Edu-Art

„Páratlan lehetőség a Fesztiválzenekarral dolgozni”

2016.08.15. 08:32
Ajánlom
Dubóczky Gergely a zenélés minden szintjén jelen van: támogatja a laikus muzsikusok örömzenélését, részt vesz a művészképzésben, segíti hazánk egyik legsikeresebb zenekarának munkáját és most már zenei versenyen is járt. A győzelméről és közelgő koncertjeiről is megkérdeztük.

- Nemrég érkeztél haza egy karmesterversenyről, ahol első díjat nyertél. Hol és milyen volt ez a megmérettetés?

- Portugáliában rendezték meg a versenyt, és dacára annak, hogy egy fiatal rendezvényről beszélünk, egy nagyon komoly, ötfordulós, széles repertoárt felölelő megmérettetés ez, ahol minden nap újabb darabbal vagy darabokkal kellett készülni. Hatvan embert hívtak be, a döntőig már csak négyen jutottunk el. Külön öröm, hogy Kornel Thomas magyar-amerikai kollégámmal együtt lettünk döntősök, ő harmadik helyezést kapott. Egyébként ez volt az első verseny, amin részt vettem.

Dubóczky Gergely

Dubóczky Gergely (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

- És egyben ez volt az első versenygyőzelmed is. Mivel jár ez az első díj?

- Pénzjutalommal, illetve a jövő évadban visszahívnak koncertezni Portugáliába.

- Itthon több együttest is vezetsz: te állsz a Budapest Sound Collective, a Medikus Zenekar és a Bartók Konzervatórium szimfonikus zenekarának élén is. Milyen projekten dolgozol most?

- Nagyon készülünk már a CAFe Budapesten tartandó koncertre, ahol az Elemek című sorozat hangszínnel foglalkozó részét adjuk elő. A fesztivál keretein belül indítottuk ezt a formabontó kísérletet, és nagyon örülök, hogy nyitottak a folytatásra. Rendkívül fontos, hogy új kezdeményezéseket is gondozzon egy ilyen fesztivál. A sorozatban komponált koncertprogrammal dolgozunk: a művek szigorú szerkesztőelv szerint követik egymást, és a sok pici darabból áll össze a nagyobb forma. Jelen esetben az egyes hangszíntípusok – alapszínek – először külön jelennek meg, és fejlődnek egyre bonyolultabb vegyületté a koncert alatt. A zenéhez a rendező-díszlettervező Antal Csaba talált ki egy fantasztikusan izgalmas installációt.

Dubóczky Gergely

Dubóczky Gergely

- A karriered eddigi legjelentősebb eseményeként aposztrofálod, hogy novemberben a Zeneakadémián vezényelheted a Budapesti Fesztiválzenekart.

- Persze, ez hatalmas dolog! Különleges és talán világszinten is páratlan lehetőség a Fesztiválzenekarral dolgozni. Fischer Iván indította el a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) sorozatot, amelyben pályájuk elején lévő karmesterek kapnak lehetőséget a Fesztiválzenekarral való együttműködésre. Van szerencsém néhány éve már segíteni a zenekar munkáját, koncerteken is vezényelhettem, de ez lesz az első, hogy bérletes hangversenyen állhatok ki eléjük. Ráadásul én indítom a sorozatot, úgyhogy nagyon megtisztelő, ünnepi alkalom lesz ez számomra.

Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester

Kapcsolódó

Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester

Nemzetközi fronton ismét nagyot brillírozott a Budapesti Fesztiválzenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.