Jazz/World

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

2022.01.18. 09:30
Ajánlom
Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.

A jövőben fokozatosan kutathatóvá válik a FSZEK Zenei Gyűjteményében a tavaly márciusban elhunyt Gonda János hagyatéka. A magyar jazzélet kiemelkedő egyénisége halála előtt a könyvtárnak adományozta gazdag hagyatékát, ami kéziratos és nyomtatott kottákból, feljegyzésekből, levelekből, fényképekből, könyvekből, hanglemezekből, CD-kből, videofelvételekből, kazettákon és orsós magnószalagokon rögzített hangfelvételekből áll.

A hagyaték részeként Gonda János zongorája is a Zenei Gyűjteménybe került.

Gonda János, Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész a magyar jazz kimagasló alakja, aki zongoraművészként, tanárként és zenetörténészként nemzedékeknek mutatott utat és példát. 1962-ben alapította meg a Qualiton együttest, mellyel elkészítette a Modern Jazz lemezsorozat első albumát. Több önálló lemeze is megjelent, nemzetközi elismertségét pedig számos európai koncert, előadás és kurzus, valamint az ausztráliai vendégszereplések jelzik. Zeneszerzőként elsősorban jazzdarabok kötődnek a nevéhez, de komponált filmzenét, pantomim- és balettzenéket, valamint szimfonikus jazzműveket is. 1965-ben ő szervezte meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakát (1990 óta a Zeneakadémia tanszékeként működik), melynek 1998-ig vezetője is volt. A tanszak jelentőségét mutatja, hogy ez volt az első alkalom, hogy a jazz helyet kapott az állami zeneoktatásban.

A dokumentumokat a könyvtár a Magyar Jazz Szövetség felügyelete alatt fogja gondozni, így az anyag katalogizálás és digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik. Érdekesek lehetnek a kutatóknak azok a kéziratos kommentárok, kritikák is, amelyeket Gonda János egy-egy hangfelvételhez fűzött. A hagyaték megismertetését segíti az emlékestre elkészült kiállítás, amit az Ötpacsirta Szalon után a Zenei Gyűjteményben lehet majd megtekinteni. A könyvtár a tervek szerint egy Gonda-blogot is indít.

Január 11-én, Gonda János születésének 90. évfordulóján a könyvtár Ötpacsirta Szalonjában a magyar jazz nagyjai emlékeztek egykori mesterükre, barátjukra, köztük Berkes Balázs, Deseő Csaba, Kőszegi Imre, Berki Tamás, László Attila, Binder Károly, Borbély Mihály, Oláh Kálmán, Sárik Péter és Bágyi Balázs.


A könyvtár földszintjén akciós CD- és könyvvásár zajlik

A FSZEK Központi Könyvtárának átriumában 2022. január 17-től az állományból kivont duplum zenei CD-felvételeket 100 Ft-ért árusítják.
Ugyanott megvásárolhatók a központi könyvtár által selejtezett könyvek is, szintén 100 Ft-ért. Az akciós kiárusítás rövid ideig, a készlet erejéig tart.

 

Fejléckép: Gonda János / fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.
Vizuál

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse

Andy „Fletch” Fletcher a Depeche Mode alapító tagja volt. A brit zenészt 60 éves korában érte a halál – osztotta meg az együttes közösségi csatornáin a szomorú hírt május 26-án.
Jazz/World ajánló

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Jazz/World ajánló

TRAUMLIVE: Hollywood az Arénában – a legnagyobb zeneszerzők legjobb filmzenéi szimfonikus előadásban

A Hollywood az Arénában egy szimfonikus koncert, nem csak a filmzene rajongóinak. Gálaest a kortárs filmzeneszerzők legszebb és legismertebb filmzenéiből, melyek a világ számos nagyvárosában hatalmas népszerűségnek örvendenek. A kórussal kiegészített nagyzenekari előadás kiváló szórakozást nyújt komolyzene- és filmzenekedvelőknek egyaránt.
Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.