Előzmények

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható
Új hozzászólás   Új téma

1. 4 15:46 2010.09.07
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

Hát a Lohengrin sem volt a statikus dögunalom a la Mikó András.

Nürnbergben is igen jó Kellerbiert ittam, valamely közeli kisváros vagy falu üzemének terméke, a serfőzde embléméja, a sárkányt ölő Szent György van a cég termékeit forgalmazó vendéglők bejárata felett.

2. 3 14:36 2010.09.07
    -

KW Meistersingerének valóban nincs sok köze "az eredetihez", de kétségtelenül szellemes, átgondolt és jól végigvitt koncepció. (A Kleist dolog eszembe nem jutott volna...)

Schinnerék Kellerbierje számomra is ismert, a tavalyi utolsó Meistersinger után lettünk bemutatva egymásnak...:) Figyelemre méltó alkotás!

3. 2 12:21 2010.09.07
    -

Az Oskarba nem jutottam el, Maisels Weissét sem ittam, Schinnerék Kellerbierjét és Braunbierjét annál inkább. Ugyanitt jókat ettem.  Viszont a Festspielhaus önkiszolgáló büféjében felszolgált helyi Aktien-Pils semmi különös.

Aki végigszenvedte Parsifal Schlingensief általi megerőszakolását, annak Herheim rendezése szelíd parabola. Értem én a koncepciót,  a Gyűrűk ura analógiájára összeaszott Titurelt is beleértve. A színpadtechnikai lehetőségek kihasználása mindenképpen elismerésre méltó. Boulez 5 évvel ezelőtti zenei megvalósítása sokkal jobban tetszett, még ha akkor Klingsor és Kundry alakítói emelkedtek is ki a mezőnyből. Most talán az énekesek kb. egy szinten voltak, mindent egybevetve nem ért csalódás. A Mesterdalnokok zenei megvalósítása a rádióban hallgatott első előadáshoz képest szerintem kiforrott a végére. Weiglénél persze nyilván akad jobb karmester. KW rendezése le akart számolni a "suszterinas-opera" emlékével, ugyanakkor a legvégén beleütközik a hagyomány- és nemzettisztelet sachsi parancsába.  A megoldás mikéntjén lehet vitatkozni.  A naccságát ezen az előadáson egyértelműen kifütyülték, ami azért teljesítmény, elvégre anno Schlingensiefnek is akadtak kisebbségben hívei a nézőtéren a nagyszámú búzó mellett. David alakja ebben a felfogásban teljesen elsikkadt, az eleve háttérbe szorított hőst pedig nem alakította olyan kiemelkedő énekes (valahol megvan a színlap, majd megnézem a nevét), aki zenei teljesítményével ellensúlyozni tudta volna a figura leértékelését.  Voit hangszínét az első két felvonásban meglehetősen érdekesnek találtam, persze a végére tartogatta, és ekkor nagyon tetszett. Rutherfordnál biztosan álltak jobb Sachsok a szent deszkákon az elmúlt nem teljesen 134 évben, Adrian Eröd pedig sokat javult az első előadáshoz képest. Minden magyar utána a mesterbábok (Goethe, Schiller, Beethoven, Wagner stb.) azonosságát kereste, én a kifordított fejűre tippeltem, sőt az okára is (Kleist és ismert szexuális orientációja). A mesterdal-költészet helyett a cselekmény központjába helyezett képzőművészeti vetélkedésnél Beckmesser versenyprodukciójánál én bizony nem jöttem rá Ádámra és Évára, hanem valamiféle prométheuszi emberteremtésre gondoltam, első helyen a fütykössel. Erre kiderült, hogy az az oldalbordája. Sachs hosszú ideig tartó mezitlábasságát jó viccnek találtam, akárcsak Fräulein Wagner megannyi más ötletét is, de ennek amúgy semmi köze a MESTERhez. Akkor sem, ha állandóan rá hivatkozik: "Kinder , macht mal was Neues" - ha nem tévedek.

4. 1 16:13 2010.08.31
    -

Az idén Bayreuth-ban járt fórumrsaktól szívesen olvasnánk egy rövid beszámólót: rendezésekről, Bratwurstról, az idei Maisel´s Weisséról...stb...stb...   t2, Wise, Kertitörpe...???