Jazz/World

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

2022.06.21. 11:25
Ajánlom
A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.

A löszfal ismét legszebb arcát mutatja majd június 30. és július 3. között Kishegyesen, köszönhetően a páratlan fényfestészetnek is, mely a Vajdaságban egyedül ezen a helyszínen honos,

új dimenziót kínálva a térnek, új perspektívát a mindennapoknak!

A négynapos fesztivál zenei kínálata a térség legjobbjaiból szemez idén is. A nyitónap négy nagyon karakteres zenei világot mutat be. A kétszeres Kossuth-díjas Kaláka családi koncertje minden generációt megszólít, de itt lesz három olyan produkció, mely a népzenéből merít más és más megvilágításba helyezve azt; a hazai Mezei Szilárd Túl a Tiszán innen nagyszínpadi produkciója, a világot járt Kerekes Band koncertje, majd

az estét a Wine Club teraszán a Dresch Vonós Quartet zárja, a népzenét a jazz elemeivel fűszerezett produkciójával.

Július 1-én a balkáni zenék játsszák a főszerepet. Térzenét szolgáltat a Rézeleje fanfárosok csapata, itt lesz két fiatal, energikus tambura-együttes, a mohácsi Poklade és a fővárosi Babra zenekar, illetve nagykoncertet és bulit tart sok-sok év után a fesztiválra visszatérve a Besh o droM!

BeshodroM-081437.jpg

2022-ben a Besh o droM is visszatér a Dombos Festre (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Érdekes zenei világokat ismerhetünk meg a sokszínű koncerteken: a Düvő színtiszta népzenét, a Parno Graszt felhőtlen roma muzsikát játszik. A Flock projekt a látványos akrobatikával teszi ismét emlékezetessé és legendássá löszfalunkat!

 A fesztivál állandó fellépőjének számító Lajkó Félix újító és virtuóz szellemisége pedig ott hat a leginkább, ahol megszületett, a bácskai tájon.

Évről-évre itt adja a nyár emlékezetes koncertjeit, idén a lengyel Volosi zenekarral, akikkel két éve mind a lengyel, mind a magyar Fonogram-díjat elnyerték!

A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix irodalmi menüje nélkül, ahol idén is rendkívüli névsorral találkozunk  mindez a Dombos Wine Club helyszínén, ahol a kiváló borok mellett a dombosi életérzés idén is tetten érhető!

Dombosnyito-081438.jpg

Dombos Fest 2021 (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Borokat két kiváló borász is bemutat, az etyeki régióból a Hernyák-birtok, továbbá a vajdasági borászok egyik legjobbja, Sagmeister Ernő lesz jelen, aki a Tarcal hegyen alkot legendás italokat.

Lesz még képregénybörze, Dombos Visual, kortárs filmek, egyebek… És Rokon Ilonka-életérzés úton-útfélen, ha jó a szemünk és jól is hallunk, betekintést nyerhetünk egy legendás evangéliumba!

Többen úgy vélik, hogy a nyár a Délvidéken a Dombos Fest nélkül elképzelhetetlen,

a szervezők ezt szeretnék még szélesebb körben is bemutatni, így itt lesz a PajtaKult stábja is, mely havi magazinműsorát Kishegyesen rögzíti majd júliusban.

Dombos Fest 2022

Kishegyes, 2022. június 30 – július 3.

  • A Dombos Festre jegyek a helyszínen vásárolhatók, a pontos program itt található»»
  • Az esemény Facebook-oldala elérhető itt»»
  • A Facebook-eseményt megtalálják itt»»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Dombos Fest 2021-ben (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„Mintha New York, Párizs, Budapest mulatói telnének meg élettel” – Itt a Canarro új lemeze

A Canarro pályája a kezdetekben utcazenész duóból indult. Az azóta már öttagúvá kiegészült együttes a MÜPA, vagy épp a SZIGET színpadjain is megállja a helyét, számos nemzetközi sikerrel büszkélkedhetnek. Legkedvesebb helyszíneik azonban mégiscsak a kis klubok, ahol a zenéjükből fakadó közvetlenséggel találkozhat a közönség.
Jazz/World ajánló

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Jazz/World ajánló

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Jazz/World ajánló

Idén már hat városban csendülnek fel az MVM ZENERGIA dallamai

Egyedülálló élmény, zenei sokszínűség, Rúzsa Magdi, Balázs János, a Concerto Budapest és Keller András várja a hetedik MVM ZENERGIA koncert közönségét 2022. augusztus 27-én. Az Erkel Színház élőzenés, fényfestéssel kísért koncertje mellett öt vidéki helyszínen és online is csatlakozhatnak a jótékonysági esthez az érdeklődők.
Jazz/World ajánló

Az angyalföldi nyomornegyedből Párizsig jutott a világhírű magyar zongoraművész

Három részből álló Cziffra100 programsorozat várja a közönséget augusztus 3-án Szentendrén. A Városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, ugyanitt este a Hot Jazz Band lép színpadra, a P'Art moziban pedig a zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet láthatja a közönség.