Edu-Art

A SZFE is indul Karlovy Varyban

2014.07.01. 15:26
Ajánlom
Július 4-12. között kerül megrendezésre a régió legnagyobb A-kategóriás fesztiválja, melynek programjában három magyar film versenyez. A részt vevő filmek mindegyikét volt SZFE hallgató rendezte.

A versenyprogramban kapott helyett Pálfi György Szabadesés c. filmje. Az immáron legendás Simó-osztályban 2002-ben végzett rendező jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanít, akárcsak filmjének főszereplői, Molnár Piroska és Hegedűs D. Géza. A film mely most Csehországban a Kristály Glóbuszért indul, szeptembertől a magyar mozik műsorán is látható lesz. A Szabadesésben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg.

Zomborácz Virág Utóélet című filmje a Nyugattól Keletre szekcióban mutatkozik be, ahol elsősorban kelet-európai első- és másodikfilmesek alkotásai versenyeznek. Virág 2004-2009 között volt az egyetem hallgatója filmdramaturg szakon Földényi F. László osztályában - abban az osztályban, ahonnan azóta többen is filmrendezőként dolgoznak, osztálytársa volt például Bodzsár Márk (Isteni műszak) vagy Szőts Petra (Kivégzés).  Az Utóélet lesz a szekció nyitófilmje.  Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm után készítette el első játékfilmjét.  

Reisz Gábor az Enyedi Ildikó vezette filmrendező osztályban 2011-ben végzett. Diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan ugyancsak a Nyugattól Keletre szekcióban debütál Karlovy Varyban. A film az SZFE és a Proton Cinema gyártásában készült, és főszereplője is egy filmrendező szakos hallgató, Ferenczik Áron. Érdekessége, hogy ez az első nagyjátékfilm diplomamunka a Simó- osztály filmjei óta, hisz az utóbbi időkben a végzős rendezők csupán rövidfilmekkel diplomáztak.  A film egy másik végzős hallgató diplomamunkája is egyben: Tálas Zsófia vágó idén végzett az első 6x6 évfolyam tagjaként. Itt a filmkészítés legfontosabb ágainak hallgatói szakokra bontva, a gyakorlatban együtt, egy összehangolt tanrendű évfolyamban tanultak és alkottak. A film hangmestere Gáspár Szabolcs 2010-ben végzett az egyetemen. A VAN... a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális, vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a nyugat-csehországi fürdővárosban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.