Eltemették Seregi Lászlót
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
Ha továbblép Shop oldalunkra, folytathatja a vásárlást.
A mégsem gomb megnyomására rendelési szándékát töröljük.
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
Újrarendezték az Esterházy-család Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvertárát, melyből kiállítás nyílt Fraknó várában.
A Nemzeti Színház igazgatója a Szegedi Szabadtéri Játékok Mágnás Miskájához keresett táncosokat.
A Budapesti Wagner-napokon június 3-án és 19-én a Müpában látható a Tannhäuser. A darab rendezőjével, Matthias Oldaggal beszélgettünk. INTERJÚ
Színvonalas és társadalmilag elkötelezett világzenét játszik a Rupa and the April Fishes, akik május 31-én érkeznek a Müpába. MAGAZIN
Játékkiállítás, rajzfilmek, artisták, nassolás, Varázshegy és százéves villamosok - csak néhány a gyereknapi hétvége programjaiból.
Nemrég tért haza a Prima Primissima-díjas zongoraművész svájci turnéjáról, ahol többek között Chopin és Liszt műveit szólaltatta meg. INTERJÚ
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
Észak-Toszkána csodálatos vidékén rendezik meg az 58. Puccini Fesztivált.
Akit érdekel:
Erkel Ferenc: István király c. operájának bemutatója 2010. július 10-én 20:30 órakor lesz a Monostori Erődben, Komáromban. Jegyek: www.jegy.hu , részletes információk: www.erkel200.hu
"Időm lejárt, jó harcot harcolék,
szilárdul áll a nemzet és a trón,
csak egyetértsetek." ((István záróária)
Úgy látom, hogy a magyar értelmiségben kulturális téren van egy jókora adag kisebbrendűségi érzés, hiszen túl sokáig voltunk gyarmat. És ennek máig nincs vége.
Ha jól emlékszem, a 2005-ös Budapesti Tavaszi Fesztiválon tervezték előadni Mosonyi első operáját, a mindeddig bemutatatlan Kaiser Max auf der Martinswand c. művet. A kotta meg volt, az előadást lefujták, helyette egy régebbi Mosonyi szerzői est műsorát adták elő ismételten, kevésbé jó zenekarral. Hogy miért,, azt ne tőlem kérdezzétek. A koncert ugyanannyiba került, mint az opera került volna, egyszerűen valakinek nem tetszett az ötlet, hogy Mosonyit mint német romantikus operaszerzőt bemutassák a közönségnek. Mert hátha nemzetközi sikere lesz.
Miután a sorozat karmestere, Mossóczy Vilmos meghalt, a program abbamaradt.
A fevétel történetét olvashatod a M.mus Bánkbán topicjában. Nem kapható, a maradék példányokat a Szerencsejáték Rt. felvásárolta és eltüntette.
Mosonyit is hallhatnánk többet is!
Kérem bocsásson meg , de elragadt az indulat.
MODERÁLVA
Egyébként a kevéssé ismert magyar zeneszerzőkkel hogy áll? Pl. Mosonyi? Na azt játszhatnának többet, nagyon szép muzsikákat írt ő is.
Erkel ügyben javaslom figyelmébe,hogy ez év ápriliásának negyedik napján estefelé nézzen ill. hallgasson be a Thália Színházba...
Legyen oly kedves magyarázza meg ezt a gondolatot: "A koncerttermeink sajnos csak akkor telnek meg (feltűnően és hiánytalan sorokban), amikor a nemzetközileg tuningolt zeneszerzők és zenészek szerepelnek."
A második felét értem, nyilván több magyar előadót szeretne.
Az elsőt viszont ebben a formában nem tudom értelmezni.
Üdvözlettel.
Ja, és félre értés ne essék: nem Puccini v. Wagner ellen szólok. Én is végig ültem már az összes Puccinit, ami jelenleg meg a MÁO-ban.
A közönség sznob ennyi! Puccini Edgárját is csak néhányszor volt hajlandó megnézni, mert a Tosca, a Bohém élet, a Pillangó kisasszony, meg a Turandot a menő! Így Erkel esetében is: csak a Bánk bán, esetleg a Hunyadi és kifújt! Mert mennyivel jobban hangzik: voltam egy Wagneron, mint voltam egy Erkelen! Az a tapasztalatom, hogy a zenekedvelők között kevés a minden evő: az én fülem ugyanúgy beveszi Palestrinát, mint Schönberget, vagy az István, a királyt! Ugyanúgy szívesen ülnék be egy Erkelre, mint ahogy szívesen beülnék egy Eötvösre, mert a maguk nemében mindketten jók, csak más-más stílust képviselnek.
Kedden este Opera!
MODERÁLVA
MODERÁLVA
Nem csak teljes opera-előadásra gondoltam, hanem áriákra, zenekari részletekre, nyitányokra stb. Mint ahogy más operákból is visznek koncertekre részleteket.
Ja, hát szerintem az a baj vele, hogy a magyarországi, vagy inkább pesti zeneszeretők között alapvetően nem a magyar érzelműek vannak többségben. A koncerttermeink sajnos csak akkor telnek meg (feltűnően és hiánytalan sorokban), amikor a nemzetközileg tuningolt zeneszerzők és zenészek szerepelnek. A magyarok nem tudják elhinni, hogy az Erkel-zenét is el lehetne vinni a nagy koncerttermekbe, csak hát a zenei életben nem divat a magyar verbunkos zene. Pedig anno sokan beemelték saját műveikba, Beethoventől Liszten át Berliozig, ... És Erkel semmivel sem rosszabb, mint ők. A magyarok nem ismerik eléggé saját művészeiket. Általában minden másért jobban lelkesednek, mint saját értékeikért.
Ja és valaki nem tudja mi lett a kolozsvári opera Erkel operái cd kiadásivállalkozásával? Csak a Bátori Mária, az István király és a Brankovics György jelent meg, vagy ezóta már más is? Nekem az a gyanúm, hogy félbe maradt a dolog. Ja, egyébként az alábbi oldalon olvasható, hogy a Bánk bán ősváltozata a jövőévadben összesen csak két este fog menni (bár ahogy elnézem a fórumozók többsége ezt nem bánja, mert nincs oda Erkelért, de én sajnálom):
http://www.archivum.opera.hu/site.php?page=bemutato
Általában véve elmondható, hogy több magyar zeneművet játszhatnának hazánk hangversenytermeiben és opera színpadain! Ami engem illet, Erkel mellett több más magyar operaszerző darabjára is kíváncsi lennék. Egyébként a Bánk bánt ha jól tudom játszották oroszul is Moszkvában, sőt, mintha lett volna egy washingtoni bemutató is, de nem vagyok benne biztos, a Hunyadi meg már egyszer Bécsben és Londonban is színre került, de nem tudott repertoár darab lenni. Lehetne elmélkedni róla, hogy miért nem lett még ez a két opera sem legalább az alaprepertoár kiegészítése, olyan darabok, amelyek hosszabb szünetekkel, de olykor-olykor külföldön is elővesznek. De ami engem most jobban érdekel: van a Bánk bánnak egy 1993-mas, 3 CD-és, úgynevezett eredeti verziós kiadása. Nem tudja valaki, ez még beszerezhető üzeletekben? Mert az egy évvel később kiadott Hungarotonos átdolgozott verziót még megtudtam venni anno zeneműboltban, és mostanában is találkoztam vele a neten és a boltokban is, de az 1993-as 3 CD-és verzióval nem. Sőt, erre a kiadásra még zenei könyvtárainkban is elvétve akadtam, tőlem igencsak távol eső (mármint földrajzilag) városok könyvtáraiban. Valaki tud nekem segíteni?
Tegnap este néztem-hallgattam a gyulaiak szép Erkel-műsorát. (Nem fényezem magam, ugyanis Kocsis is épp ilyeneket mondott a napokban, de) végig arra gondoltam, hogy miért is nem ismerik a világban a mi Erkelünket úgy egyáltalán, de legalább is jobban. Semmiben nem marad el a kortársak zenéjétől. A Hunyadi László-nyitány gyönyörű, kerek, teljes operanyitány, minden romantikus összeállításban megállja a helyét. Csak nem ezt is engedjük-engedtük elvenni, elbagatellizálni? Hát ne engedjük.
Szépen kérem (és ezúton is ajánlom a figyelmükbe) a külföldet és hazánkat járó karmestereket és zenekarokat, énekeseket, hogy bátran vegyék fel a műsorukra és muzsikáljanak Erkellel!
Kérek a színpadokra, a hengversenytermekbe több Erkel-muzsikát!
Hurrá, megjelent a Microsoft fordítóprogramja. Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára, és a Himnusz születésének közel 166. évfordulójára íme az első, ismertebb rész:
Isten, áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!
A Microsoft Bing angol változata:
God bless the United States as Good with language,
Nyújts towards him; there wasn’t, kart,
if you are struggling with protecting the enemy,
who long ago; Left fate,
Call it tear Vig esztendőt,
Megbűnhődte already this people
in the past s jövendőt!
Siralmas énnéköm...
Egyébként a Miskolci Operafesztiválon Sarolta lesz a Bánk bán mellett.
Szerintem azt gondolják, hogy így a külföldiek is jobban fognak érdeklődni iránta. Utána néztem a rendezőnek, megnéztem egy videót és számos képet a rendezéseiről és ezek alapján egy modern feldolgozásra számítok.
Gondolom, visszaadják a kölcsönt, amiért Respighi: A láng c. művét annakidején magyar operatársulat vitte sikerre Olaszországban
.