Eltemették Seregi Lászlót
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
Ha továbblép Shop oldalunkra, folytathatja a vásárlást.
A mégsem gomb megnyomására rendelési szándékát töröljük.
A Kossuth-díjas művésztől a családja, balettművészek, énekesek, színészek búcsúztak az Opera előcsarnokában és a Farkasréti temetőben.FOTÓRIPORTTAL
Újrarendezték az Esterházy-család Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvertárát, melyből kiállítás nyílt Fraknó várában.
A Nemzeti Színház igazgatója a Szegedi Szabadtéri Játékok Mágnás Miskájához keresett táncosokat.
A Budapesti Wagner-napokon június 3-án és 19-én a Müpában látható a Tannhäuser. A darab rendezőjével, Matthias Oldaggal beszélgettünk. INTERJÚ
Színvonalas és társadalmilag elkötelezett világzenét játszik a Rupa and the April Fishes, akik május 31-én érkeznek a Müpába. MAGAZIN
Játékkiállítás, rajzfilmek, artisták, nassolás, Varázshegy és százéves villamosok - csak néhány a gyereknapi hétvége programjaiból.
Nemrég tért haza a Prima Primissima-díjas zongoraművész svájci turnéjáról, ahol többek között Chopin és Liszt műveit szólaltatta meg. INTERJÚ
A kínai közelmúlt egy még mindig elhallgatott időszakáról, az 1959 és 1961 közti éhínségről huszonévesek készítettek megrázó előadást. KRITIKA
Észak-Toszkána csodálatos vidékén rendezik meg az 58. Puccini Fesztivált.
Kedves virius! Én is így tudom, az fix, hogy tavaly Molnár Andrással láthattuk, akit nagyra becsülök (naná, közös énektanárunk volt :) ), de már őt is "megviselte aggság", hogy a sírban élő (de onnan vajon ki miért nem szedett?*) Titurelt is szóba hozzam. Óriási, csodálatos volt a pályaíve. Örülök, hogy éppen a Parsifal szerepében módomban állt végigkövetni.
* Közröhej, hogy mozog a koporsófedél, mire azt mondják, maradjon még egy kicsit... Hiszen Amfortas sem bírja már sokáig a szolgálatot...
Na de legalább örüljünk annak, hogy habemus Parsifalum...
Molnár András tavaly énekelte utoljára a szerepet, idén már semmire sem hívták vissza, nemhogy Ókovácsék, hanem még az évadot összeállító Győriványiék.
A Momus-os fórumtárs téved, amikor odaát azt írja, hogy már tavaly is Kovácsházi volt a pesti Parsifal; nem, akkor még Molnár András volt az. De Kovácsházi nem most énekelte életében először a szerepet, úgy tudom, Mannheimben már csinálta. Csak Pesten volt először ő a Parsifal.
Dezső, ne hasadj mán tovább!
Ez a Pesendorfer nagyon tartalékolt a pénteki első felvonásában. Mikor Parsifal belépett a nagyszextjével, mintha kivirult volna a színpad. A viráglánykeringő szuperjó volt, és persze a harmadik felvonás... Régente pont az utolsó felvonásokra fáradtak el a torkok.
Kedves Amfortann, inkább azt zümmögd, mi van veled mostanság.
Megvolt az idei két Parsifal-előadás is, új Parsifalunk lett Kovácsházi István személyében, Gurnemanz ezidén Albert Pesendorfer volt.
drága zsölény gyermekem
én nem zümmögök.csak cürmékelek.mivel ifjukoromban, a BKV énekkarban megtanultam,hogy
néma trütymütynek nem cürmékel a höpce
s erre jött a kórus -----de cürmékel !
Itt Szelecsényi Norbi volt a legjobb barátom
ott volt velünk Karai József..meg Balázs Árpád
Karai müüüvész ur rátett egy mozgalmi éneket
nemrég hallottam. hogy Miséket. meg tedeumokat ir
nna ja :Tempora mutantur dilectissime..ami a cürmékelést illeti
egyszer.öszentsége kapott a hatvanas években. amire igy válaszolt :
nem kell nekem a Bara Mara Fara !
elég nékem a Kanonokok kara !!!/jujj,mingyá bannolnak IPM-re
nna nem baj..lesz idöm a requiemre !!!!!ég áldjon fiam.
s ne feledd
jobb ma egy kicsijány,
mint holnap egy -semmi-lány
/ juj,most elmondatnak velem 40 credót /
Ne bolondozz azzal a vacak 61 éveddel, mások csak akkor kezdenek zümmögni.
szeretett Zsőléy gyermekem, az Ur Jézus Krisztusban
ugy látom.hogy az egyetemes erő, velem is,és velünk marad
nem indulok én semmiféle rohamra,néha nagyon is kell az egyhetes szünet.mert hiába is van viirtuális Biborosi rangom. semmi érteme. ha nem jócélokra használom fel
ami életünk-mint tudjuk, összetevötik a tézis
-----------------------------------------------------antitézisböl. melyet mennyei erövel összefog
-------------------------------------------------a szintézis
Szentatyámnak- szerencsére- nem volt fenntartása irányomban.csupán az értemetlen szélmalomharcot tette szóvá
nade igaz is, a napló az megmarad,és arra lesz szségyen. aki felelötlenül viselkedik a mennyei Atyával szemben
nemsokára betöltöm a 61-et.és valóban azzal kell törödni amikor : Dies iare dies illa
következik
ugyhogy ezt nem mondhatnám menekülésnek a szentatyánál töltött egy hetet, arra,hogy megerösödött lélekkel térhessekvussza
egyébként megörvendeztettél a Tannfortas név,véltozattal.de ne Tannt tegyük elöre, hanem inkább a nagy szenvedöt: amfortast
Tannak még sokat kell tanulnia amfortastól és ezért gondoltam az AMFORTANN-t
mert tann még nagyon messze van attól,amit amfortas képvisel
vagyis : tannfortas helyett amfortannt használunk
ég veled Zsölény fiam. remélem gyakran találkozunk
ösellenségem" miatt pedig ne aggódj, elég eröm van a helytelen megszólalásainak kivédésére
et vitam venturi Tann Biboros,nyugalom-szigeti virtuális érsek
utóirat : egyébként hoztam a vatikánból egy üveg szentelt vizet
a gonosz lelket irtóznak a szentelt viztöl.és ha rosszalkodni fognak
akkor kissé meghintjük őket !
szeretett Zsőléy gyermekem, az Ur Jézus Krisztusban
ugy látom.hogy az egyetemes erő, velem is,és velünk marad
nem indulok én semmiféle rohamra,néha nagyon is kell az egyhetes szünet.mert hiába is van viirtuális Biborosi rangom. semmi érteme. ha nem jócélokra használom fel
ami életünk-mint tudjuk, összetevötik a tézis
-----------------------------------------------------antitézisböl. melyet mennyei erövel összefog
-------------------------------------------------a szintézis
Szentatyámnak- szerencsére- nem volt fenntartása irányomban.csupán az értemetlen szélmalomharcot tette szóvá
nade igaz is, a napló az megmarad,és arra lesz szségyen. aki felelötlenül viselkedik a mennyei Atyával szemben
nemsokára betöltöm a 61-et.és valóban azzal kell törödni amikor : Dies iare dies illa
következik
ugyhogy ezt nem mondhatnám menekülésnek a szentatyánál töltött egy hetet, arra,hogy megerösödött lélekkel térhessekvussza
egyébként megörvendeztettél a Tannfortas név,véltozattal.de ne Tannt tegyük elöre, hanem inkább a nagy szenvedöt: amfortast
Tannak még sokat kell tanulnia amfortastól és ezért gondoltam az AMFORTANN-t
mert tann még nagyon messze van attól,amit amfortas képvisel
vagyis : tannfortas helyett amfortannt használunk
ég veled Zsölény fiam. remélem gyakran találkozunk
ösellenségem" miatt pedig ne aggódj, elég eröm van a helytelen megszólalásainak kivédésére
et vitam venturi Tann Biboros,nyugalom-szigeti virtuális érsek
utóirat : egyébként hoztam a vatikánból egy üveg szentelt vizet
a gonosz lelket irtóznak a szentelt viztöl.és ha rosszalkodni fognak
akkor kissé meghintjük őket !
Kedves Tannfortas, remélem, nem "ősellenséged" makacs rohama indított a rejtőzésre...
megváltoztattam a nick nevem
Tannhauser törlendö ,és az amfortasból az a TAS törlendö
továbbra is lehet Tann-nak szólitani
de ez már nem Tannhauser
hanem AMFORTANN "
Másik topikban Licht-Albi hírül adta, de biztos, ami biztos, legyen nyoma itt is, elvégre Parsifal... :-)
A MÜPA tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a 2011-es Wagner Napokon mindkét Parsifal-előadáson Waltraud Meier énekli Kundry szerepét. (Az előzetesen közzétett program szerint csak az egyiket énekelte volna.) Így viszont Németh Judit egyszer sem énekli Kundryt a MÜPÁ-ban, úgyhogy aki őt (is) szeretné látni ebben a szerepben jövőre, annak a MÁO-ban a helye április 17-én és/vagy 22-én...!!!
Hadd emlékezzünk meg a Parsifal-topikban is Polgár Lászlóról, a tegnap elhunyt nagyszerű basszistánkról, aki több mint negyedszázadon át, az 1983-as bemutató óta volt a budapesti Parsifal-előadás kiváló Gurnemanza.
R.I.P.
elnézést a hibákért .de a szemem folyamatosan romlik
irhattokm ám hozzá
ki isnlehet egésziteni
Tann és a,fortasz a nyugalom szigeten..
Tann öreg barátom. todom nem jó mostneked.
.........bajajid nálam itt.most kipihenhedet
........bár én nem tudom csillspitni fájdalmaidat.
.......de mégis kivánom. érezd jól magad...
Amfortas: véd engem a nyugalom szigete.bár tudom
-...............az ur végzéseit meg nem változtatom......smidön életem filmje. a hatvan megremeg
.............vágyam már rozsdás.s reuma tépi meg.....
Amfortas: mesélj. a szentattyánál.mi törtét veled?
Tann..ajaj. rámmeresztett sok villogó szemet
.........haragszik..hogy nékem nyugalmat adott
.......s kissé oldalt tettük az áldozatot
AMfordas
de megbántad-remélem- mit a grállal tettél?
..... azzal hogy egyházunk ennel cselekedtél ?
..... nem bánom én. hogyha rajtam fát hasokat.
.......vénusz jó volt hozzám.éltünk jó napokat
......nna de ezzel kérlek nagyon mélyen
....az egyház veszithet csak a földöntuli vétken.
...... hagassd el multbeli emlékedet
nem tes
Kedves t2, ugyan az idei Parsifalt ki kellett hagynom (főleg egészségügyi okokból - szétköhögtem volna az előadást), de Molnár Andrást a legutóbbi időkig mindig a legkitűnőbb formában láttam szerepelni, lett légyen szó a Parsifalról, Tannhäuserről vagy Stolzingi Walterről. Önmagában az élemedett kor nem lehetne akadály, gondoljunk csak Závodszky Zoltánra (pl.) vagy - Siegmund szerepében - Placido Domingóra.
Nem volt rossz halál, de nem is volt kegyes.
Megvolt hát a második Parsifal is, Perencz meggyógyult, hanggal énekelt és most nem volt rajta az az idétlen paróka. Gurnemanzot Valter Ferenc énekelte, őhelyette Titurelt pedig Cserhalmi Ferenc.
Bizony legjobb tudomásom szerint a mai Parsifal - most úgy tűnik - csakugyan darabtemetés.
Amúgy Perencz maradt és most már nyilván hanggal énekel, de Polgár nem lesz. Valter lesz Gurnemanz, őhelyette meg Cserhalmi Titurel.