Sötét idők
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
Ha továbblép Shop oldalunkra, folytathatja a vásárlást.
A mégsem gomb megnyomására rendelési szándékát töröljük.
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
A fiatal New York-i jazz-generáció kiemelkedő bőgőse Oláh Tzumo Árpáddal és Csízi Lászlóval lép fel.
Az Operaház idei évadában még négy alkalommal tűzik műsorra a Toscát. A darabról Köteles Géza korrepetitor-karmesterrel beszélgettünk. INTERJÚ
Hamarosan elkezdődik a Végh Sándor Nemzetközi Vonósnégyes Verseny. Az előzsűri munkájáról kérdeztük a Bartók Vonósnégyes primáriusát. INTERJÚ
Az MNG és a Szépművészeti Múzeum a tervek szerint hamarosan összeolvad - utánanéztünk, mi a helyzet a július elsejére ígért lépéssel.
Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.
A Fidelio Média Kft. és kiadványai a Libri Csoport új médiacége, a Zsoldos Dávid által vezetett Libri Média részeként működnek tovább.
Schubert: Vonósötös - Melos Vonósnégyes, Rosztropovics
Komlós József JR. | Utolsó módosítás: 2007.05.02 11:22
A Deutsche Grammophon mostanában induló új sorozatának egyik kiváló darabjaként jelenik meg a közel harminc esztendeje felvett és megjelentetett klasszikus felvétel, mely "valószínűleg átfogón az egyik legjobb felvétel" a műből - a BBC klasszikus csatornája szerint.
De nem csak szerintük, hiszen az 1978-as felvétel számos kiváló kritikát és díjat is kapott megjelenésekor. Ennek alapján válogatták be a DG-sorozat szerkesztői a "Grand Prix" (Nagydíj) szériába, melynek keretében a cég legjobb, díjakkal elhalmozott lemezeit teszi közzé technikailag nagyon szépen digitalizált, jól hangzó CD-formátumban.
Csak a kép miatt emelem be, ezt a v5-t tőlük még nem hallottam ebben a felülésben, bár nem biztos.
A Melos szinte bármelyik felvételét hallgatva csak felsőfokon értékelhetők...
Örömmel olvasom, volt termés! Schubert nagy C-dúr szimfóniája /számolatlan előadásban/ a legtöbbször hallgatott zeném, a Magyar Himnusz és a Szózat kivételével...
Na jó, CD-termés:

Gluck: Iphigénie en Tauride (Les Musiciens du Louvre, M. Minkowski)
Schubert: C-dúr szimfónia, Bruckner: IV. szimfónia (Berlini Filh., Sir Simon)
Elgar: Hegedűverseny /Waughan Williams:The lark ascending (magyar fordítása talán a Pacsirta emelkedőben lehet) Kennedy/Sir Simon, itt még a randa angol iparvárosi zenekar húzza.
R. Strauss: hősi élet/Metamorfózisok (Kölni Rádió Szimf. Zkr., Szemjon Bicskov)
Bach: Dialógus-kantáták (Thomas Quasthoff/Dorothea Röschmann)
DVD: Verdi: Nabucco (a címszerepben Bruson, Abi: Ghena Dimitrova, a Scala produkciója, vez. Muti)
Simon Boccanegra (címszereplő: Carlo Guelfi, a lánya: Karita Mattila, a Maggio Musicale produkciója, vez. Abbado).
Nem zene, de ajándék: 1928-as (5. kiadás) Siklós Albert :Összhangzattan
Bevezetésében könnyű gyakorlat: B alaphangon Asz-dúr skála (ez mire jó????, de komolyan, kell ezt valakinek tudni?)
Nem vagy semmi. Ez hardcore.
Én Karácsonyi oratóriummal (is) megleptem magam karácsonyra, Gardiner-dobozban.
(1) Nekem az összes LvB vonósnégyes van meg a Melos q-tel, nagyon szeretem! Remélem, Nálad is "bejön"!
(2) A saját karácsonyi termés:
- Gubaidulina: 1-3. vonósnégyes, vonóstrió
- Korngold: 1-3. vonósnégyes, vonóshatos (2 CD)
- Boulez: Sur Incises, Messagesquisse, Anthemes 2
- Bartók: 2. zgvs (Askenazy), 2. hgvs (K. Wa Chung), Solti
- Sosztakovics: 1. és 2. hgvs (Vengerov, LSO, Rostropovich)
- Scelsi: Quattro pezzi per orchestra, Pranam.
Jópofák vagytok! Elkezdek érdeklődni a karácsonyi zenés ajándékokról, ti meg leragadtok egy melléktémán: kiejtés...
Ajánlottam már egy alapos könyvet erről /Well Tempered Announcing/ v.hol a Bartók Rádiós témában.
A főtémára összpontosítsatok! A Szalóczy könyve érdekes és tanulságos.
kakukktojásnak
Hű....most asszem kiestem. Nekem ez az eddigiekhez képest kaukktojásnak tűnik. Egy körig nem dobhatok.
(Hol van már a topic gazdája, hogy égető kérdéseinket megválaszolja?)
Villa-Lobos?
Nyilván kerkegór
. (kergekór?...he-he fel kéne adni a Játék-ban)
És Kierkegaard?
Ez most komoly? Mármint a Nielsen... én az akadémiai tanáraimtól is kizárólag "nilzen"-nek hallottam....
Amúgy szép kis csomag.
Kiváncsi vagyok, ki mit kapott, vagy mivel lepte meg magát karácsonyra id én:
CD albumok:
1. J. S. B.: Misék /233, 234236/;Motetta/227;Esküvőikantáta; Parasztkan-
táta - 3 lemez/ Württenberg. Kamaraz.kar/R. Ewerthart, ill. H. Rilling; Ursula Buckel, Claus Ocker stb.
2. Beethoven: v4-esek/op. 74, 95, 127, 132, 133, 135/, Melos v4 - 3 lemez
3. Händel: La Resurrezione, Dettinger Te Deum /Santini Kammerchor u. orch., R. Ewerthart; Stuttgarter Philh./ R. Schwarz und Solisten - 3 lemez
4. " Messiás - BBC Choir and Symphony Orchestra/Th.Beecham... Mendelssohn: Éliás - Liverpool Philh. Oech./ Malcolm Sargent... - 4 lemez
5. Carl Nielsen/ejtsd: Kárl Nelzen !/ Összes szimfónája /op. 7, 16, 27, 29, 50 és a "Simph. semplice"; + 2 további N.-mű, Liverpool Ph. Douglas Bostock
- 4 lemez
Bónis Ferenc: ÉLET-KÉPEK /Bartók Béla/
Szalóczy Péter: Elfeledett zeneszerzők
amelynek borítószövegéből érdemes idézni, nehogy elfelejtsük a történteket:
" Évek óta hallható a Magyar Rádió Bartók adóján a szerző népszerű zenetörténeti sorozata. Ritkán hallott remek művek címmel. A műsor már túl van a 155. adásán. Szalóczy Péter huszonöt éve kezdte el a módszeres gyűjtést, melynek során nagyon izgalmas, beláthatatlan terjedelmű zeneanyagra tett szert. Kutatómunkájának eredménye e könyv, mely számtalan zeneszerzőt mutat be az elmúlt századokból, akiknek élete, munkássága mindeddig méltatlanul homályban maradt."
Azóta se Magyar Rádió, se Szalóczy sorozata... :(((