Edu-Art

Vonósnégyesek kerestetnek!

2012.01.06. 00:50
Ajánlom
2012. január 31-ig lehet jelentkezni az I. Nemzetközi Végh Sándor Vonósnégyes Versenyre.

Végh Sándor születésének 100. évfordulójának kapcsán a NEFMI Kulturális Államtitkársága, a Zeneakadémia, a művész családja és tanítványainak kezdeményezésére megrendezendő nagyszabású rendezvénysorozat keretében 2012. június 4-11. között vonósnégyes-versenyt szerveznek.

A verseny négy fordulóból áll: a DVD-n beküldendő demo felvételek alapján kiválasztott együttesek az első fordulóban Haydn, Mozart, Beethoven és Schumann kvartettjei közül választhatnak, a II. fordulóban fúgák és 20. századi darabok kerülnek terítékre. A III. forduló penzuma a 2011-es UMZF zeneszerzőverseny győztese, Tornyai Péter erre az alkalomra komponált műve és egy romantikus vonósnégyes, végül a döntőben - ahová csak négy kvartett juthat be - a Végh Quartett repertoárjának klasszikusai: egy kései Beethoven-vonósnégyes és egy Bartók-vonósnégyes közül választhatnak versenyzők. Az egyes fordulók kötelező és választható műveinek pontos listája megtekinthető a verseny honlapján. A közönség számára a fordulók ingyenesen látogathatók, és minden forduló egyenesben lesz követhető a http://www.veghsandor.com/ weboldalon.

A díjak a verseny nehézségéhez mérten bőkezűek: a győztes kvartett jutalma, a Végh Sándor Díj 20.000 Euróval (árfolyamtól függően több mint hatmillió forinttal) jár, a 2. díj 12.000€, a 3. díjazott 8.000€-val gazdagodhat, a különdíj/közönségdíj pedig 1000€. A pénzdíj mellett a legjobbnak bizonyuló vonósnégyes tagjai magyar, osztrák, német és olasz impresszáriók által szervezett hangversenykörutakon vehetnek részt.

A tekintélyes nemzetközi zsűriben Végh Sándor legjobb magyar és külföldi tanítványai - Arvid Engegaard (Engegaard Kvartett, Camerata Salzburg); Gerhard Schulz (Alban Berg Kvartett); Valentin Erben (Alban Berg Kvartett); Stephan Goerner (Carmina Kvartett); Johannes Meissl (Artis Kvartett, ECMA); Rados Ferenc (zongoraművész, ZAK); Rolla János (hegedűművész, ZAK) - is helyet kapnak. A grémium elnöke Keller András (Keller Kvartett, Concerto Budapest - képünkön). A hegedűművész-karmester mesterére emlékező, archív felvételekkel illusztrált videointerjúnkból megismerhető gondolatait nemcsak a jelentkezők, hanem az érdeklődők figyelmébe is ajánljuk.

A jelentkezés feltételei:

- a kvartett tagjainak összéletkora 2012. június 1-én nem haladhatja meg a 128 évet
- a nevezési  díj (280€) átutalása
- ajánlással hitelesített demo DVD-felvétel, melyen az együttes egy Haydn- vagy Mozart-kvartett I. és II. tételét, valamint egy Mendelssohn-vonósnégyes gyors (I. vagy IV.) tételét játssza
-az online jelentkezési lap hiánytalan kitöltése 2012. január 31-ig.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.