A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható
Új hozzászólás   Új téma

1. 11 15:41 2006.07.13
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

A zsiráfzongoráról csak annyit tudok, hogy a húrjai párhuzamosan egymás mellé voltak rendezve, és ettől volt szükség arra a magas építményre. Amikor elkezdték a kereszthúrozást, akkor alakultak át a zsiráfzongorák pianinókká, melyekből 170 centi magas is létezik (ld. Iparművészeti Múzeum - keress rá a Thék szóra a zeneszalon.hu-n). Ugyanitt láthatsz egy szimmetrikus dobozos zsiráf zongorát is.
    Azt is hallottam, hogy a zsiráfzongorák ütőmechamikája még elég kezdetleges volt, de erről a szakemberek többet tudhatnak.

2. 10 11:18 2006.07.13
    -

442?

3. 9 07:17 2006.07.13
    -

Bocsi, de tényleg érdekelne a dolog, mert ennél rondább hangszert rég nem láttam. (mint egy szekrényágy). Egyébként még mindig nem adott senki magyarázatot, hogy miért hangolódik le a 30 éves Förster pianinóm 3 havonta. A legújabb változat szerint 435-re hangolták - 442 helyett -, de az azért már majdnem negyed hang és elég zavaró annak akinek abszolut hallása van.

4. 8 17:46 2006.07.10
    -

[4] Venni épp lehet, csak nagyon drága.

5. 7 17:45 2006.07.10
    -

Webmester!
    Nem ammiatt, amit korábban említettem. Úgy veszem észre, ebben az ügyben változás történt, mret most az enterre nem történik semmi. (Bár a böngészőm is új.) Mindenesetre köszönöm.
    Üdv:

g

6. 6 17:43 2006.07.10
    -

A dinnyének tényleg nincs pedálja?

7. 5 16:57 2006.07.10
    -

Elment az egész hozzászólásom. Kb 1500 karakter volt, és sokáig fogalmaztam. Mamó, neked válaszoltam.
    ROHADT MÉRGES VAGYOK.

8. 4 06:48 2006.07.10
    -

Ki tudja miért szünt meg az úgynevezett "Zsiráf" zongorák gyártása? Milyen jó lenne nekem egy ilyen a pianino helyett a kis lakásomba!

9. 3 13:43 2006.07.08
    -

Nem. A hangszerkészítés célja annak műremeknek az elkészítése, amelyiken létrehozzák a hangot, azaz amelyiken játszik a játékos (művész). Általában a hangszerkészítők, a MESTEREK már a hangszer külsejének kialakításával igyekeznek megmutatni szakmabeli tudásukat. Ezért alakult ki, s ma már hagyománynak mondható, hogy a hangszer elsődleges minőségi jellemzője a hangja (hogyan szól), majd később következik a sorban az is, hogy hogyan játszható, de minőségének lényeges eleme szépsége is. A MESTER a szépségen keresztül szólít meg - próbáld ki hangszerét.
    Olyanok természetesen mindig lesznek, akik a rózsaszín szalonjukba rózsaszín, esetleg fehér zongorát vesznek. Ilyenkor elsődleges a hangszer bútor funkciója. A hangszerek között talán a zongora külleme van leginkább a bútorral kapcsolatos stílus és ízlésvilágnak kitéve.
    Tehát: a pályázatban elsődlegesen nem a hangról van szó. A designról, a látványról. Arról, hogy ma, a mai környezetben hogyan dobozolják a hangszert, milyen legyen a formája, hogyan díszítsék.
    Visszatérve a pályázatra: a kiírás ötlete nagyon jó. A megvalósításról: a műanyaghoz oda sem megyek. A többi mind rideg. Egy sem olyan, hogy "meglátni és megszeretni" kelljen, mindegyik taszít egy kicsit. Ennyire azért nem akarom tisztelni a Bősendorfert. A MESTER hívását nem érzem. MElyikhez üljek le? Itt csak ténferegnék a hangszerek között. A pályázóknak és a zsűrinek üzenem: a hangszert nemcsak tisztelni, szeretni is kell. Maradnék a régi, hagyományos hangszerüknél. A funkcionalitást azért elismerem, azért emeltem ki az utazó zongorát.

10. 2 01:15 2006.07.08
    -

A hangszerkészítés célja nem a hang létrehozása?

11. 1 00:51 2006.07.08
    -

Már egy ilyen pályázatkiírás önmagában is jó ötlet. Különösen tetszik az utazó zongora megoldására tett javaslat. Ha ezt lehetne sikeresen kombinálni az "esőzongorával", megoldódnék a szabadtéri hangversenyek nagy problémája: esik,vagy nem esik? Kitegyük-e a zongorát? Ma a zongora nem igazán szabadtéri hangszer.
    Ha azt kérdik, ha lenne annyi pénzem zongorára, melyiket választanám, akkor a hagyományos régit a jelenlegi kínálatból (úgy 210 körül).

Kiemelt cikkeink

A tűzről pattant énekesnő gyógyít is

Pannonica mindig felnézett Thelonius Monkra

Színvonalas és társadalmilag elkötelezett világzenét játszik a Rupa and the April Fishes, akik május 31-én érkeznek a Müpába. MAGAZIN

Eltemették Seregi Lászlót

A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL

Szűz kéz

A Budapesti Wagner-napokon június 3-án és 19-én a Müpában látható a Tannhäuser. A darab rendezőjével, Matthias Oldaggal beszélgettünk. INTERJÚ

Belvárosi design Majális

Az Erzsébet téren május 25-28. között lesz design vásár, fotókiállítás, családi program és koncert is az Urbitális Majális részeként.

Érdi Tamás: "Ezekért a pillanatokért érdemes élni"

Nemrég tért haza a Prima Primissima-díjas zongoraművész svájci turnéjáról, ahol többek között Chopin és Liszt műveit szólaltatta meg. INTERJÚ

Sötét idők

A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA

És mégis megszólal a pálca

Ugrin Gábor

Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG