi (több mint 500 éves) és ismert elődből, és számtalan híressé vált hallgatóval, köztük zenészekkel büszkélkedhet.

   Egy 1836-os metszeten az egyetem

   A kibővült egyetem később oroszlánokkal őríztetett épülete manapság 

  Az Aula, ahol játszani fognak 

   

 19. 1354 09:49 2014.06.24
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte
 20. 1353 09:47 2014.06.24
  -
   
  a hozzászólást még senki nem értékelte

  Bizonyára nemsokára a Fidelio is közli: 74 éves korában tegnap elhunyt Baróti István. A frissebb Bartók Rádióban már egy órája beszámoltak a szomorú hírről, és ez a hangtárban még 3 hétig visszahallgatható. Az itteni közvetítés oka, hogy a zenei illusztrációban egy közel 20 éves felvételt hallhattunk az akkor 16 éves Baráti Kristóffal, aki máskor is játszott orgonistával, és bizonyára emlékszik erre a közös fellépésre Liszt Koronázási miséjében, amiből a benedictus tétel hangzott el.

  Benedictus qui venit in nomine Domini! Valóban áldott jó ember volt Baróti, aki hosszú ideig volt a közeli kis bazilika orgonistája, karnagya.

  A beszámoló a Muzsikáló Reggel kb. 8:15-től kezdődő kulturális híreiben található meg. 

Kiemelt cikkeink

Chris Potter: "Nem tartom magam dogmatikusnak"

Philharmonie de Paris

Chris Potter tizenöt saját albumával és egy Grammy díjjal igazi világsztárnak számít. A Unity Group tagjaként nemrég Budapesten járt.

Szamárság lenne otthon maradni

Bohém légy-ott (forrás: Gilvesy Pincészet)

Több mint 100 ingyenes programmal várják a családokat a Szamárfül Családi Fesztiválon augusztus 22. és 24. között.

Szakmaiság és motivált jókedv

A Grencsó Kollektíva vendége Mezei Szilárd - Opus Jazz Club (fotó: Zipernovszky Kornél)

Hollerung Gábor a napokban töltötte be hatvanadik életévét. A évfoduló kapcsán az elmúlt időszakról és terveiről kérdeztük.

"A néző a színészekre jön be"

Máthé Zsolt. (fotó: Dömölky Dániel)

Tartalmas évadot tudhat maga mögött Vidnyánszky Attila, akit a Nemzeti Színház élén elért eredményekről kérdeztünk. INTERJÚ

KERO nem folytatja az Operettszínház élén

Augusztus 18-ig lehetett pályázni a Budapesti Operettszínház igazgatói székére. Ami biztos: változás lesz.

Tűzfalfestészet legálisan

Tucatnyi fővárosi tűzfalat festenek meg az augusztus 15-én induló Színes Város Strongbow Budapest Fesztiválon.

Új tánctagozat Sopronban

Bohém légy-ott (forrás: Gilvesy Pincészet)

Augusztus 19-én a páneurópai piknik korát felidéző, Végtelen Európa című táncfantázia bemutatójával alakul meg a Sopron Balett.

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG 

Tisztelt olvasóink!

Megváltozott fórumszabályzatunk értelmében a jövőben a cikkektől független témák indítására nem lesz lehetőség. Megértésüket köszönjük.

A Fidelio szerkesztősége