Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

2022.01.25. 11:50
Ajánlom
Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.

A többféle zenei világból merítő dallamok Gryllus Samu hangszerelésében kaptak 21. századhoz illő formát, és szólalnak meg többek között olyan művészek előadásában, mint Palya Bea, Sebestyén Márta, Szalóki Ági vagy Both Miklós.

Gryllus_70_Fotokredit_Varkapitanysag_KaraszKarolina_1-113842.jpg

Gryllus 70 (Fotó/Forrás: Kárász Karolina / Várkapitányság)

A Kaláka egyik alapítója, Gryllus Dániel még a ’80-as évek elején készítette el a Weöres-mű egyes részeinek zenei adaptációját, amely 1988-ban meg is jelent nagylemez formájában. Fia, Samu ebből kiindulva készített a dalokhoz új hangszerelést.

A február 5-i nagyszabású, 70 perces koncerten a hazai zenei élet kiválóságai teszik tiszteletüket.

Énekel Bognár Szilvia, Both Miklós, Major Gábor, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus és Gryllus Dániel (aki furulyán, pánsípon, citerán és klarinéton is játszik majd), a hangszereknél Balogh Kálmán (cimbalom), Balázs Gergely (hegedű, mrdanga), Bizják Gábor (kürt), Bolya Mátyás (citera, brácsa), Mihály (szaxofon), Jávorka Ádám (brácsa), Kovács Zoltán (nagybőgő), Frankie Látó (hegedű), Máté (fuvola) és Holló Miklós (ütőhangszerek) lesz látható.

Gryllus_70_Fotokredit_Varkapitanysag_KaraszKarolina_4-113842.jpg

Gryllus 70 (Fotó/Forrás: Kárász Karolina / Várkapitányság)

A Teljesség felé február 5-én látható a Magyar Zene Házában, további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Gryllus 70 (fotó: Kárász Karolina / Várkapitányság)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse

Andy „Fletch” Fletcher a Depeche Mode alapító tagja volt. A brit zenészt 60 éves korában érte a halál – osztotta meg az együttes közösségi csatornáin a szomorú hírt május 26-án.
Jazz/World ajánló

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Jazz/World ajánló

TRAUMLIVE: Hollywood az Arénában – a legnagyobb zeneszerzők legjobb filmzenéi szimfonikus előadásban

A Hollywood az Arénában egy szimfonikus koncert, nem csak a filmzene rajongóinak. Gálaest a kortárs filmzeneszerzők legszebb és legismertebb filmzenéiből, melyek a világ számos nagyvárosában hatalmas népszerűségnek örvendenek. A kórussal kiegészített nagyzenekari előadás kiváló szórakozást nyújt komolyzene- és filmzenekedvelőknek egyaránt.
Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.