Téma:
A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt lehet.
A Fidelio.hu fórumszabályzata itt olvasható
Új hozzászólás   Új téma

1. 24 10:56 2010.06.29
    -

a hozzászólást még senki nem értékelte

Akit érdekel:

Erkel Ferenc: István király c. operájának bemutatója 2010. július 10-én 20:30 órakor lesz a Monostori Erődben, Komáromban. Jegyek: www.jegy.hu , részletes információk: www.erkel200.hu

"Időm lejárt, jó harcot harcolék,

szilárdul áll a nemzet és a trón,

csak egyetértsetek." ((István záróária)

2. 23 00:37 2010.05.26
    -

Úgy látom, hogy a magyar értelmiségben kulturális téren van egy jókora adag kisebbrendűségi érzés, hiszen túl sokáig voltunk gyarmat. És ennek máig nincs vége.

3. 22 00:34 2010.05.26
    -

Ha jól emlékszem, a 2005-ös Budapesti Tavaszi Fesztiválon tervezték előadni Mosonyi első operáját, a mindeddig bemutatatlan Kaiser Max auf der Martinswand c. művet. A kotta meg volt, az előadást lefujták, helyette egy régebbi Mosonyi szerzői est műsorát adták elő ismételten, kevésbé jó zenekarral. Hogy miért,, azt ne tőlem kérdezzétek. A koncert ugyanannyiba került, mint az opera került volna, egyszerűen valakinek nem tetszett az ötlet, hogy Mosonyit mint német romantikus operaszerzőt bemutassák a közönségnek. Mert hátha nemzetközi sikere lesz.

4. 21 00:27 2010.05.26
    -

Miután a sorozat karmestere, Mossóczy Vilmos meghalt, a program abbamaradt.

5. 20 00:26 2010.05.26
    -

A fevétel történetét olvashatod a M.mus Bánkbán topicjában. Nem kapható, a maradék példányokat a Szerencsejáték Rt. felvásárolta és eltüntette.

6. 19 18:28 2010.03.23
    -

Mosonyit is hallhatnánk többet is!

7. 18 06:54 2010.03.22
    -

Kérem bocsásson meg , de elragadt az indulat.

MODERÁLVA

Egyébként a kevéssé ismert magyar zeneszerzőkkel hogy áll? Pl. Mosonyi? Na azt játszhatnának többet, nagyon szép muzsikákat írt ő is.

Erkel ügyben javaslom figyelmébe,hogy ez év ápriliásának negyedik napján estefelé nézzen ill. hallgasson be a Thália Színházba...

Legyen oly kedves magyarázza meg ezt a gondolatot: "A koncerttermeink sajnos csak akkor telnek meg (feltűnően és hiánytalan sorokban), amikor a nemzetközileg tuningolt zeneszerzők és zenészek szerepelnek."

A második felét értem, nyilván több magyar előadót szeretne.

Az elsőt viszont ebben a formában nem tudom értelmezni.

Üdvözlettel.

8. 17 09:37 2010.03.21
    -

Ja, és félre értés ne essék: nem Puccini v. Wagner ellen szólok. Én is végig ültem már az összes Puccinit, ami jelenleg meg a MÁO-ban.

9. 16 09:35 2010.03.21
    -

A közönség sznob ennyi! Puccini Edgárját is csak néhányszor volt hajlandó megnézni, mert a Tosca, a Bohém élet, a Pillangó kisasszony, meg a Turandot a menő! Így Erkel esetében is: csak a Bánk bán, esetleg a Hunyadi és kifújt! Mert mennyivel jobban hangzik: voltam egy Wagneron, mint voltam egy Erkelen! Az a tapasztalatom, hogy a zenekedvelők között kevés a minden evő: az én fülem ugyanúgy beveszi Palestrinát, mint Schönberget, vagy az István, a királyt! Ugyanúgy szívesen ülnék be egy Erkelre, mint ahogy szívesen beülnék egy Eötvösre, mert a maguk nemében mindketten jók, csak más-más stílust képviselnek.

10. 15 08:39 2010.03.21
    -

Kedden este Opera!

11. 14 08:39 2010.03.21
    -

MODERÁLVA

12. 13 21:44 2010.03.17
    -

MODERÁLVA

13. 12 20:53 2010.03.17
    -

Nem csak teljes opera-előadásra gondoltam, hanem áriákra, zenekari részletekre, nyitányokra stb. Mint ahogy más operákból is visznek koncertekre részleteket.

Ja, hát szerintem az a baj vele, hogy a magyarországi, vagy inkább pesti zeneszeretők között alapvetően nem a magyar érzelműek vannak többségben. A koncerttermeink sajnos csak akkor telnek meg (feltűnően és hiánytalan sorokban), amikor a nemzetközileg tuningolt zeneszerzők és zenészek szerepelnek. A magyarok nem tudják elhinni, hogy az Erkel-zenét is el lehetne vinni a nagy koncerttermekbe, csak hát a zenei életben nem divat a magyar verbunkos zene. Pedig anno sokan beemelték saját műveikba, Beethoventől Liszten át Berliozig, ... És Erkel semmivel sem rosszabb, mint ők. A magyarok nem ismerik eléggé saját művészeiket. Általában minden másért jobban lelkesednek, mint saját értékeikért.

14. 11 18:42 2010.03.16
    -

Ja és valaki nem tudja mi lett a kolozsvári opera Erkel operái cd kiadásivállalkozásával? Csak a Bátori Mária, az István király és a Brankovics György jelent meg, vagy ezóta már más is? Nekem az a gyanúm, hogy félbe maradt a dolog. Ja, egyébként az alábbi oldalon olvasható, hogy a Bánk bán ősváltozata a jövőévadben összesen csak két este fog menni (bár ahogy elnézem a fórumozók többsége ezt nem bánja, mert nincs oda Erkelért, de én sajnálom):

http://www.archivum.opera.hu/site.php?page=bemutato

15. 10 18:09 2010.03.16
    -

Általában véve elmondható, hogy több magyar zeneművet játszhatnának hazánk hangversenytermeiben és opera színpadain! Ami engem illet, Erkel mellett több más magyar operaszerző darabjára is kíváncsi lennék. Egyébként a Bánk bánt ha jól tudom játszották oroszul is Moszkvában, sőt, mintha lett volna egy washingtoni bemutató is, de nem vagyok benne biztos, a Hunyadi meg már egyszer Bécsben és Londonban is színre került, de nem tudott repertoár darab lenni. Lehetne elmélkedni róla, hogy miért nem lett még ez a két opera sem legalább az alaprepertoár kiegészítése, olyan darabok, amelyek hosszabb szünetekkel, de olykor-olykor külföldön is elővesznek. De ami engem most jobban érdekel: van a Bánk bánnak egy 1993-mas, 3 CD-és, úgynevezett eredeti verziós kiadása. Nem tudja valaki, ez még beszerezhető üzeletekben? Mert az egy évvel később kiadott Hungarotonos átdolgozott verziót még megtudtam venni anno zeneműboltban, és mostanában is találkoztam vele a neten és a boltokban is, de az 1993-as 3 CD-és verzióval nem. Sőt, erre a kiadásra még zenei könyvtárainkban is elvétve akadtam, tőlem igencsak távol eső (mármint földrajzilag) városok könyvtáraiban. Valaki tud nekem segíteni?  

16. 9 15:41 2010.03.16
    -

Tegnap este néztem-hallgattam a gyulaiak szép Erkel-műsorát. (Nem fényezem magam, ugyanis Kocsis is épp ilyeneket mondott a napokban, de) végig arra gondoltam, hogy miért is nem ismerik a világban a mi Erkelünket úgy egyáltalán, de legalább is jobban. Semmiben nem marad el a kortársak zenéjétől. A Hunyadi László-nyitány gyönyörű, kerek, teljes operanyitány, minden romantikus összeállításban megállja a helyét. Csak nem ezt is engedjük-engedtük elvenni, elbagatellizálni? Hát ne engedjük.

Szépen kérem (és ezúton is ajánlom a figyelmükbe) a külföldet és hazánkat járó karmestereket és zenekarokat, énekeseket, hogy bátran vegyék fel a műsorukra és muzsikáljanak Erkellel!

Kérek a színpadokra, a hengversenytermekbe több Erkel-muzsikát!

17. 8 11:59 2010.03.04
    -

Hurrá, megjelent a Microsoft fordítóprogramja. Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára, és a Himnusz születésének közel 166. évfordulójára íme az első, ismertebb rész:

Isten, áldd meg a magyart
    Jó kedvvel, bőséggel,
    Nyújts feléje védő kart,
    Ha küzd ellenséggel;
    Bal sors akit régen tép,
    Hozz rá víg esztendőt,
    Megbűnhődte már e nép
    A múltat s jövendőt!

A Microsoft Bing angol változata:

God bless the United States as Good with language,
    Nyújts towards him; there wasn’t, kart,
    if you are struggling with protecting the enemy,
    who long ago; Left fate,
    Call it tear Vig esztendőt,
    Megbűnhődte already this people
    in the past s jövendőt!

Siralmas énnéköm...

18. 7 18:43 2010.02.27
    -

Egyébként a Miskolci Operafesztiválon Sarolta lesz a Bánk bán mellett.

19. 6 18:43 2010.02.27
    -

Szerintem azt gondolják, hogy így a külföldiek is jobban fognak érdeklődni iránta. Utána néztem a rendezőnek, megnéztem egy videót és számos képet a rendezéseiről és ezek alapján egy modern feldolgozásra számítok.

20. 5 18:39 2010.02.27
    -

Gondolom, visszaadják a kölcsönt, amiért Respighi: A láng c. művét annakidején magyar operatársulat vitte sikerre Olaszországban Kacsintás.

Kiemelt cikkeink

Eltemették Seregi Lászlót

A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL

Esterházy hadtörténet

Újrarendezték az Esterházy-család Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvertárát, melyből kiállítás nyílt Fraknó várában.

Táncosokat castingolt Alföldi

A Nemzeti Színház igazgatója a Szegedi Szabadtéri Játékok Mágnás Miskájához keresett táncosokat.

Szűz kéz

A Budapesti Wagner-napokon június 3-án és 19-én a Müpában látható a Tannhäuser. A darab rendezőjével, Matthias Oldaggal beszélgettünk. INTERJÚ

A tűzről pattant énekesnő gyógyít is

Pannonica mindig felnézett Thelonius Monkra

Színvonalas és társadalmilag elkötelezett világzenét játszik a Rupa and the April Fishes, akik május 31-én érkeznek a Müpába. MAGAZIN

Programok kicsiknek és nagyoknak a gyereknapi hétvégére

Ugrin Gábor

Játékkiállítás, rajzfilmek, artisták, nassolás, Varázshegy és százéves villamosok - csak néhány a gyereknapi hétvége programjaiból.

Érdi Tamás: "Ezekért a pillanatokért érdemes élni"

Nemrég tért haza a Prima Primissima-díjas zongoraművész svájci turnéjáról, ahol többek között Chopin és Liszt műveit szólaltatta meg. INTERJÚ

Sötét idők

A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA

Puccini Fesztivál – Torre del Lago – 2012. július, augusztus

Észak-Toszkána csodálatos vidékén rendezik meg az 58. Puccini Fesztivált.

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG