Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

2021.10.18. 10:25
Ajánlom
Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

A száz éve született hegedűművész-tanár Varga Tibor emléke előtt tiszteleg következő koncertjével a Pannon Filharmonikusok. Varga Gilbert vezető karmester édesapja emlékére egy különleges koncertet szervezett: felkutatta a világ csodagyerek-hegedűművészeit. A koncerten négy ifjú zenész lép a közönség elé.

Edna Unseld svájci, Anne-Sophie Mutter hegedűművész gyermekhegedűjén játszik, sokat duózik a barátnőjével, kedvenc darabjaik a Cigánymelódiák és a Scherzo tarantelle. Laurentia Jinan Woo az Egyesült Államokban élő dél-koreai fiatal, korát meghazudtolóan egyszerű és bölcs játékmodor jellemzi, ő is nagy zenekarokkal játszik, már négyévesen felvételt nyert a Hong Kongi Előadóművészeti Akadémia ifjúsági tagozatára.

Mariam Abouzahra Bécsben él, édesanyja magyar, édesapja pedig egyiptomi zeneművész, ő háromévesen kezdett hegedülni, hatévesen lépett először zenekarral színpadra, a Bécsi MGW Zenekar koncertmestere. Seohyun Kim a dél-koreai Szöulban született, és ötévesen kezdett hegedülni, szimfonikus és kamarazenekarok kíséretével nyolcéves kora óta rendszeresen fellép.

Varga Tibor Győrben született 1921-ben, pályája során hegedűművészként, karmesterként és zeneszerzőként is bemutatkozott. A Zeneakadémia különleges tehetségeinek tagozatán Hubay Jenő növendéke volt, illetve párhuzamosan Carl Flesch is tanította. Tanára volt továbbá Kodály Zoltán és Weiner Leó.

13 évesen készült első lemezfelvétele, ami a korban különösen nagy dolognak számított, illetve 14 évesen európai, majd világ körüli turnét szerveztek számára.

1947-ben Londonba emigrált, 1949-ben a németországi Detmoldban kapott állást, ahol 35 évig tanított a zeneakadémián. Itt alapította meg 1954-ben a Tibor Varga Kamaraegyüttest, ezen együttes élén kezdte meg karmesteri működését, és ebben a szakmában az ötvenes évek folyamán hasonló elismertséget szerzett, mint hegedűsként. 1956-tól Svájcban élt, Sionban telepedett le.

1967-től évente rendezték meg a Tibor Varga Nemzetközi Hegedűversenyt, melyen a világ ifjú hegedűs tehetségei kaptak lehetőséget a találkozásra és a bemutatkozásra.

1974-ben egy alapítványt is létrehozott, mely szintén a nevét viseli. Ő mutatta be többek között Schönberg és Berg hegedűversenyeit, több mint 30 ősbemutató kötődik a nevéhez.

Talán egy éve született meg a gondolat, hogy apám munkásságáról méltón megemlékezzünk. Most lenne 100 éves… Eleinte nem tudtam, miből induljak ki. Nagyon-nagyon érdekes személyiség volt, nem könnyű ember. De mi volt a leginkább jellemző rá, mi volt életének vezérfonala? Mindig a jövőre gondolt, munkásságával azt építette.

Olyan ember volt, aki halála napján is fát ültet, hogy a jövőt éltesse. Ő lenne az első, aki azt mondaná, hogy ebben az ünneplésben nem én vagyok fontos! Mi a fontos? A jövő generáció, a mai fiatal muzsikusok, akik magukban hordozzák az ígéretes zenei jövőt

– emlékezett édesapjára Varga Gilbert.

Október 18-án a Zeneakadémia Nagytermében 19.30 órakor kezdődik Varga Tibor 100 címmel az emlékhangverseny, amelynek gazdag műsora a művészpalánták komoly repertoárjából állt össze, és amelynek Bősze Ádám a házigazdája.

Mozart, Zimbalist Koncertfantáziája Rimszkij-Korszakov témáira, Manuel de Falla, Beethoven, Saint-Saëns, Fritz Kreisler művei csendülnek fel az est folyamán, vezényel Varga Gilbert, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere.

Varga Tibor-emlékkoncert
Pannon Filharmonikusok

Helyszín: Zeneakadémia
Időpont: október 18. 19:30

Fejléckép: Varga Tibor (fotó: Pannon Filharmonikusok)

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Zenés színház

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.