London - Rigoletto - 2012. április 20-22.
Merüljön el a brit metropolisz nyüzsgő forgatagában, és tekintse meg a John Eliot Gardiner vezényelte Rigolettót a Covent Gardenben!
Merüljön el a brit metropolisz nyüzsgő forgatagában, és tekintse meg a John Eliot Gardiner vezényelte Rigolettót a Covent Gardenben!
Jöjjön velünk Milánóba, és tekintse meg Puccini egyik legnépszerűbb operáját a Teatro della Scalában!
Tekintse meg Verdi Aidáját Franco Zefirelli klasszikus rendezésében a páratlan akusztikájú Teatro alla Scalában!
látatlanban is megfejtettem :)))) - Gottfried - kedves Tarn, szellemi teljesítményedet nem lebecsülendő: itt a Fórumon elég általános volt ez a gyanú :))
Így elsőre valóban elég primkónak tűnik a rendezés ezzel a náci párhuzammal.
De ne mondjunk addig véleményt, amíg nem láttuk a darabot.
Wise elbújdosott.
Kérdésedre azért megadom a választ, hogy ki ne fúrja az oldalad a kiváncsiság:
1. A színhely egy laboratórium, ahol kísérleti patkányok a brabantiak (férfiak szürke, nők fehér, gyerekek rózsaszín). A patkánykülső 4 elemból áll: patkányfej, patkánytest, patlányvégtagok, patkányfarok. A patkányok időnként egyik-másik jellemzóiktől megszabaduklnak és félig-meddig emberi alakot öltenek. De csak a legvégére lesznek teljesen emberek. (a főszereplőkre ez nem vonatkozik)
2. a borzalmas csecsemő, vagyis embrió a végén, ahogy ezt látatlanban is megfejtettem :)))) - Gottfried. Egy hatalmas hattyútojásban húzza be Lohengrina végén. Gottfried rémesen grimaszol, állati randa, és szétszaggatja a köldökzsinórját, amit behajigál a brabantiak közé. Ha jól értem valami olyasmiről lehet szó, hogy mire a patkányok emberi alakot öltenek egy új emberi rémuralom (Gottfriedé) veszi kezdetét. De a koncepció meglehetősen zavaros, számos parafrázissal, (szerintem) ötletszerű és nem koherens jelképrendszerrel. A jelmezek ugyanakkor elég ötletesen vannak megoldva.
Montam én odaát, h nem nagyon fogsz örülni e felvételnek...
Az idézett Götter részlet a nem rég megjelent Max Lorenz DVD-n is rajta van.
Én sajnos nem tudok ilyen gyűjteményes DVD-ről, ami persze nem zárja ki, hogy ne jelent volna meg ilyen lemez, de nem tartom valószínűnek, sajnos, mert feltehetően elég sok ilyen "apró" részletet rögzíthettek annak idején......
Hát ez elég bornírt...
De azér megnézném...
Ezt viszont mellette tanáltam:
Bayreuth 1934, Frida Leider, Max Lorenz a Göötterben,
a karmester feltehetően Elmendorf lehet, mert Tietjen Winifred mellett üldögél. (1934-ben ők ketten vezényelték a Ringet)
http://www.youtube.com/watch?v=Xfv7POg6deE&feature=related
Licht-Albi, asszem már kérdeztem, de most újra megkérdem: nem tudsz olyan dvd-ről, ami ezeket a korai bayreuthi töredékeket, filmhíradókat stb. tartalmazza?
Egy kis kedvcsináló: http://www.youtube.com/watch?v=yI93cCE6vP4
Csak nem megint a csúnyarossz dannunziókat gyűlöljük? :)
Oké, ha így állunk, akkor én se számolok be arról, hogy milyen a legújabb DVD szerzeményem.
A borítóját azért megmutatom...