Téma:
A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható
Új hozzászólás   Új téma

1. 19 08:47 2010.08.02
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

Már nem aktuális, de megjegyezném, hogy Szigeti a "Beszélő húrok"-ban arról fanyalog, hogy annyi, de annyi verseny van manapság, hogy amire igazán szükség lenne, az egy verseny az első díjasok között. :-)

A Hubay-Szigeti vitáról meg eszembe jut, hogy Hamvas azt írja egyhelyütt: "szánalmas az a tanítvány, aki nem szárnyalja túl a mesterét".

2. 18 15:20 2007.08.31
    -

Ugye ez az "S" betűs keresés ez csak vicc ? A gugli szóra is keres ám.

Lehet, hogy rosszul tudom, de mégiscsak az itthoni hegedűtanítás H. nevéhez fűzödik. Nem vitatható, hogy kinek nagyobb a nemzetközi hírneve, de éppen ez indokolná a cserét: akinek kevesebb, annak van szüksége nagyobb hírverésre. Végül teljesen mindegy, az a lényeg, hogy a verseny biztonyosan jó lesz.

3. 17 19:56 2007.08.13
    -

Ja, az előbbi szösszenet elsősorban fanzolo-nak szólt a 7-eshez, meg aztán az utána következőknek. nemtomnak a 8-asra, a sorrendhez: igen, ha valaki a Szigeti Versenyt mindig az S-nél kereste, nehezen fogja megtalálni a H-nál, ha egyáltalán. Meg a két hegedűs vélt, vagy valós, de létező nemzetközi jelentősége miatt is.

4. 16 19:52 2007.08.13
    -

A Queen Elisabeth Versenyen Erzsébet királynőnek melyik művét játsszák? Vagy a sioni Varga Tibor Versenyen? (Ez utóbbit most át is nevezték egyébként.) A Szigeti Verseny azért lett újabban Hubay is (tudtommal), mert nem volt elegendő pénz arra, hogy megrendezzék az eddigi Hubay Versenyt, ami (vitatható, de egyedülálló módon) zeneiskolásoknak, konzisoknak és főiskolásoknak volt együtt kiírva (ha jól emlékszem). És hát Hubay nevét mégis csak a köztudatban kell tartani. Egyébként Hubayt nagyon sokan kritizálták már saját korában is, különösen tehetségesebb tanítványai (akik sokszor inkább más tanárhoz vágytak, de hát Hubaynál mindenkinek kellett tanulnia legalább egy évet). A Huber-féle magarkodások valóban elég silányak, de én még büszke is vagyok, hogy pl. Eddie South a Hejre, Kati-t választotta annak idején "theme song"-jának. Rendes romázást csapott belőle, de állandóan műsoron volt. Szigeti viszont mai külföldi szakmai vélemények szerint is elismert hegedűse korának, akire tisztelettel emlékeznek, mégha az idő túl is haladta. Hubaynak azért nincs ekkora respektje. Ha a hangszeres ÉS zenei vénára utazunk, akkor leginkább talán Székely Zoltán versenyt kellene hirdetni - de, kiválósága ellenére neki sincs elég széles körben ismert neve. A Szigeti Versenyt egyébként régóta ismerik, nem célszerű nevet változtatni, legfeljebb így, társítással.

5. 15 16:08 2007.08.13
    -

Már nem lehet jegyet kapni a verseny (vagy fesztivál, ha így tetszik) koncerteire?

6. 14 15:35 2007.08.13
    -

A csardas nem magyar? ja es nem zene?

Hallo van ott valaki?

Vagy idoviharban vagyunk es egy masik dimenzioban beszelgetunk?

7. 13 13:33 2007.08.13
    -

Nem kell itt nekem magázódni, de ha akarja, én szívesen lemagázom. Deszkavár, királyfi... Témához nem illő hozzászólások végtelensége... Aki így áll a zenéhez, azzal nem fogok vitázni. Próbáljon inkább a témára koncentrálni.

8. 12 13:30 2007.08.13
    -

Kedves nemtom! egyetértek, hogy anonim kiván maradni. Csak akkor Deszkavári királyfi után inkább Nemtudomka lehetne megengedő, megbocsátó hangja. S akkor még király is lehetne egyszer, ha persze erre vágyik. Megtisztelne, ha részletezné, pontosítaná, kifinomult véleményét az én butaságomról.

9. 11 13:18 2007.08.13
    -

Feher Sandor, szerintem ne vitázz vele, butaságokat beszél.

10. 10 13:08 2007.08.13
    -

Az amatőrt köszönöm, finom volt.

Azért nem kellett volna a Hubaynak Csárdaj-t írni, mert az sem magyar, sem zene. S a Hubay olyan jelenség volt, hogyha megjelent a Zeneakadémia folyosóján a növendékek szerettek volna a falba süllyedni. Függetlenül attól, hogy grófkislányt vett feleségül s gyermekei már kettős névvel léteztek: Hubay-Cebriánok lettek. Ha valamit szeretne még tudni Hubayról, csak szóljon. Én mindíg szerettem s híve voltam, s vagyok s maradok.

Egyébként a Hullámzó Balatont én is szeretem.

De odaírhattam volna erre a listára még a Brahms Magyar táncokat is.

Köszönöm a beszélgetést.

11. 9 12:48 2007.08.13
    -

Miert ne kellett volna Hubaynak Csardajeleneteket irnia?
    ( A Hullamzo Balaton nem rossz mu...)
    Es a Liszt Rapszodiak?

Ilyet csak egy amator irhat....

12. 8 12:35 2007.08.13
    -

Talán azért ez a neve, mert korábban csak Szigeti-verseny volt, és maradjon a sorrend... Habár ez elég bárgyú indok volna.

13. 7 12:32 2007.08.13
    -

Hubay írt zenéket, magyar zenéket, sajnos Csárdajeleneteket is, (minthogy Lisztnek sem kellett volna Rapszódiákat írni, ha tudott Haláltáncot, Esztergomi misét, stb. írni. 

Szigeti műről nem tudok. Átiratai vannak persze. Mitől Szigeti verseny, ha tőle átiratot sem kötelező játszani?

Teljesen egyetértek az alábbi kérdezővel a verseny elnevezésével kapcsolatban megjelentett két művész nevének sorrendjét illetően.

Nagy öröm hogy eme két hallhatatlan magyar művészről nevezték el a versenyt.

Azt tudjuk mennyit kap a győztes, de azt nem, hogy a zsűri mennyiért, üli végig harminchatszor a kötelező műveket. Ha tudnám talán nem sajnálnám őket ezért annyira.

Nagy öröm, hogy a verseny végig nyilvános! A hallgatók a nyertesek!

Miért kell versenynek nevezni? Bartók azt írta, hogy ... de ez már többször szerepelt, akkor nem írom.

Miért nem lehet fesztiválnak, vagy akármi másnak nevezni, hogy ne legyen rossz érzés, különösen akkor, ha az égiek már kijelölték a győztest s ezt meg is súgták a zsűrinek, aki örömmel hallgat az isteni sugallatra.

14. 6 11:39 2007.08.13
    -

4

Lásd: Liszt verseny Pécsett.

5

Csak elvileg.

15. 5 11:21 2007.08.13
    -

"Belülről": a tanár nem szavazhat tanítványa előadása kapcsán...

16. 4 11:19 2007.08.13
    -

Az indulók egy részének tanárai a zsűriben.  Tudom, hogy ez szokás, és nemcsak itt fordul elő, de mégis, kívülről szemlélőként furcsának találom. 

17. 3 10:01 2007.08.13
    -

Erről már lekéstem, de várom a Flesch-versenyt júniusban.

18. 2 09:32 2007.08.13
    -

Mert talán a szerencsétlen címadó azt gondolta, hogy a tanítványok mindig túlnövik mestereiket, ami persze nem igaz.

Neked viszont igazad van!

:-(

19. 1 09:22 2007.08.13
    -

Miért nem Hubay-Szigeti ?

Kiemelt cikkeink

Eltemették Seregi Lászlót

A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL

A tűzről pattant énekesnő gyógyít is

Pannonica mindig felnézett Thelonius Monkra

Színvonalas és társadalmilag elkötelezett világzenét játszik a Rupa and the April Fishes, akik május 31-én érkeznek a Müpába. MAGAZIN

Szűz kéz

A Budapesti Wagner-napokon június 3-án és 19-én a Müpában látható a Tannhäuser. A darab rendezőjével, Matthias Oldaggal beszélgettünk. INTERJÚ

Programok kicsiknek és nagyoknak a gyereknapi hétvégére

Ugrin Gábor

Játékkiállítás, rajzfilmek, artisták, nassolás, Varázshegy és százéves villamosok - csak néhány a gyereknapi hétvége programjaiból.

Érdi Tamás: "Ezekért a pillanatokért érdemes élni"

Nemrég tért haza a Prima Primissima-díjas zongoraművész svájci turnéjáról, ahol többek között Chopin és Liszt műveit szólaltatta meg. INTERJÚ

Belvárosi design Majális

Az Erzsébet téren május 25-28. között lesz design vásár, fotókiállítás, családi program és koncert is az Urbitális Majális részeként.

Sötét idők

A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG