Edu-Art

Green-Go Rövidfilm Verseny 2013

2013.06.20. 16:00
Ajánlom
Szeretnél David Attenborough nyomdokaiba lépni? Téged is zavar, hogy a Földön közel 1 milliárdan nem jutnak tiszta ivóvízhez? Van egy jó ötleted, ami akár a mozivászonra is felkerülhet? Ha igen, akkor forgass filmet és nyerj vele! Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30.

A Green-Go Rövidfilm Verseny idén is várja a kreatív, sokkoló, vices, de mindenképp különleges és szemléletformáló kisfilmeket az alábbi három kategóriában:

1) Nem bántja a szemét?
A szárazföldek és vizek területéből az általunk termelt hulladék egyre nagyobb területeket harap ki. Ahol burjánzó növényzetnek és változatos élővilágnak lenne helye, ott ma a mi szemetünk ver tanyát és egyre több és több területet akar.

Tény:
A Csendes-óceánon egy közel két németországnyi méretű műanyag szemétből álló sziget úszik. A Maldív-szigetek egyik-másik kisebb szigetét szinte teljes egészében szemét borítja. Európa minden egyes polgára fél tonna szemetet termel évente, ami elégetésre, hulladéklerakókba, vagy esetleg a természetbe kerül.

Ha te is egy szemét nélküli bolygót szeretnél, akkor mutasd meg:
- a hulladék és szemét által okozott problémákat helyben, vagy a világban,
- hogyan oldjuk meg a hulladék által okozott problémákat - hogyan csökkentsük, javítsuk, használjuk és hasznosítsuk újra,
- milyen lehet egy képzeletbeli világ, ahol nincs hulladék és szemét.

2) Víz - egy csöpp élet
Él egy férfi Etiópiában. Aribeth a neve. Ő, a felesége és három gyermeke egy olyan helyre születtek, ahol nem ritka, hogy a hőmérséklet 50 fok fölé kúszik. Természetes vízforrások ezen a vidéken aligha léteznek. Aribeth és családjának túlélése azon múlik, hogy időben megkapják-e heti pár literes vízadagjukat, amit teherautóval, palackozva szállítanak részükre minden héten. Ezt a csöppnyi adagot használja a család tisztálkodásra, főzésre és ivásra. Ők tudják, hogy az életük ennek a csöpp vízadagnak az okos és felelős felhasználásán múlik.

Tény:
Egy átlagos európai ember mindennapi szükségleteinek kielégítéséhez napi 2000-5000 liter vízre van szükség. A megvásárolt élelmiszerek (húsok, tej, gabona, zöldségek), a tisztálkodás, a mosás napi szinten ennyi vizet igényel.

Ha úgy érzed, hogy ezen lehetne változtatni és fontos lenne, hogy felelősen bánjunk a vizeinkkel, akkor ne habozz és mutasd meg:
- hogyan spóroljunk a vízzel anélkül, hogy feladjuk kényelmünket,
- hogyan pocsékolja és szennyezi a világ alapvető szükségletünket és,
- hogyan védhetjük meg természetes vizeinket,
- mit jelentenek nekünk és hogyan védjük meg vizes élőhelyeinket,
- mekkora tévedés, hogy a tiszta ivóvíz korlátlanul és örökké a rendelkezésünkre áll.

3) Életben maradtak
Valahol a világ tengereinek és óceánjainak vizeiben él egy öreg kék bálna. Ez a bálna még emlékszik azokra az időkre, amikor az emberi mohóság és a kíméletlen halászat nem veszélyeztette sem az ő életét, sem a társai, vagy utódai életét. Miközben ezt a felhívást olvasod, erre a bálnára komoly veszély leselkedik.  Ahogy arra a hirola antilopra is a kenyai szavannákon, akire valószínűleg ebben a pillanatban egy orvvadász szegezi a puskacsövét.

Tény:
Az 1930-as években elkezdődött ipari méretű bálnavadászat miatt a kék bálnák száma vészesen lecsökkent. Az elmúlt nyolcvan évben a faj 90%-át kiirtották. Az orvvadászok kapzsisága miatt ugyanekkora pusztításra a hirola antilopok esetében 40 év is elég volt. Mára kevesebb, mint 1000 példányuk él a kenyai szavannákon.

Ha szerinted is fontos, hogy megállítsuk a fajok eltűnését, akkor mutasd meg:
- mit jelent az emberiségnek, ha végleg elveszítjük ezeket a fajokat,
- milyen károkat okoz az orvvadászat, a fajok illegális csempészete és kereskedelme,
- milyen kezdeményezések léteznek a fajok megmentésére,
- mit tehetünk mi, hogy megállítsuk a kihalásukat.

A tavalyi győztes rövidfilm:

Követelmények:
A kisfilm legyen:
- egy maximum 60 másodperces kampányfilm,

VAGY

- egy 60 másodperc és 4 perc közötti hosszúságú kisfilm.

A filmek bármilyen műfajban készülhetnek (rajzfilm, animációs film, bábfilm, dokumentumfilm, riportfilm, stb.). A filmek értékelésénél a témához való illeszkedésen túl előny, ha sokkolóan, meghökkentően, vagy épp pimasz, esetleg vicces, de mindenképp hatásos és szem-felnyitó módon mutatja be a témát.

Jelentkezés:
- hiánytalanul kitöltött online jelentkezési lappal,

Az alábbi fájlküldő weblapok segítségével (2 GB-ig WeTransfer vagy 5 GB-ig My Air Bridge) a [email protected] címre eljuttatott nagyfelbontású (minimum 720 pixel széles) eredeti filmfájlal (bármilyen lejátszható formátumban),

A filmmel együtt kérik beküldeni:
- Időkódolt feliratot angolul, .srt formátumban. Akkor is csatolni kell angol feliratot, amennyiben beszéd nem, de feliratok vannak a filmben! Kizárólag angol feliratot tudnak elfogadni.
- 3 állóképet a filmből (.jpg formátumban)

Határidő: 2013. szeptember 30. 18:00

Egy pályázó maximum három filmmel pályázhat. Minden egyes filmhez külön jelentkezési lapot kell kitölteni és külön kell elküldeni a filmeket és a csatolmányokat.

Amennyiben a fent említett követelmények nem teljesülnek, úgy a kiírónak nem áll módjában elfogadni a pályázatot!

A beküldött pályaműveket az alábbi szempontok szerint értékelik:
- kreativitás,
- eredetiség,
- a környezeti- és természetvédelmi üzenet erőssége,
- szakmaiság.

Minden kategóriában zsűri értékeli majd a pályaműveket a fenti szempontok alapján. A zsűri tagjai között egy újságíró, egy filmes szakértő és a témafelelős civil szervezet képviselője lesz. A zsűri minden kategóriában három jelöltet hirdet 2013. október 1-jén, amelyből kategóriánként egy nyertes kerül kiválasztásra a Green-Go Fesztivál során 2013. október 12-én.

Ezenfelül a beérkezett videókra online is lehet szavazni 2013. október 13. 18 órától 2013. október 25. 18 óráig. A legtöbb szavazatot kapott videó lesz a Green-Go közönségdíjasa.

Amennyiben a szervezők a közönségszavazás során bármilyen szabálytalanságot észlelnek, fenntartják a jogot, hogy a versenyzőt a versenyből kizárják. A pályaművekkel szemben támasztott, tehát érvényesnek tekintett alkotásokból választják ki a 3. Nemzetközi Green-Go Fesztivál keretében Budapesten levetítésre kerülő kisfilmeket.

A nyerteseket a 3. Green-Go Fesztivál keretén belül hirdetik ki 2013. október 12-én, Budapesten. A pontos helyszínről minden versenyzőt legalább egy hónappal a vetítés előtt értesítenek.

Díjak
Kategórianyertesek díjai fejenként: 350 euró.
Egy közönségdíj az online szavazás alapján: 200 euró.

Feltételek és kikötések
A rövidfilmverseny nevezői jelentkezésükkel hozzájárulnak, hogy a szervezők (ELTE EKSZ, CEEweb a Biológiai Sokféleségért, Diverziti Egyesület) és nemzetközi partnerszervezeteik a pályázók által beküldött filmeket szabadon használhassák. Ezáltal a pályázók a szervezőket minden joggal felruházzák, korlátozás nélkül, pályaművük egyéni és a világon bárhol történő levetítésére, tartalmának használatára bármilyen nyelven és média csatornán, továbbá arra, hogy a pályamű hozzáférését harmadik fél számára lehetővé tegyék a Green-Go honlapon, saját webfelületeiken, illetve egyéb médiumokban és webfelületeken. A pályázók hozzájárulnak, hogy a szervezők a filmeket és annak részleteit szabadon, korlátozás, és anyagi ellenszolgáltatás nélkül, bármilyen megkötés nélkül szabadon használhassák. A jelentkezők nem támaszthatnak igényt díjra vagy egyéb anyagi javakra a szervezőktől a szerzői jogokkal kapcsolatban. A szervezők és partnereik a filmeket nyereségszerzés céljából nem használhatják fel. A szervezők a filmekben semmilyen lényeges változtatást nem tehetnek a film készítőjének engedélye nélkül. Amennyiben a filmeket a szervező, partnerei, vagy valamely tagszervezete levetíti, a vetítés során a vetítő félnek (szervező vagy tagszervezete) kötelessége megjelölni a film címét, illetve a producer és a filmkészítők neveit. A jelentkezők a beadott pályaműveiket korlátozás nélkül vetíthetik, más versenyekre benevezhetik jelen verseny mellett. A szervezők a filmkészítők által elkövetett esetleges szerzői jogsértésért nem tehetők felelőssé, a szervezők a szerzői jogok tekintetében a beérkezett pályaműveket nem vizsgálják. A szervezők fenntartják a jogot, hogy amennyiben etikai vagy jogi aggályok merülnek fel a szerzői jogokat illetően, illetve a honlapon leadott szavazások során, a versenyzőt a versenyből kizárhatják.

A kisfilm versenyt és fesztivált az Európai Bizottság támogatja. A beérkezett művek és üzeneteik nem feltétlen tükrözik az Európai Bizottság véleményét és nézőpontjait.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.