Klasszikus

Csáki András sikere Amerikában

2011.07.04. 18:08
Ajánlom
Az ifjú gitárművész a Guitar Foundation of America (GFA) megmérettetésén nyerte el a második díjat.

A Georgia állambeli Columbusban helyi idő szerint vasárnap este rendezett döntőben a magyar művész egy orosz, egy francia és egy egyesült államokbeli gitárossal versenyzett a héttagú zsűri és a közönség előtt. A rangos versenyt végül az orosz Vlagyimir Gorbacs nyerte, akinek jutalma a pénzdíj mellett egy 50 állomásos koncertturné, bemutatkozó est a Carnegie Hallban, lemezfelvétel a Naxos és GHA kiadóknál, valamint több gitárhúr-készlet. Csáki András a háromezer dolláros pénzjutalom mellett értékes gitárhúrokat és hangszer-kiegészítőket nyert az amerikai versenyen, ahol a harmadik helyen a francia Damien Lancelle, a negyediken pedig a hazai Jeremy Collins végzett.

Csáki András 1981-ben született Budapesten, 11 évesen kezdett el gitározni. 1996-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendéke volt, tanulmányait 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen olyan elismert magyar gitárművészeknél folytatta, mint Eötvös József, Roth Ede és Szilvágyi Sándor. 1995-től számos mesterkurzuson vett részt. Nemzetközi karrierje 1999-ben kezdődött, amikor Chilében megnyerte a XXVI. Dr. Luis Sigall Nemzetközi Zenei Versenyt, ennek köszönhetően koncertezett például Angliában, Franciaországban, Görögországban, az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban és Kanadában is.

Számos nemzetközi verseny győztese és különdíjasa Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában. Olyan tekintélyes versenyek győztese, mint a Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008), a Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009) vagy a Nikita Koshkin Nemzetközi Gitárverseny (2010). Csáki András több ösztöndíjat is elnyert, Junior Prima díjas és tavaly Márciusi Ifjak Díjjal tüntették ki.

Korosztályának egyik legaktívabb magyar klasszikus gitárosaként gyakran kap felkérést különböző kamaraprodukciókra is, valamint rendszeresen fellép versenyművek szólistájaként is neves szimfonikus zenekarokkal. 2009-ben megjelent első önálló lemeze My Favourite Pieces (Kedvenc darabjaim) címmel, 2010 áprilisban Kanadában készítette el új szólólemezét a Naxos Classic Versenygyőztesek sorozatában. Csáki András tanít is a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban, valamint a Zeneakadémián.

A gitárművész a Fideliónak adott korábbi interjújában arról is beszélt, hogyan szokott kikapcsolódni a sok verseny és munka után: "Nagyon szeretem a műszaki dolgokat: imádok vezetni, érdekelnek a repülők. Azért is jó messzire utazni, mert egy Boeing 747-es repülőgép mindig lenyűgöz. Az autó nagy kedvenc, és kirándulni is szeretek, persze az olvasást sem hanyagolom."

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra