Eltemették Seregi Lászlót
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
Ha továbblép Shop oldalunkra, folytathatja a vásárlást.
A mégsem gomb megnyomására rendelési szándékát töröljük.
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
Színvonalas és társadalmilag elkötelezett világzenét játszik a Rupa and the April Fishes, akik május 31-én érkeznek a Müpába. MAGAZIN
A Budapesti Wagner-napokon június 3-án és 19-én a Müpában látható a Tannhäuser. A darab rendezőjével, Matthias Oldaggal beszélgettünk. INTERJÚ
Nemrég tért haza a Prima Primissima-díjas zongoraművész svájci turnéjáról, ahol többek között Chopin és Liszt műveit szólaltatta meg. INTERJÚ
Az Erzsébet téren május 25-28. között lesz design vásár, fotókiállítás, családi program és koncert is az Urbitális Majális részeként.
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az augusztus 22-29 között zajló " Esztergomi Liszt Hét 2010 "programját:
http://www.liszthet.hu/program
Liszt van itt is:
http://real1.radio.hu:8080/ramgen/bartok/2010/07/31/2010-07-31-b14.rm?start=0:00:00.0
Olyanok se nincsenek már mint Szabolcsi, és olyanok se mint Liszt:
http://real1.radio.hu:8080/ramgen/bartok/2010/07/24/2010-07-24-b18.rm?start=0:58:00.0
(Szabolcsi már 1969-ben "világzenéről beszél" - bár nyilván más értelemben mint manapság. De azért mégis)
http://real1.radio.hu/bartok/2010/07/24/2010-07-24-b19.ram
Megújult Liszt Ferenc Bösendorfer-zongorája
Ami a Dante szimóniát illeti,én az elsö tételt egy kicsit "megvágtam" vagyis a paolo és franceska lyrai rézt, egyszerüen el szoktam hagyni
ugyhogy a borzalmak szimfónia tétele, egyben megy le nálam
de már olyan keverést is csináltam, hogy a kórus elötti hat dobütést nem a kórus, hanem a Parsifal fötéma követi
elég érdekesen hangzik, mert a tömény gúny után, kellemes felodás a parsifal
nemhiába, hogy egy család voltak, bár,,,,,
Lisztnek a szemére vetik sokan, hogy nem volt valami ccsaládcentrikus
nekem is mondta "valaki", hogy a sok zenélés helyett inkább mennék kapálni
hát megnyugtatok mindenkit, nem kapálok, viszont a Dante is, meg a faust szimfónia is elég gyakran szerepel nálam
egyszer hallottam az " ad nos an salutarem undamm fugát, zenekarra hangszerelve, sehol sem tudom megszerezni.
többet kéne Liszttel foglalkoznunk,
hááát, ezzel egy kicsit vitába szállnék, ugyanis-nem tudom már hol. de olvastam, hogy Liszt akart Mennyországot, de Wagner beszélte le, mondván, hogy ez a mi számunkra megfoghatatlan
viszont a magnifikát, elég konkrét dolog
az a szerény véleményem, hogy az eddigi-mennyet ábrázoló legjobb zenei rész Boitó :Mefisztofeleszének prológusa,,,
már jó rég foglalkoztunk Liszttel
nézzüünk csak körül kicsit .
"mit szem nem látott, fül nem hallott
olyat készitett az ur a benne hivöknek" azt hiszem, ez a bibliai mondás
adja meg a lényeget, de
állitólag Wagner beszélte le Lisztet azza? ami "megfoghatatlan" ugyhogy erre fel tett le Liszt az eredetileg elképzelt mennyei jelenetröl
egyébként a valóságost, a legjobban megközelitö mennyei Zene
Boito :mepfistofeles-jében van
ha nincs igazam, lehet vitatkozni !!!!
Kedves musicus2, a helyzet kicsit bonyolultabb ennél (a Dante-szimfónia befejezésével), már kitárgyaltuk másutt, miért NEM a Paradisóval végződik a mű.
Meg vagyok döbbenve,
ahhol csak lehetett, összekeresgéltem Liszt anyagot, és mindösszesen ennyit leltem, ha van a fórumban több is, én igen örülnék neki
Don sappho/remélem jól irtam ? avagy a szerelem vára,
Egyetlen egyszer sikerült belehhallgatnom, és meg kell áééapitsam. hogy egy 11 éves gyerektöl ez igazi csúcsteljesitmény
és most átugorhatnánk Beethoven II zongoraversenyére, amikor az elsö tétel végén lévö kadenciát ugy játssza Liszt, hogy Rossini szája tátva marad. és
egész egyszerüen- elfelejt beinteni, s csak miután mégegyszer bbeint -észbekapva - a mester. akkor befejezödik
a "hatalmas "Beethoven ugy palástolta érzelmeit, hogy kirohant
ez egy igen jó eset volt a lélekjelenlétre
én személyesen átéltem ilyet, az aggteleki cseppköbarlangbban vettük fel az eladott menyasszony. egyik kórusát
élet.élet, házasélet
Ifjak vének élvezzétek
Szelecsényi Norbii játéka mindenkit lenyügözött, nos elérkeztünk a házasélet, kutya komisz élet
részhez
olivér "elcsucsult" és elfelejtettt beinteni, a kórus 80 %-ka néma maradt. Norbi egy bravuros futammal menteni akarta a menthetöt
igenám, de a basszusban volt egy-két nagyon jó srác, lelkesek is voltak,és egy páran
ahogy a kottában van :HÁZAS,, beénekelték
persze Olivér nem merte lecsöszni a srácokat, bár
figyelhettek volna
hasonló szitu lehetett a II zongoraversennyel Lisztnek
persze ugy, mint Norbi, liszt is kapcsolt,és odarittyentettt, egy ujabb futamot
ekkor Beethoven felállt, megcsókolta Liszt homlokát, és kirohant
persze a srácokat idegesitette a bellépés, ugyhogy "megvigasztalásuk" pár
sörömbe belekerült
A Dante szimfónia azért fejeződik be Magnificattal, mert ez a Biblia legszebb dicsőítő himnusza. Mi más jelképezhetné legtalálóban a mennyországot, mint a Magnificat?
A Villa d'Este szökőkútjai nem a vízről szól. A darab kezepe felé Liszt egy lábjegyzetben egy idézetet közöl. Pernye Andrástól tudom, mert hála Istennek, tőle tanultunk magyar zenetörténetet.
Juszt sem írom ide, tessék fellapozni a kottát, és megnézni.
fojtathatnánk a beszélgetést azzal, hogy a Dante szimfónia, miért magnifikattal/jovanna/ fejezödik,be,és miért nem a menyországgal ?
szerintem az elsö hiteles menyország-ábrázolást Boito csinálta....
Nem kötekedni akartam...
És engem is elkalauzolnál, ha hejesirási hibát elytek? :)
(26) Spozalizio és "szökőkútjai"
(27) maci25
Ne haragudj, hogy szóvá teszem, de az "elmélyültebb" így helyes, és a "dúrva" is inkább durva.
A Villa D' Este szökőkutjai remek darab. Bár annak ellenére, hogy csak egy játéknak tűnik (vízi játék:)) mégis sokkal elméjültebb, mint a legtöbb időskori alkotása a mesternek. A víz az élet alapja.
Ha megakarjuk figyelni, hogy Liszt milyen sokszínű, halgassuk meg a Szerelmi álmokat, ezt a gyönyörű lágy darabot, és utána a Villa D'este ciprusait, ami egy mondhatni "dúrva" darab.
És a Spozalitio?(igy kell egyáltalán leirni?)És a Villa D'Este szökőkutjai(igy kell leirni?).Számomra ezek nagyon fontosak voltak-rég nem hallottam őket.
CD-n kb. 2,5 óra. Két szünet közbeiktatásával végig lehet hallgatni szerintem. Mint egy átlagos opera.
Vajon meddig tarthatott a koncert ahol mind a 19 rapszodia elhangzott ? Nem sok ez egy estere a kozonsegnek ?