Sötét idők
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
Ha továbblép Shop oldalunkra, folytathatja a vásárlást.
A mégsem gomb megnyomására rendelési szándékát töröljük.
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
A fiatal New York-i jazz-generáció kiemelkedő bőgőse Oláh Tzumo Árpáddal és Csízi Lászlóval lép fel.
Az Operaház idei évadában még négy alkalommal tűzik műsorra a Toscát. A darabról Köteles Géza korrepetitor-karmesterrel beszélgettünk. INTERJÚ
Hamarosan elkezdődik a Végh Sándor Nemzetközi Vonósnégyes Verseny. Az előzsűri munkájáról kérdeztük a Bartók Vonósnégyes primáriusát. INTERJÚ
Az MNG és a Szépművészeti Múzeum a tervek szerint hamarosan összeolvad - utánanéztünk, mi a helyzet a július elsejére ígért lépéssel.
Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.
A Fidelio Média Kft. és kiadványai a Libri Csoport új médiacége, a Zsoldos Dávid által vezetett Libri Média részeként működnek tovább.
http://huszarlaszlo.hu/music/UMZF2009.zip
Így jobb lesz:)
http://musicianswho.hu/muveszek/muveszek.php
Itt meg lehet hallgatni, szét van szedve művenként:
http://huszarlaszlo.hu/music/UMZF2009.zip
Így többszöri meghallgatásra igazat adok a zsűrinek, Varga Judit és Bella Máté művei számomra is a legjobbnak bizonyulnak - bár az előadás után nem ezt gondoltam.
Bocsánat, javítok: Dargay Marcell.
A Magyar Nemzet mai számában az általam már többször bírált Kiss Eszter Veronika számolt be a verseny döntőjéről, fényképpel is bemutatva a résztvevő zeneszerzőket. Csakhogy, amíg a szövegben nevüket is megadta, a díjkiosztó utáni csoportképhez már nem csatolt azonosítót, így az egy szem Varga Juditot bárki felismerhette, de a 6 férfit csak azok azonosíthatták, akik eleve ismerik őket.
:-((
A Bartók Rádió Hangtárában nem lehet a versenyt újbó végighallgatni, hiszen az első óra végén éppen elkezdődik Bella Máté műve, majd közel néhány mp után hiába váltok át a következő óra anyagára, nem folytatólagos az adás.
Addig is: Dargay Attila darabja egyáltalán nem tetszett, egyszerűen nem értem, Sáry Bánké viszont jó volt. Bősze meg végig fontoskodik, öööőő-zik, ismétel, amikor nem kell stb. Nem illik egy ilyen műsor vezetéséhez. :-(
Azért érdemes a zenészekkel is pár szót váltani, hogy mekkora "élmény" volt játszani olyan hangokat, amik rajta sincsenek a hangszeren.... no comment. Direkt nem mondok hangszert.....
Hogy a másik topikban bírált idegen címekről - feddőleg - emígyen is megemlékezzünk:
Szabó Lőrinc: Dsuang Dszí álma
Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszí,
a mester, egy lepkére mutatott.
- Álmomban - mondta - ez a lepke voltam
és most egy kicsit zavarban vagyok.
- Lepke, - mesélte - igen, lepke voltam,
s a lepke vígan táncolt a napon,
és nem is sejtette, hogy ő Dsuang Dszí...
És felébredtem... És most nem tudom,
most nem tudom, - folytatta eltünődve,-
mi az igazság, melyik lehetek:
hogy Dsuang Dszí álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet? -
Én jót nevettem: - Ne tréfálj, Dsuang Dszí!
Ki volnál? Te vagy: Dsuang Dszí! Te hát!
Ő mosolygott: - az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! -
Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán
valami mégis megborzongatott,
kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,
és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszí álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.
Azért ne feledkezzünk meg az előadókról se!(ott voltam a versenyen).Mind amellett,hogy remek darabokat hallhattunk,minden tisztelet a szólistáké, az UMZE kamaraegyüttesé és a szimfónikus zenekaré és vezetőié.Hihetetlen ,hogy a T.Com Zkr.ekkorát fejlődhessen!Teljesen profik voltak,ami szerintem látszott a hozzáállásukon is,nagyon jól szólt a vonóskar és persze a fúvósok is kitettek magukért.Minden elismerésem a verseny szervezőié,rendezőié,gratulálok a dijjazottaknak!
Mindig ezeket a fejeket nyomják, mintha más zeneszerzők nem lennének ebben az országban.
Hallgattam, jó volt, írtam is róla valamit, míg az alábbi idézetnek örülök, mert a nagyzenekari versenyben én is úgy éreztem. Gratulálok Zombola Péternek és persze Dinyés Dánielnek és a többieknek is.
"Az UMZE Kamaraegyüttes darabot rendel attól a versenyzőtől, akire az együttes zenészei szavaztak: Dinyés Dánieltől.
Ugyanezen elv alapján a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar is darabot rendel Zombola Pétertől."