Jazz/World

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

2022.05.19. 10:30
Ajánlom
Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.

A természet és művészet szeretetét hirdető Szeláví! Fesztivál ebben az évben a gyereknapi hétvégén várja az érdeklődőket Pilisborosjenő határában. A tavaly útnak indult kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kirándulóhelynél, az egri vár másolatának környékén rendezkedik be, és az élet apró örömeinek élvezetére invitál mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni, távol a város zajától.

Május 27. és 29. között koncertekkel, irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, valamint workshopokkal és zöld programokkal várják a szervezők az érdeklődőket. A fesztivál legelső napját a Szeláví! arca, maga Jenő nyitja meg, aki barátaival együtt indítja el a színpadi produkciók sorát. A Feketeügy koncertjét követően az Elefánt zenekarból jól ismert Szendrői Csaba irodalmi egy óráját hallgathatja meg a közönség, ahol a dalszerző-író nem csupán saját könyveit mutatja be, de az Elefánt-dalok szövegeit is górcső alá veszi.

lovasi-054742.jpg

Lovasi András (Fotó/Forrás: Szeláví! Fesztivál)

A pénteki nap programjai között találjuk Lovasi András szerzői estjét, amelyen a három szólólemez (a Bandi a hegyről, a Tűzijáték délben, valamint a legújabb, Grand Hotel Halmahera című lemezek) dalai mellett Kiscsillag- és Kispál-számok áthangszerelt változatai is felcsendülnek majd.

Lovasi és barátai az elmúlt 35 év több száz dala közül válogatnak ezen az estén!

A fesztivál első napját a Hét Hat Club fellépése zárja. A világ minden táján otthonosan mozgó zenészkollektíva különös egyediséggel vegyíti az erdélyi, szerb, bolgár és macedón zenei tradíciókat a városi jazz szellemiségével. Ezen a koncerten a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad bulihangulata együttesen elevenedik meg az éjszakában. 

A fesztivál szombati napján közös műsort ad a Tranzkaphka Live, azaz Závada Péter és Ratkóczi Huba, Pilisborosjenő képviseletében fellép a Baló Sámuel Trió, valamint a Lépjünk a holdra zenekar is.

Szintén ezen a napon ad Jazzkívánságműsort a Sárik Péter Trió, Falusi Mariann-nal kiegészülve. A csapat az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai slágereiből válogatott, és dolgozta át azokat a saját hangvételében.

A Jazzkívánságműsor magyarul lemezen 15 dal található, mindegyik más időszakból és más stílusból. A közös bennük, hogy ebben a formában még soha, sehol nem voltak hallhatóak!

randomtrip-054601.jpg

Random Trip (Fotó/Forrás: Szeláví! Fesztivál)

A koncertek sorát bővíti a Random Trip – a sorozat ez alkalommal Dés László, Péterffy Lili, Heincz Gábor „Biga”, Nagy Kristóf, valamint Mc Kemon, DJ Q-Cee és Delov Jávor részvételével érkezik a Szelávíra.

A szombati napot a Zűrös Banda fergeteges koncertje zárja. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat.

Vasárnap fellép többek között a Jazzbois csapata, egy fúziós jazz-hiphop trió Budapestről, de Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska is ott lesz a Szelávín. Ők ketten a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadásukkal érkeznek. A fesztivál hétvégéjét az Anima Sound System Jazz Session produkciója zárja majd, Benkő Dávid és Subicz Gábor közreműködésével.

A koncert száz százalékig Anima, vagyis elektronika, kísérlet és szabadság, és persze száz százalékig jazz, vagyis improvizáció és játékosság. De főleg tánc és elrévedés, az Anima producereinek és a hazai jazzszcéna kiválóságainak közös, másfél órás utazása.

A Szeláví! programjai között a legkisebbek számára is bőven találunk választékot. A fesztiválon fellép Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar Trió, majd Varró Dániel és Molnár György is zenés-irodalmi előadással szerepel. A gyereknapi előadások sorát vasárnap természeti dalokkal indítja Gryllus Vilmos, akinek a műveiben mindig is nagy szerepet kapott a természet, a játékosság és a kaland. És ha már játékosság: a hétvége a koncerteken túl számos izgalmat tartogat az egész család számára. Lesznek kézműves foglalkozások Hellenbach Gabriellával, ahol többek között mezei virágokból készíthetnek a gyerekek virágkoszorúkat.

szelavitaj-054602.jpg

Szeláví! Fesztivál (Fotó/Forrás: Kelemen Gergő Photography / Szeláví! Fesztivál)

Lesz közös papírsárkány-eregetés és saját rajzainkat kelthetjük életre az idén 10 éves TRÉV (Te Rajzolsz, én varrok!) alkotóinak jóvoltából.

A fesztiválon találkozhatunk a gyerekkönyveit bemutató Kolibri Kiadóval, emellett játéksarok és műemlék körhinta is várja a kicsiket. Örökerdő projektet bemutató kerekasztal beszélgetéssel készül a Pilisi Parkerdő Zrt., amelyen Pilisborosjenő képviselői is jelen lesznek.

A Szeláví! szervezőcsapata idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy a családias hangulatú pikniken kiemelt szerepet kapjanak a környezettudatosság és fenntarthatóság különböző témái. A Pilis Parkerdő Zrt. szervezésében megvalósuló beszélgetések mellett a Capsul Farm csapata mutatja majd be, hogyan válhat a fogyasztóból termelő. A beszélgetéssel egybekötött gyakorlati bemutatón a kis léptékű, ökológiai szemléletű élelmiszer-termelés mellett akár némi szemléletváltást is magukévá tehetnek a látogatók.

szelavi-054743.jpg

Szeláví! Fesztivál (Fotó/Forrás: Szeláví! Fesztivál)

Részt vesz a fesztiválon a Humusz Szövetség is, akik többek között nulla hulladék workshoppal és egyéb érdekességekkel is készülnek. A Green Guide Budapest interaktív fenntarthatósági kvízzel és játékkal, zöld témájú beszélgetésekkel készül a Szelávíra.

Gátai Dávid és Parkánszki Soma Grünn névre keresztelt projektje a mikrozöldség-termesztésen keresztül mutatja be a közönségnek a fenntartható, „small scale” farming előnyeit.

A beszélgetést követően a látogatóknak a mikrozöldségek megvásárlására is lehetőségük nyílik majd.

A Szeláví! kézműves vásárában a minőségi termékeken túl kiemelt szerephez jutnak a helyben előállított finomságok is.

Nem titkolt célja ugyanis a fesztiválnak, hogy Pilisborosjenő helyi értékeire is felhívja a figyelmet ezen a hétvégén.

Paksi Erzsi vezetésével napi két alkalommal például helytörténeti sétán vehetünk részt. A pilisborosjenői újságíró az egri vár másolatánál kalauzolja körbe az érdeklődőket. A környéken túrákat és kirándulásokat tehetünk, mellette pedig nem csupán helytörténeti érdekességeket tudhatunk meg, de borosjenői söröket és borokat, sajtokat és más (nem csak borosjenői) finomságokat is kóstolhatunk majd a Szeláví! gasztronómiai bemutatóin, kóstolóin. Csak hogy néhányat említsünk, ott lesznek többek között a Hajnali Sörfőzők és Jani Papa Pincéje is, de a fesztivál együttműködői között találjuk a pilisborosjenői Mandelbrot Pékséget is. Ínyencségekből sem lesz hát hiány a május végi fesztiválon. A piknikhangulat garantált!

Szeláví! Fesztivál

  • 2022. május 27–29.
  • Pilisborosjenő 

Részletes program, jegyek és bérletek elővételben itt>>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Szeláví! Fesztivál május 27–29. között, Pilisborosjenő határában (fotó/forrás: Szeláví! Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.
Jazz/World ajánló

Lemezpremier a Fidelión: itt a Blessing, a Rafael Mário Triótól

Rafael Mário a magyar jazz ifjú generációjának egyik kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának létközege a kortárs ízekkel fűszerezett jazz, ez hatja át legújabb, Blessing című albumukat is. A lemezbemutató július 22-én hallható majd az Opus Jazz Clubban, Munkácsy Eszter (ének) és Tar Gergely (ütőhangszerek) közreműködésével.