Jazz/World

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

2022.05.20. 14:55
Ajánlom
Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.

Az Art of Virus (AOV) online zeneszerző-projektről többször szóltunk már:

Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első tíz szerzemény adja az Art of Virus tíz ágának alapját.

A kihívás következő lépéseként az ágak elindítói újabb két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatják a sort. Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez, a világ 42 országából.

„Az utóbbi évek cyber-életének egyik legizgalmasabb jelenségét hozta létre Fekete-Kovács Kornél az Art Of Virus Challenge-dzsel. Friss gondolat, nagyon egyszerű, de mégis ezerféleképpen értelmezhető feladat, és egy – általam legalábbis – soha nem látott forma jellemzi ezt a zenei vállalkozást, amely

talán prototípusa lehet a jövőben más életfa-szerkezetű zenéknek is. De ha nem lesz több hasonló, az sem baj, ez egy nagyon unikális zene”

– fogalmaz a kezdeményezésről a május 26-i házigazda, Subicz Gábor.

AOW_Subicz_Emiliano_20220526_1920x1005-132242.jpg

MAO Art of Virus #10 – Subicz Gábor feat. Emiliano Sampaio (Fotó/Forrás: Simon Reithofer / Moder Art of Orchestra)

A MAO a 2021/22-es koncertévadban egy sorozatban mutatja be a projekt tíz ágának kompozícióit, minden alkalommal egy AOV-zeneszerzőt személyesen is bevonva. Ezúttal a #10 ágról, a brazil származású komponista-zenész lesz az AOV-koncert vendége.

Subicz Gábor a hazai zenei élet egyik intellektuális figurája, lehet, hogy ismerik saját jazz-funk-pop zenekarát, a Subtonst is.

A fiatal trombitás a Modern Art Orchestra egyik zeneszerzője és trombita-szekciójának állandó tagja, a zenekar számára dedikált kompozíciói szerepelnek a MAO plays Béla Bartók 15 Hungarian Peasant Songs lemezen, a készülő Fölszállott a Páva – a Tribute to Zoltán Kodály albumon,

saját szerzői lemeze az Orchestrával, a Mind’s Ear 2017-ben jelent meg. Gábor az AOV #10 ágának elindítója, a brazil gitáros-pozanos-zeneszerző Emiliano Sampaio az ő meghívására csatlakozott a világméretűvé duzzadt projekthez.

A két muzsikus 2014-ben ismerkedett meg Koppenhágában, egy zeneszerzőversenyen.

„Emiliano jelenleg Grazban él és ténykedik, de igazi világpolgár.

Zenéje is ezt a sokszínűséget mutatja: a dél-amerikai hagyományokat könnyedén folyatja át az európai kortárs jazzen, szellős, mégis magvas kompozíciói magukkal ragadják, utaztatják a hallgatót.

Nagyon várom a MAO-ra hangszerelt darabjait, az együttműködést!”  meséli róla Subicz Gábor.

MAo2-093102.jpg

Modern Art Orchestra (Fotó/Forrás: Modern Art Orchestra)

Sampaio olyan zenekarokkal dolgozott együtt zeneszerzői, hangszerelői és karmesteri minőségben, mint a holland Metropole Orkest, a HR Frankfurt Radio Big Band, a hamburgi JazzKombinat, a berni Uptown Big Band, a koppenhágai Big Band & the Vocals, vagy a Graz Composers Orchestra. Sampaio a stúdióban is termékeny muzsikus, már tizenegy albumot jegyez.

Különleges zenei élményt ígér az Opus-ba látogatóknak a MAO május 26-i koncertjén, ne hagyják ki!

Modern Art Orchestra Art of Virus #10

Házigazda Subicz Gábor, vendég Emiliano Sampaio

  • 2022. május 26., 20:00
  • Opus Jazz Club

Jegyek elérhetők itt>>> 

Fejléckép: Emiliano Sampaio (fotó/forrás: Modern Art Orchestra)

Fekete Kovács Kornél: Nem pánikoltam, várakoztam

Kapcsolódó

Fekete Kovács Kornél: Nem pánikoltam, várakoztam

A Foundations című album lemezbemutató koncertje elmaradt, a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél szerint az élet ellen azonban nem szabad rúgkapálni. A karanténban útjára indított egy zenei motívumot, amely vírusként terjed más alkotók között – csak éppen jótékony hatással.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.
Jazz/World ajánló

Lemezpremier a Fidelión: itt a Blessing, a Rafael Mário Triótól

Rafael Mário a magyar jazz ifjú generációjának egyik kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának létközege a kortárs ízekkel fűszerezett jazz, ez hatja át legújabb, Blessing című albumukat is. A lemezbemutató július 22-én hallható majd az Opus Jazz Clubban, Munkácsy Eszter (ének) és Tar Gergely (ütőhangszerek) közreműködésével.