Klasszikus

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

2022.05.19. 16:30
Ajánlom
A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.

A 2021-ben megalakult Haydneum – Magyar Régizenei Központ kettős célt tűzött maga elé, egyfelől a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoárt szeretnék közelebb vinni a közönséghez, másfelől a hazai régizenejátszás ügyét kívánják előmozdítani. Ennek érdekében az intézmény a háttérben zajló kutatómunka és az Országos Széchenyi Könyvtárral közös együttműködés keretében megvalósuló digitalizálás mellett koncerteket is szervez, melyek során ismert és kevésbé ismert komponisták művei szólalnak meg.

Mivel a Haydneum tárgyát képező zeneművek nagy része egyházi vonatkozású, június 3. és 12. között Egyházzenei Fesztivált rendeznek, összesen hét koncertre kerül sor az Egyetemi templomban és a Belvárosi Szent Mihály-templomban.

Az eseményen nagyrészt magyar előadók lépnek fel, korhű és modern hangszeren játszó együttesek is színpadra lépnek majd.

Június 3-án a Capella Savaria és a Purcell Kórus adja elő Joseph Haydn és Johann Nepomuk Hummel műveit, az énekes szólisták Kalafszky Adriána, Thurnay Viola, Megyesi Zoltán és Borkai Ákos lesznek. A karmester a magyar régizenei élethez is kötődő brit csembaló- és fuvolaművész-dirigens, Nicholas McGegan.

Június 7-én Pergolesi jól ismert Stabat Matere és egy kései Michael Haydn-mise hangzik el, melyet a szerző eredetileg apácák számára írt. A művet most a Versailles-i Barokk Zenei Központ Gyermekkara szólaltatja meg, az Orfeo Zenekar közreműködésével, Fabien Armengaud vezényletével. Szólót énekel Eugénie Lefèbvre, Gwendoline Blondeel szoprán és Paulin Bündgen kontratenor.

Június 8-án Joseph Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című művének vonós kamarazenekari változatát adja elő a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

1606379298_201004BALPHOLFKZDay_21699-105201.jpg

Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: LFKZ)

Június 9-én visszalépünk az időben, és a 17. század muzsikáját hallgathatjuk. Elhangzik négy kantáta Esterházy Pál Harmonia caelestiséből, valamint Georg Christoph Strattner és Samuel Capricornus művei, az Aura Musicale, Csereklyei Andrea, Puskás Eszter, Varga Donát és Cserményi Zsombor előadásában.

Június 10-én az Erdődy Kamarazenekar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyeskara Georg Druschetzky és Georg Lickl művei mellett Hummel Te Deumát is előadja, amelyet a – később meg nem valósult – Napóleon elleni győzelem reményében írt a szerző. A szólisták Lőkösházy Mária, Molnár Anna, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs lesznek, a karmester Rácz Márton.

Június 11-én a Bodajki Segítő Szűzanya-Kegyhely egyházzenei gyűjteményéből válogatott műveket szólaltatja meg a Savaria Barokk Zenekar, a Capella Du Mont, valamint Németh Pál, Kalafszky Adriána, Bakos Kornélia, Mészáros Péter és Melkovics Zoltán közreműködésével. A műsoron Caldara, Rathgeber, Brixi, Richter, Bengráf, Michael Haydn és Chrio darabjai szerepelnek.

Június 12-én, a fesztivál zárónapján a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adja elő a Haydneum repertoárjához tartozó három, kiemelten fontos zeneszerző műveit, Joseph Haydnét, Gregor Joseph Wernerét és Johann Georg Albrechtsbergerét. Az együtteseket Vashegyi György vezényli, szólót énekel Kovács Ágnes, Bárány Péter, Komáromi Márton és Borka Ákos.

A Haydneum és a Filharmónia Magyarország közti együttműködésnek köszönhetően,

a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál keretében az első négy koncert vidéken is elhangzik majd, Szegeden, Pécsett, Veszprémben és Békéscsabán.

A fesztivál során két Haydn-mise Szegeden és Pécsett liturgikus körülmények között is felcsendül, emellett Pécsett és Kaposváron a Szent Efrém Férfikar, az In Medias Brass pedig Békéscsabán és Szegeden ad szabadtéri koncertet.

Haydneum Egyházzenei Fesztivál
június 3-12.

Részletes információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Vashegyi Györggyel (fotó: Raffay Zsófi)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.