Edu-Art

Megvannak a Jávori-jazzdobverseny döntősei

2012.01.31. 16:25
Ajánlom
Benkó Ákos, Nyírő Áron, Csízi László, Hodek Dávid és Laskay Péter jutottak be a február 26-i utolsó fordulóba. VIDEÓVAL

A Budapest Jazz Club tehetségkutató-sorozatában 2012-ben dobosok kapnak lehetőséget, hogy összemérhessék tudásukat. A verseny egyben a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb dobos-oktatójának, az öt éve elhunyt Jávori Vilmosnak állít emléket. A 30 év alatti fiatal ütősök teljesítményét illusztris társaság ítéli meg: a zsűri elnöke a korábban a Magyar Rádióban számos jazz-tehetségkutatót megszervező Maloschik Róbert, társelnöke Kőszegi Imre, tagjai Bóna László (a BJC társtulajdonosa, egyben programigazgatója), Jávori Dávid (Jávori Vilmos fia), valamint Kaszás Péter (Jávori Vilmos egykori kedvenc tanítványa, Al DiMeola dobosa).

A január 5-i jelentkezési határidőig huszonhét fiatal küldte el demóját. Közülük a kiírás szerint csak tízen juthattak volna a január 29-i elődöntőbe, ám a tizedik helyen holtverseny alakult ki. Hogy mégis csak tízen léptek színpadra a vasárnap délutáni megmérettetésen, arról a budapesti Centgraf Benjámin (1993) orvosa, pontosabban ínhüvelygyulladása tehetett. Az elődöntő mezőnye eképp alakult: Szabó Dániel Ferenc (1992 - Székesfehérvár), Krecsmáry Zsolt (1990 - Budapest), Csízi László (1989 - Nyustya, Szlovákia), Gerendás Dániel (1997 - Budapest), Laskay Péter (1990 - Tatabánya), Szegény István (1989 - Hódmezővásárhely), Hodek Dávid (1997 - Nové Zámky, Szlovákia), Nyírő Áron (1984 - Mezőkövesd), Benkó Ákos (1983 - RévKomárom, Szlovákia), Fekete János (1987 - Budapest).

Az elődöntőben a versenyzők - akik közül tübbeket láthattunk-hallhattunk a néhány hete lezajlott Müpa Jazz Showcase-on is - egy dobszólót, valamint egy szabadon választott és egy kötelező darabot játszottak -  utóbbiakatt kortárs magyar dobosok szerzeményei közül választotta ki (előre) a zsűri. A továbbjutók: Benkó Ákos és Nyírő Áron (maximális pontszámmal), valamint Csízi László, Hodek Dávid és Laskay Péter.

Az elődöntő pillanatait felidéző videónkon először Laskay Péter Berdisz Tamás Don Camillo című kompozíciójának részletét játssza, majd dobszolóját követően a Hodek Dáviddal egyidős (1997-es évjáratú) Gerendás Dánielt hallhatjuk. A döntőről alig néhány ponttal lemaradt fiatal tehetség a szólót követően a Softly as in a morning sunrise című standerdet adja elő, végül pedig Csízi László szólózik, majd Németh Ferenc A Night című darabját játssza. Közreműködött Cseke Gábor (zongora, szintetizátor) és Egri János (bőgő).

A folytatás, azaz a döntő 2012. február 26-án este héttől lesz a BJC-ben, amikoris a versenyzőknek két számot kell majd előadniuk: egy szabadon választott művet szólisztikus bevezetéssel, valamint Jávor Vilmos kedvenc darabját, a a Never Let Me Go című számot a Jay Livingston-Ray Evans szerzőpárostól.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.