Jazz/World

Trombitára cseréli a gyermekek fegyvereit egy New Orleans-i zenész

2020.07.24. 12:15
Ajánlom
Egy kilencéves fiú lelövése nyomán indult a kezdeményezés. A zenész saját gyermekkorából tudja, hogy a zene kivezető út lehet a bűnözésből.

Shamarr Allen a múlt héten indította el projektjét azután, hogy egy kilencéves fiú lelövéséről és két másik megsebesüléséről számolt be a sajtó.

Van egy kilencéves fiam és én is olyan környezetben nőttem fel, ezért megértem, min mennek keresztül ezek a gyerekek. Ők nem rosszak"

- magyarázta Allen, aki a saját, nem használt hangszereit ajánlotta fel a cél érdekében. "Nekem más a kapcsolatom ezekkel a gyerekekkel, mert én is ilyen körülmények között nőttem fel. Ismerem a környezetet, a körülményeket, amik közt élnek. Ezek a gyerekek nem rosszak. Csak rossz körülmények közé kerültek. Próbálnak és akarnak mást csinálni, de nem sok lehetőségük van."

A zenész először egyeztette a rendőrséggel, hogy gyermekek nem kerülnek bajba, ha leadnak fegyvereket neki,

majd Instagram-oldalán tette közzé felhívását. "Minden New Orleans-i fiatalnak, hozzatok nekem egy fegyvert és én egy trombitát adok érte anélkül, hogy bármit is kérdeznék" - írta.

 

Allen elmondta, hogy élete megváltozott akkor, amikor 12-13 évesen először játszott trombitán borravalóért a város francia negyedében.

"A trombita mutatta meg, hogy nem kell itt lennem, hogy létezik egy másik világ ezen kívül. Rájöttem, hogy megtehetem ezt. Most pedig már utazom világszerte, ez a hivatásom, amit a trombitának köszönhetek. Ha ez segített nekem, segíthet másoknak is" - mondta.

Az első fegyvert egy lány hozta el, egy kicsi lány. Ez volt az egyetlen olyan, ami meg volt töltve.

Teljesen le voltam döbbenve. Ez egy kislány - soha nem hittem volna, hogy vagy ilyesmi van nála. És ő volt a legizgatottabb is. Odaadtam neki a trombitát és elmondtam, hogy ha szeretne órákat venni, kik azok a tanárok, akiknél jelentkezhet. Ők szívesen tanítják. Valószínűleg változtattam a helyzetén" - számolt be a tapasztalatairól a zenész, akinek azóta már el is fogytak a felkínált hangszerei, de mások is felajánlották segítségüket.

Adománygyűjtést szervezett az interneten, négy nap alatt 10.000 dollárt gyűjtött össze trombitákra, amelyek darabja mintegy 250 dollárba kerül és még zenei tankönyveket is akar vásárolni. "Trombita a fegyverem" feliratú pólókat árulva is gyűjt adományokat.

Számos zenésztársa ígéretet tett arra, hogy az interneten ingyen órákat ad azoknak a gyerekeknek, akik trombitát kapnak.

(via npr.org)

(Címlapképünkön a zenész a kisfiával látható)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Íme a járványhelyzet-kompatibilis szórakoztatás: indul a Raktárkoncert-sorozat

Zenei legendák, fesztiválzenekarok és a mulatós zene képviselői is feltűnnek a szeptember 21-től kezdődő sorozatban, amelyet a könnyűzenei ipar támogatására indítottak el.
Jazz/World lemez

Budapesti koncertjének felvételét adja ki lemezen Keith Jarrett

Keith Jarrett 2016-ban a Müpában lépett fel. Most duplaalbumon jelenik meg a teljes improvizációs szólókoncert az ECM kiadónál.
Jazz/World ajánló

Szerdán indul a Fonó születésnapi sorozata

A nyári szabadtéri Teraszkoncertek után az idén 25 éves Fonó egy különleges jubileumi válogatással indítja útjára az évadot. A Fonó25 Folkfőváros szeptember 16-19. között egyfajta mixe a zeneház több kedvelt sorozatának.
Jazz/World guessous mesi

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Az egzotikus, népi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi, Junior Príma Díjas énekesnő új dallal és videoklippel jelentkezik szeptember 12-én a Fidelio felületén. "Lüktet a lét" című új dala az anyává válás izgalmas és egyben ismeretlen terepe mellett, a saját belső gyermeki énünk megélését dolgozza fel.
Jazz/World lapszemle

Neves szaklap méltatja a Budapest Music Centert

Hosszú cikkben mutatja be a Budapest Music Centert az egyik legolvasottabb jazz-szaklap, az All About Jazz. Nemcsak magáról az intézményről, hanem a körülötte lévő művészi csoportról és az általuk készített hanglemezekről is szó van az írásban.