Zene-közelben Dés Lászlóval

  • 2012. szeptember 13.   -   
  • forrásFidelio   -   

A Magyar Katolikus Rádió szombat délutáni kulturális műsorában Dés László és Kabdebó Lóránt lesznek a meghívott vendégek.

Dés László (fotó: Nagy Edina)

Dés László meghatározó képviselője a magyar zenei élet megannyi szegletének. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész az aktív zenélés mellett dalszövegíróként és zeneszerzőként is ismert és elismert, de számos magyar filmzene is kötődik nevéhez, például az Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép című filmeknek is ő szerezte a zenéjét. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész-kritikusnak (fő területe Szabó Lőrinc életműve) köztudottan erős kötődése van a klasszikus zenei műfajokhoz. Életművében ugyanis a költő kutatása mellett a többműfajúság és a múzsák iránti tudományos érdeklődés is központi szerepet játszik. A két különböző szakterületről érkező közéleti szereplőkkel Csiba Lajos és Juhász Előd fog beszélgetni, de a műsorban természetesen jó néhány Dés-szám is felcsendül.

A sorozat adásai szombatonként 15:30-tól hallhatók a Magyar Katolikus Rádió (FM 102,1 MHz) műsorán, az ismétlésre vasárnap este 22:30-tól kerül sor.

Nézzen utána a Fidipédián!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

"Mi ketten már egy család vagyunk"

Mészáros Máté (fotó: Drucker Dávid)

Karácsony másnapján ünnepli eljegyzési évfordulóját Mórocz Adrienn és Kovács Lehel. A Budapest Bábszínház színésznője és a Katona József Színház színésze úgy gondolja, óriási szerencse, hogy életük párja szintén szakmabeli. INTERJÚ

A népzene a közös nyelv

2015-benben Magyarországon rendezik meg a világ egyik legfontosabb világzenei eseményét, a Womexet. Lelkes Andrással beszélgettünk. INTERJÚ

A balerina, aki nem nézett vissza

Csinády Dóra az 1940-50-es évek meghatározó hazai balettművésze volt, a forradalom után azonban elhagyta az országot. MAGAZIN

Tiltakozás a Velencei Biennale nemzeti biztosa ellen

Hazai művészeti szakemberek szólították fel lemindásra Balatoni Monikát és egyidejűleg bojkottfelhívást tettek közzé.

Új igazgató az RS9 Színház élén

Dobay Dezső igazgatót novemer 11-én búcsúztatták, helyére Lábán Katalint választották.

Tommy Vig igényes kamarajazzel

A világhírű amerikai-magyar vibrafonos, zeneszerző egy sikeres tavaszi koncert ismétlésére készül a BJC-ben november 29-én.

Liszt Ferenc Európa-turnéja

Gerő Katalin Lisztről alkotott mellszobrának írországi bemutatkozására november 14-én került sor.

Magyar Hófehérke sikere Ausztráliában

Harangozó Gyula a darabot magyar alkotótársakkal hozta létre, a zenét Kocsák Tibor szerezte.

Óriási hiány a Metropolitan Operánál

Huszonkétmillió dolláros hiánnyal zárta a 2014-es pénzügyi évet az intézmény.

Berlioz: Fantasztikus szimfónia IV. tétel

A művész, miután megbizonyosodott, hogy szerelme viszonzatlan, ópiummal mérgezi magát. A narkotikum kevés ahhoz, hogy halált okozzon.

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG