Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

2021.06.22. 15:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.

Vidd tovább a dallamot! - új szlogenünk egy hitvallás, a jövőbe vetett új hité. Évadunk a szokásosnál is színesebb és izgalmasabb. Szeretnénk Önöket kárpótolni az elmúlt másfél év elmaradt koncertélményeiért.

Szeretettel várjuk Önöket! Vigyük tovább együtt a dallamot és gyógyuljunk a zene erejével!”

– mondta el Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

ZenekarMNF_HargitayOliver22-115530.jpg

Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Fotó/Forrás: Hargitay Olivér)

Az új szezon legnagyobb örömét maga a viszontlátás jelenti: egy teljes évadnyi kényszerű szünet után a muzsikusok újra személyesen találkozhatnak hűséges közönségükkel, akikkel az évad szlogenjéhez híven, együtt vihetik tovább a remény, az öröm, az összetartozás dallamát – mert csak a találkozás jegyében születhet igazi művészet.

A Kocsis bérletben olyan grandiózus művek találhatók, mint az október 28-án felcsendülő Verdi Requiemje a tehetséges Giacomo Sagripantival, a 2022. május 2-i Orff Carmina burana, Kobajasi Kenicsiró tolmácsolásában, vagy a francia romantikus, Félicien David operája, a Herculanum az elfeledett értékek felfedezője, Vashegyi György betanításában.

20220502_Mupa_KobayashiKen-ichiroC2-121758.jpg

Kobajasi Kenicsiró (Fotó/Forrás: Müpa)

Ezen felül ide tartozik a Skócia című koncert is, melyen François Leleux játssza Mozart Oboaversenyét és vezényli Mendelssohn Hebridák-nyitányát, valamint Skót szimfóniáját. Ez a hangverseny főhajtás a sokoldalúság előtt, hiszen a világ egyik legjobb oboása mutatja meg, hogy karmesterként is az élvonalba tartozik. 

20220210_MUpa_FrancoisLeleux_JB05134Jean-BaptisteMillot-120659.jpg

François Leleux (Fotó/Forrás: Jean-Baptiste Millot)

A Kobayashi bérletben izgalmas művek, színes előadói egyéniségek, és gazdag karmesteri világok várják a klasszikus zene rajongóit. A bérletben szerepel Prokofjev Nyevszkij-kantátája és Kizsé hadnagya, és olyan monumentális zeneművek, mint Mahler és Bruckner Kilencedikje vagy Sosztakovics 5. szimfóniája. Kiváló szólisták muzsikálnak majd, mint Arabella Steinbacher vagy a fiatal Pusker Júlia,

és olyan karmesterek keltik életre a kompozíciókat, mint Alekszandr Szladkovszkij, Kovács János,  Dmitry Liss vagy a hegedűvirtuózként világhírűvé vált Maxim Vengerov.

Visszafoglaljuk a bécsi klasszikát! A 2022. január 6-án induló Ferencsik bérletben Mozart, a Lukács bérletben Haydn művei köré rendeződik a program, az előbbiben más bécsi klasszikusok – Vanhal, Salieri, a két Haydn, Vořišek, Hummel – szegődnek a középponti szerző társául, az utóbbiban a 20. és 21. század magyar komponistái folytatnak párbeszédet Haydnnal: Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós. A Ferencsik bérlet sok remek magyar muzsikust sorakoztat fel Ránki Dezsőtől Kelemen Barnabásig, a Lukács bérletben külföldön sikeres fiatal magyar karmesterek képviselik a vörös fonalat: Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely.

A Pászti bérlet a Nemzeti Énekkar és sok kiváló vokális szólista kibontakozásának terepe.

NemzetiEnekkar_20180917MNF_CsatlosNorbert_029-115317.jpg

Nemzeti Énekkar (Fotó/Forrás: Csatlós Norbert / Nemzeti Filharmonikusok)

A Pászti bérlet megalkotásakor mindig az a vezérelv irányít, hogy egy olyan ívet, egy olyan közös gondolatot adjunk a hangversenyeknek, nem csak egyenként, hanem együtt is, ami jellemző az évadra.

– hangsúlyozta Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A november 18-i nyitóhangversenyen Verdi-operák részletei lesznek hallhatók -  Ernani, A lombardok, a Don Carlos és a Simon Boccanegra - kiváló magyar operaénekesek és a Nemzeti Énekkar előadásában.

A második műsor igazán különlegesnek ígérkezik, hiszen február 3-án a Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra együttműködésében, Kodály műveire reflektálnak jazzkompozíciók.

A bérlet harmadik, március 24-i estjén Bach János-passiója kerül színpadra, majd május 17-én pedig Haydn Évszakok című oratóriuma. A Verdi-operagálát a szuggesztív Carlo Montanaro vezényli, a Kodály-estet a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba. A János-passió Győriványi Ráth György vezényletével, míg az Évszakok pedig a kórus hajdani karigazgatója, az együttest negyedszázadon át vezető Antal Mátyás irányításával elevenedik meg. Ezen az estén vendégzenekar játszik: a Szombathelyi Szimfonikusok.

20220324_Vigado_GyorivanyiRathGyorgyfoto_DominiqueJaussein-120236.jpg

Győriványi Ráth György (Fotó/Forrás: Dominique Jaussein)

A Lukács bérlet évszázadok találkozása, melynek gerincét Haydn művei alkotják. A szimfóniák koncertjeihez, hol egy koncertária, hol egy sinfonia concertante, hol egy zongoraverseny, hol meg egy teljes mise csatlakozik, így a műfajok terén is sokszínű a kínálat.

„Papa” Haydnnal elbeszélgetnek a „fiúk”: a zenetörténet „ifjabb” korszakainak zeneszerzői a 20. és 21. századból: Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós. "Összevesznek a fiúk az apával?" Generációs ellentétre nem kell számítani, hiszen az új zenék szerzői termékeny kapcsolatban állnak a hagyománnyal. További „fiúk” is érkeznek: a bérlet sikeres fiatal karmesterei: Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely és a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba, aki szintén vezényel egy koncertet.

A szólisták közt Kristóf Réka, Cser Krisztián, Boros Mihály, Boldoczki Gábor nevét is megtaláljuk. 

A Próbatermi vendégség kedvelt sorozatában ezúttal is a zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei mutatják meg tudásukat legjavát, változatos kamaraprodukciók előadóiként.

A Zenemánia beavató hangversenyeinek légkörét Dinyés Dániel közvetlen stílusa garantálja. Az idei évadban egyetlen nagy jelentőségű zenei műfaj kerül középpontba, a szimfonikus költemény. Viszont nem a híres darabokat fogja az együttes megvizsgálni, hanem olyan szerzők itthon nem játszott műveit, akiknek minden egyes hangjuk meglepetést tartogat.

20220213_FezstivalSzinhaz_DinyesDanielMNF_BerenyiGyula3-120923.jpg

Dinyés Dániel (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Hol stílusuk, hol mondanivalójuk által, hol zenei gondolataik előremutató voltával vagy épp a magányos zeneszerzői keresgélés egy-egy meghökkentő végeredménye miatt.

Szerzők közt lesz Saint-Saëns, César Franck, Glazunov, Sibelius, Honegger, Martinů, Ibert, Nielsen és Ljadov.

Mind-mind káprázatos szimfonisták, akik egyedi tónusokkal gazdagították a zenetörténet színes palettáját.

A bérleten kívüli koncertek között olyan kiemelt események találhatók, mint a szeptember 25-i évadnyitó Bartók-program, melyen elhangzik a Két-kép és a Concerto mellett, a II. zongoraverseny is Ránki Fülöp előadásában, aki először debütál ezzel a darabbal. A koncertet Kesselyák Gergely vezényli. Az elmaradhatatlan a november 6-i Kocsis emlékest, Borisz Berezovszkij zongoraművész és Kovács János előadásában. A Nemzeti Filharmonikusok az évet december 23-án a szokásos karácsonyi hangversennyel zárja Nánási Henrik vezényletével.

Vidd tovább a dallamot! – a Nemzeti Filharmonikusok 2021/2022-es évadának beharangozó kisfilmje:

Kedvezményes bérleteket-és jegyeket a Nemzeti Filharmonikusok weboldalán, valamint a külső jegypénztárakban lehet megvásárolni. 

Fejléckép: Nemzeti Filharmonikusok (fotó: Csibi Szilvia/Müpa)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.