Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

2020.05.26. 09:30
Ajánlom
A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

A Hegyestű

landscape-tree-nature-mountain-sky-cliff-1273053-pxherecom-120935.jpg

A Hegyestű (Fotó/Forrás: PXHere)

A Hegyestű különleges alakját emberi tevékenység, a bazaltbányászat okozta, így feltárult a hegy belső szerkezete. A 337 méteres csúcsra érve bemutatóhelyen ismerhetjük meg a történetét. Autóval a Zánka-Köveskál közti műútról, Monoszló irányába kanyarodjunk, majd jobbra letérve a keskeny bekötőútra, érünk fel a bejárati sorompóhoz. A legközelebbi buszmegálló a Monoszlói elágazás, innen kék ösvényen kell eljutni a helyig. A sárga ösvény Monoszlóról izgalmasabb túrát jelent.

 

A zalaszántói sztúpa

stupa-1125878_1920-120706.jpg

A zalaszántói sztúpa (Fotó/Forrás: Pixabay)

Az első közép-európai buddhista szentély üde színfolt a Balaton északnyugati csücskétől néhány kilométerre. A sztúpa a béke, a megvilágosodás szimbóluma, a hagyomány szerint körbesétálni az óra járásával megegyező irányban szokták. A hófehér szentélyben egy Buddha-ereklyét is őriznek, az ide látogatók nyílt meditáción is részt vehetne hétvégén délelőttönként. Ha gyerekekkel érkezne, jobb ügyelni a csendre. Ételt és italt vigyünk magunkkal.

 

Kopasz-hegy

A Káli medencében fekvő hegyet a mindszentkállai Rákóczi utca felől kell megközelíteni, ahol egy igen hosszú lépcső vezet a hegytetőre – a helyi nyelvek szerint annyi foka van, mint ahány nap az évben (valójában „csak” 277). Érdemes kora délután feljutni a csúcsra, akkor a legszebb kilátás.

 

A balatonboglári gömbkilátó

balatonboglarigombkilato-120226.jpg

A balatonboglári Gömbkilátó

Évente tízezreket vonz Balatonboglár gömbkilátója, amely a helység legmagasabb pontján, 165 méter magasan áll. A szerkezet az 1958. évi brüsszeli világkiállításra készült, Kádár István tervezte, majd Boglárra került és díszkivilágítást kapott. Az 1980-as években felújították, néhány éve újra látogatható, belépő ellenében lehet feljutni.

 

Öreghegyi körtúra

Orvenyes_Watermill_02-120227.jpg

Az örvényesi Vízimalom (Fotó/Forrás: Wiki)

Az Öreghegyi körtúra útvonala Aszófőtől Örvényesig vezet el, nagyjából 8 km hosszúságú. Az utat végigkíséri a balatoni panoráma. Az Aszófői önkormányzattól vagy a vasútállomástól lehet indulni, táblák segítenek az eligazodásban. Útba esik a Fodorvin borház, az aszófői Emlékpark a Turul szoborral, a településen kívül található az ország egyik legnagyobb téltemető állománya. Örvényes egyik érdekessége a ma is működő vízimalom, amelyről már 13. századi feljegyzések is vannak, kerekét a Pécsely-patak mozgatja.

 

Endrődi Sándor-kilátó

Idén nyáron érdemes előnyben részesítenünk az erdei és falusi kiránduló-útvonalakat, természetesen a szemetelés és hangoskodás mellőzése mellett.

Ne feledjük, hogy az erdő nem az ember felségterülete, hanem számos állatfaj egyre zsugorodó otthona.

A csopaki Erdődi-kilátóhoz is rövid erdei szakaszon, a Nosztori-völgyön keresztül vezet az út kék jelzésű ösvényen. A 112 magas kilátóról belátni a Balaton keleti medencéjét.

 

A Balatongyöröki Szépkilátó

ABalatongyorokiSzepkilato-115914.jpg

A Balatongyöröki Szépkilátó (Fotó/Forrás: balatongyorok.hu)

Nem túlzás kijelenteni, hogy a balatongyöröki Szépkilátó az egyik legszebb panorámát nyújtja a magyar tengerre. Szépségét még Eötvös Károly is említi 1855-ös útikönyvében:

Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam… Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna, lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el. Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt.

A Tapolcai medence tanúhegyeitől a szigligeti várig tárul elénk a táj. A kilátó a 71-es útról megközelíthető, nagy kiterjedésű parkoló segíti az autósokat. Természetesen mi ajánljuk az ide vezető gyalogos útvonalakat. A kilátó alatt a Római-forrást tekinthetjük meg, amely egykoron egy római fürdő vizét táplálta.

 

A keszthelyi Marcipán Múzeum és Cukrászda

KeszthelyMarcipan-115710.jpg

A keszthelyi Marcipán Múzeum és Cukrászda (Fotó/Forrás: Facebook)

A Festetics Kastély marcipán makettje – és sok más környékbeli nevezetesség – is megtalálható Keszthely legédesebb helyén. A múzeum és cukrászda üzemeltetői és cukrászai az 1996-os nyitást megelőzően Ausztriában edződtek. A legextrémebb esküvői torták és sütemények rendelhetők itt, a turisták pedig a kiállítást is megtekinthetik. Közösségi oldalukon kiderül, hogy májustól újra nyitva tartanak. (Cím: Keszthely, Katona József u. 19.)

Guller Zoltán: „Látjuk a fényt az alagút végén”

Kapcsolódó

Guller Zoltán: „Látjuk a fényt az alagút végén”

Fidelio Tours néven indult el új rovatunk, amelyben a magyarországi és európai turisztikai trendekkel foglalkozunk, most leginkább azzal: a járvány miatt hogyan tud ismét elindulni a turizmus – elsősorban Magyarországon. Ennek kapcsán Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatóját kérdeztük, aki – miként fogalmaz – már látja a fényt az alagút végén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours magazin

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.
Fidelio Tours magazin

"Kivonják a forgalomból" a holland királyi család aranyozott hintóját

Valószínűleg nem használják többé hivatalos eseményeken a holland királyi család aranyozott hintóját (Gouden Koets) a gyarmati rendszert megidéző díszítése miatt.
Fidelio Tours videó

„Mindegyik adás másként áramlik” – Indul a Partitúra harmadik évada!

Tard – a Matyódesign Center Váczi Rozival. Aztán a Szalajka-völgy, Fátyol-vízesés, erdei kisvasút, kemencében sült füstölt pisztráng a szilvásváradi Sáfrány udvarban, s még Gryllus Dániel, Wahorn András és a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság, „a kőbe foglalt hit, történelem és harmónia”. Szeptember 12-én, szombaton, 14.30-tól indul a Partitúra harmadik évada a Duna tévén. A kulturális kalandtúra két vezetője, akik a Bükkben és környékén kalandoznak az első adásban: Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós. A műsor rendezője: Novák Péter.
Fidelio Tours interjú

Váczi Rozi: „A szívem visszahúzott Tardra”

Szeptember 12-étől folytatódik a Duna tévén a rendkívül nézett, sikeres Partitúra című kulturális kalandtúra. A műsorvezetők: Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós. Rendező: Novák Péter. A Partitúra éppen két éve, 2018 szeptemberében indult, a mostani a harmadik szériája, amelynek első adásában a Bükk és környéke művészeti, kulturális életét, illetve a természeti környezetet mutatják be az alkotók. Felkeresték – többek között – Váczi Rozit is, aki divatot csinált a matyóhímzésből. Mi is megkérdeztük őt minderről. Bővebben pedig a szombati Partitúrában látható, amely 14.30-kor kezdődik.
Fidelio Tours hír

A Székesfehérvári Romkert lett az év emlékhelye

A középkori romkert helyén állt egykori Szűz Mária-templom a középkori Európa egyik legnagyobb bazilikája volt.