Fidelio Tours

Csillagtúrák Magyarország tájain

2021.07.02. 13:50
Ajánlom
A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.

„A túrautak, amiket most ajánlok, azért is izgalmasak, mert a kiindulóponttól csillagtúra-szerűen akár öt-hat másik úti cél is megközelíthető” – mondta a színművész, aki az Országos Kéktúra mellett az El Caminót is végigjárta – utóbbiról könyvet is írt. „Úgy szeretek kirándulni, hogy az élmény legyen, ne pedig teljesítménytúra.”

Pilisszentkereszt

A felső kocsmánál szoktunk találkozni, onnan pedig akár Dobogókő, a Két-bükkfa-nyereg vagy Pilistető is megközelíthető, esetleg lefelé, a Holdvirág-árok irányába is mehetünk. Annyi érdekes útvonal van itt, hogy

ha csak hétvégén tudunk kirándulni, akkor is legalább egy hónapot kitesz, mire mindent felfedezünk.

Pilisszentlélek

Az utóbbi időben ez a hely arról vált ismerté, hogy itt forgatják A mi kis falunk című sorozatot, de számos érdekes kirándulási lehetőséget is kínál. Teca kocsmájától indulva vagy a pálos korostor romjai felé vehetjük az irányt, vagy a Két-bükkfa-nyereg, Dobogókő, a Fekete-hegy, a Fekete-kő vagy akár Esztergom felé. Csodálatos táj!

camino169-134914.jpg

Papp János az El Camino egyik pontján (Fotó/Forrás: Papp János)

Dobogókő

Ez az egyik kedvenc túrám, de nagyon nehéz. Dobogókőről 700 méter magasból elindulva majdnem 400 métert ereszkedünk Királykútig, majd onnan fel az ország egyik legszebb kilátópontjára, a Prédikálószékre. Rövid pihenő után ismét lefelé megyünk egy elég nehéz terepen, a Vadálló-köveken, majd a Rám-szakadékon és a Jász-hegy üstökén át visszatérünk Dobogókőre. Ez a 18 kilométer hosszú túra a nagy szintkülönbség ellenére a Pilis legszebb túraútvonala.

Visegrádtól a Spartacus-ösvényen át

A dobogókői nagytúrához hasonlóan gyönyörű látvány tárul elénk, ha a visegrádi pisztrángos vendéglőtől indulva végigmegyünk a Spartacus-ösvényen. Ez eredetileg egy vadászösvény volt, nemrég festették csak fel. Érintve Pilisszentlászlót, a Jánosik-kocsmában szoktuk felfrissíteni magunkat, majd az Apát-kúti-völgyön keresztül Dobogókőre érkezünk.”

Pilisborosjenő

Hogy az én falum se maradjon ki, Pilisborosjenőt is érdemes megemlíteni, mert onnan indulva legalább ötféle túrát lehet tenni úgy, hogy nem távolodunk el a településtől öt kilométernél messzebb, miközben akár 20 kilométert is megtehetünk anélkül, hogy ugyanarra az ösvényre lépnénk.

Itt található a Teve-szikla, az egri vár makettje, ahol az Egri csillagokat forgatták, de lemehetünk a Háziréti-víztározóhoz is, illetve a Balázs-lépcsőn át a Köves-bércre, majd vissza Pilisborosjenőre. A falu határában, a levendulással szemben – ahol már júniustól lehet szedni a levendulát – van egy nagy platán, a mellette álló kisebb tölgyfát a fiamtól kaptam a 70. születésnapomra. Ettől a ponttól indulva egészen a Hármashatár-hegyig el lehet menni a kék jelzésen.

foto_PAPP_4-134847.jpg

Papp János túrázás közben (Fotó/Forrás: Papp János / Facebook)

Guckler Károly sétány

Hogy ne csak túrákat ajánljak, nagyon jó sétálóútvonal a Fenyőgyöngyétől induló kék jelzés, ami a Hármashatár-hegy alatt jobbra rákanyarodik a Guckler Károly sétányra. Az erdei tanösvény 3,5 kilométeren keresztül vezet a Virágos-nyeregig, ami kiváló bográcsozó- vagy sütögetőhely. Egy kellemesen eltöltött nap után pedig ugyanúgy egy könnyed sétával visszatérhetünk a kiindulópontra.

Bringatúrák Magyarország tavainál

Ha bringatúráról van szó, mindenképpen a tavak megkerülését ajánlom, ezek közül is a legegyszerűbb a 32 kilométeres Velencei-tó-túra. Gárdonyból indulunk, majd – érintve az ottani rétesest – nekivágunk a tókerülésnek. Körülbelül 6 kilométerenként állunk meg egy zsíros kenyérre vagy óriás lángosra, így szinte észre sem vesszük, hogy visszaértünk a kiindulópontra.

Az egyik legszebb ilyen jellegű túra viszont kétségtelenül a Fertő tó megkerülése, aminél Ausztriába is át kell menni. Ez a táv nagyjából két-három nap alatt teljesíthető, és mivel egy kifli alakú tóról van szó, érdemes a közepén foglalni szállást Illmitzben vagy Mörbischben, és esténként oda térni vissza komppal.

Ugyanekkora élmény a Tisza-tó megkerülése, ami egy kicsit nehezebb a maga 75 kilométerével, viszont elég érintetlen ahhoz, hogy ne tömegben bringázzon az ember. Közben pedig mindent megtalálunk: lehet enni, inni, strandolni, még csónakázási lehetőség is van. Ha viszont éppen egy népszerű, hétvégeken zsúfolt célpontra vágyik az ember, akkor az óbudai bringakölcsönzőtől, az Árpád-híd budai hídfőjétől érdemes elmenni a szentendrei határcsárdáig – ahol nagyon jó a konyha – és vissza. Ez 42 kilométer, és közben lehet egy jót fagylaltozni is.

Ahhoz, hogy ezek a kirándulások tényleg valódi kikapcsolódást és kellemes élményt nyújtsanak, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Akár gyalogtúrázik az ember, akár kerékpárral közlekedik, fontos, hogy legyen nálunk internet nélkül is használható térkép –digitális vagy papíralapú –, illetve megfelelő és hibátlan állapotú bakancs.

Üdítő barangolást mindenkinek!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Klasszikus

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours magazin

Csillagtúrák Magyarország tájain

A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.
Fidelio Tours hír

Újra látogathatók a Szentendrei Skanzen kiállításai

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szentendrei Skanzen, amelynek kiállításai és házai már a hét elejétől látogathatók.
Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.
Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.