Előzmények

Téma:
A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható
Új hozzászólás   Új téma

1. 3 18:41 2009.11.23
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

Ami különben Larghetto és Handel Bononcinitől lopta, viszont maga az egész mű - remekmű.

2. 2 16:02 2009.11.23
    -

Nekem semmi bajom Cimarosával. A Titkos házasság egy igazán eredeti kis darab és érdemes lenne ismét felvenni az opera műsorára. Egyébként a XVIII. század második felében nem utolsósorban Haydnnak köszönhetően egy valóságos kis Cimarosa kultusz bontakozott ki Eszterházán. Ha jól tudom közel húsz operáját színre vitték. A zenetörténészek meg sok hülyeséget tudnak beszélni. Mert kit érdekel, hogy valaki nem olyan nagy zeneszerző, mint Wagner, ha egyébként jó zenét írt? Az alapvető probléma az, hogy kialakítanak egy kánont, főleg itt nálunk. Például Mozart esetében: a jó operák: Szöktetés a szerájból, Figaró házassága, Don Giovanni, Cosi fan tutte, A varázsfuvola. A többi meg csak ezeknek az a halvány tükröződése. Ami nagy hülyeség, hiszen Mozart élete főművének az Idomeneot tartotta a Don Giovanni mellett, és a Titus  is egy jó opera, sőt, a fiatalkori Mozart operákra is érdemes odafigyelni.  Handel Xerxese kapcsán Gál György Sándor leírta, hogy a címszereplő largoja a darab egyetlen részlete, amely említésre érdemes, lévén, hogy csak ez élte túl az operát. A sors ironiája, hogy miután ezt Gál György Sándor leírta a Az új operakalauzában, eltelik negyven év és nem máshol újítják fel az említett Handel operát, mint a Magyar Állami Operaházban. A kismester terminológia átvétele meg tényleg hiba volt részemről.

3. 1 00:23 2009.11.23
    -

OFF
    "Cimarosa a maga korában Mozartot elhalványító tehetség volt" - én továbbra is emelett az állítás mellett tartok ki. Kiváló zeneszerző & sokoldalú,nagyon szeretem és sokra tartom. Tudod ki volt pl. dolgozó iparos? Calderara.
    On