Klasszikus

Federico Colli és Szergej Malov a salzburgi győztesek

2011.02.26. 07:25
Ajánlom
A Mozarteum által kiírt versenyen a zongorista Federico Colli és a hegedűs Szergej Malov nyert. Jutalmuk tízezer euró.

A Nemzetközi Mozart Versenyt 1975 óta, három-négy évente, változó hangszereken rendezik meg, ennek megfelelően 2013-ban énekeseket és vonósnégyeseket várnak a szervezők. Az idén tizedik alkalommal, február 9. és 19. között, 32 év alatti zenészek számára megrendezett versenyen a képzeletbeli dobogóra Ji Hye Jung és Xiaoxi Wu (zongora), valamint Ying Xue és Sarah Christian (hegedű) állhattak fel. A zsűri tagjai Pavel Giliolov, Frangis AliSade, Paul Gulda, Robert Levin, Jean-Bernard Pommier, Maria Tipo és Fou Tsong (zongora), illetve Paul Roczek, Shmuel Ashkenasi, Marieke Blankenstijn, Esther Hoppe, Jacqueline Ross, Gerhard Schulz és Akiko Tatsumi (hegedű) voltak. A hegedűsök között egy magyar, Horváth-Kisrómay Ahim szerepelt a döntőben.

Federico Colli 1988-ban született Bresciában. Giancarlo Facchinetti és Sergio Marengoni növendéke volt szülővrosában. 16 évesen diplomázott a milánói Giuseppe Verdi Konzervatóriumban. Jelenleg Bergamóban és Imolában tanul. Egyebek mellett a 2009-es Gaetano Zinetti Nemzetközi Kamarazenei Verseny, a 2007-es Vanna Spadafora-díj nyertese, 2009-ben a Londoni Nemzetközi Zongoraversenyen a különdíjat kapta meg. A legfiatalabb salzburgi döntősként a Mozarteum Nemzetközi Alapítványának különdíjával jutalmazták.

Szergej Malov 1983-ban született Szentpéterváron. Tatjana Liberova növendéke volt, majd Salzburgban Helmut és Thomas Zehetmair tanítványa, jelenleg Berlinben Antje Weithaas és Eberhard Feltz a mesterei. 2010 óta Weithaas asszisztense. Genovában 2006-ban, Moszkvában egy évvel később nyerte meg a Paganini Versenyt, Bécsnem 2006-ban a Gradus ad Parnassum, 2008-ban Párizsban pedig a Vibrarte hegedűversenyeket. 2009-ben az első helyezés és a közönségdíj lett az övé a Jascha Heifetz Hegedűversenyen.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth. Emellett a Nemzetközi Cirkuszművészeti Központ művészei pedig látványos műsorral készülnek.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.