Téma:
A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható
Új hozzászólás   Új téma

1. 13 09:20 2007.12.29
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

Schubert: Vonósötös - Melos Vonósnégyes, Rosztropovics

Komlós József JR. | Utolsó módosítás: 2007.05.02 11:22

A Deutsche Grammophon mostanában induló új sorozatának egyik kiváló darabjaként jelenik meg a közel harminc esztendeje felvett és megjelentetett klasszikus felvétel, mely "valószínűleg átfogón az egyik legjobb felvétel" a műből - a BBC klasszikus csatornája szerint.

De nem csak szerintük, hiszen az 1978-as felvétel számos kiváló kritikát és díjat is kapott megjelenésekor. Ennek alapján válogatták be a DG-sorozat szerkesztői a "Grand Prix" (Nagydíj) szériába, melynek keretében a cég legjobb, díjakkal elhalmozott lemezeit teszi közzé technikailag nagyon szépen digitalizált, jól hangzó CD-formátumban.

Csak a kép miatt emelem be, ezt a v5-t  tőlük még nem hallottam ebben a felülésben, bár nem biztos.

A Melos szinte bármelyik felvételét hallgatva csak felsőfokon értékelhetők...

Örömmel olvasom, volt termés! Schubert nagy C-dúr szimfóniája /számolatlan előadásban/ a  legtöbbször hallgatott  zeném, a Magyar Himnusz és a Szózat kivételével...

2. 12 09:10 2007.12.29
    -

Na jó, CD-termés:

Gluck: Iphigénie en Tauride (Les Musiciens du Louvre, M. Minkowski)

Schubert: C-dúr szimfónia, Bruckner: IV. szimfónia (Berlini Filh., Sir Simon)

Elgar: Hegedűverseny /Waughan Williams:The lark ascending (magyar fordítása talán a Pacsirta emelkedőben lehet) Kennedy/Sir Simon, itt még a randa angol iparvárosi zenekar húzza.

R. Strauss: hősi élet/Metamorfózisok (Kölni Rádió Szimf. Zkr., Szemjon Bicskov)

Bach: Dialógus-kantáták (Thomas Quasthoff/Dorothea Röschmann)

DVD: Verdi: Nabucco (a címszerepben Bruson, Abi: Ghena Dimitrova, a Scala produkciója, vez. Muti)

Simon Boccanegra (címszereplő: Carlo Guelfi, a lánya: Karita Mattila, a Maggio Musicale produkciója, vez. Abbado).

3. 11 08:27 2007.12.29
    -

Nem zene, de ajándék: 1928-as (5. kiadás) Siklós Albert :Összhangzattan

Bevezetésében könnyű gyakorlat: B alaphangon Asz-dúr skála (ez mire jó????, de komolyan, kell ezt valakinek tudni?)

4. 10 23:07 2007.12.28
    -

Nem vagy semmi. Ez hardcore.

Én Karácsonyi oratóriummal (is) megleptem magam karácsonyra, Gardiner-dobozban.

5. 9 21:57 2007.12.28
    -

(1) Nekem az összes LvB vonósnégyes van meg a Melos q-tel, nagyon szeretem! Remélem, Nálad is "bejön"!

(2) A saját karácsonyi termés:

- Gubaidulina: 1-3. vonósnégyes, vonóstrió

- Korngold: 1-3. vonósnégyes, vonóshatos (2 CD)

- Boulez: Sur Incises, Messagesquisse, Anthemes 2

- Bartók: 2. zgvs (Askenazy), 2. hgvs (K. Wa Chung), Solti

- Sosztakovics: 1. és 2. hgvs (Vengerov, LSO, Rostropovich)

- Scelsi: Quattro pezzi per orchestra, Pranam.

6. 8 21:24 2007.12.28
    -

Jópofák vagytok! Elkezdek érdeklődni a karácsonyi zenés ajándékokról, ti meg leragadtok egy melléktémán: kiejtés...

Ajánlottam már egy alapos könyvet erről /Well Tempered Announcing/ v.hol a Bartók Rádiós témában.

A főtémára összpontosítsatok! A Szalóczy könyve érdekes és tanulságos.

7. 7 20:33 2007.12.28
    -

kakukktojásnak

8. 6 20:32 2007.12.28
    -

Hű....most asszem kiestem. Nekem ez az eddigiekhez képest kaukktojásnak tűnik. Egy körig nem dobhatok.

(Hol van már a topic gazdája, hogy égető kérdéseinket megválaszolja?)

9. 5 19:47 2007.12.28
    -

Villa-Lobos?

10. 4 14:49 2007.12.28
    -

Nyilván kerkegór . (kergekór?...he-he fel kéne adni a Játék-ban)

11. 3 14:41 2007.12.28
    -

És Kierkegaard?

12. 2 12:09 2007.12.28
    -

Ez most komoly? Mármint a Nielsen... én az akadémiai tanáraimtól is kizárólag "nilzen"-nek hallottam....

Amúgy szép kis csomag.

13. 1 11:11 2007.12.28
    -

Kiváncsi vagyok, ki mit kapott, vagy mivel lepte meg magát karácsonyra id én:

CD albumok:

1.  J. S. B.: Misék /233, 234236/;Motetta/227;Esküvőikantáta; Parasztkan-     

táta - 3 lemez/ Württenberg. Kamaraz.kar/R. Ewerthart, ill. H. Rilling;              Ursula Buckel, Claus Ocker stb.

2.  Beethoven: v4-esek/op. 74, 95, 127, 132, 133, 135/, Melos v4 - 3 lemez

3.  Händel: La Resurrezione, Dettinger Te Deum /Santini Kammerchor u.              orch., R. Ewerthart; Stuttgarter Philh./ R. Schwarz und Solisten - 3 lemez

4.       "       Messiás - BBC Choir and Symphony Orchestra/Th.Beecham...                Mendelssohn: Éliás - Liverpool Philh. Oech./ Malcolm Sargent... - 4 lemez

5. Carl Nielsen/ejtsd: Kárl Nelzen !/  Összes szimfónája /op. 7, 16, 27, 29, 50       és a "Simph. semplice"; + 2 további N.-mű, Liverpool Ph. Douglas Bostock 

- 4 lemez

Bónis Ferenc: ÉLET-KÉPEK /Bartók Béla/

Szalóczy Péter: Elfeledett zeneszerzők

amelynek borítószövegéből érdemes idézni, nehogy elfelejtsük a történteket:

" Évek óta hallható a Magyar Rádió Bartók adóján a szerző népszerű zenetörténeti sorozata. Ritkán hallott remek művek címmel. A műsor már túl van a 155. adásán. Szalóczy Péter huszonöt éve kezdte el a módszeres gyűjtést, melynek során nagyon izgalmas, beláthatatlan terjedelmű zeneanyagra tett szert. Kutatómunkájának eredménye e könyv, mely számtalan zeneszerzőt mutat be az elmúlt századokból, akiknek élete, munkássága mindeddig méltatlanul homályban maradt."

Azóta se Magyar Rádió, se Szalóczy sorozata...  :(((

Kiemelt cikkeink

Sötét idők

A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA

Eltemették Seregi Lászlót

A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL

Edward Perez és barátai a BJC-ben

Pannonica mindig felnézett Thelonius Monkra

A fiatal New York-i jazz-generáció kiemelkedő bőgőse Oláh Tzumo Árpáddal és Csízi Lászlóval lép fel.

Köteles Géza: "Puccini tökéletes zeneszerző"

Az Operaház idei évadában még négy alkalommal tűzik műsorra a Toscát. A darabról Köteles Géza korrepetitor-karmesterrel beszélgettünk. INTERJÚ

Komlós Péter: "A legfontosabb a műismeret volt"

Hamarosan elkezdődik a Végh Sándor Nemzetközi Vonósnégyes Verseny. Az előzsűri munkájáról kérdeztük a Bartók Vonósnégyes primáriusát. INTERJÚ

Papíron már össze is olvadt?

Az MNG és a Szépművészeti Múzeum a tervek szerint hamarosan összeolvad - utánanéztünk, mi a helyzet a július elsejére ígért lépéssel.

És mégis megszólal a pálca

Ugrin Gábor

Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.

Új keretek között folytatja a Fidelio

könyv

A Fidelio Média Kft. és kiadványai a Libri Csoport új médiacége, a Zsoldos Dávid által vezetett Libri Média részeként működnek tovább.

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG