Klasszikus

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

2021.11.29. 09:30
Ajánlom
A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.

A Cappella Gabetta neve nem cseng ismeretlenül a budapesti közönség számára, magyarországi koncertjeik során olyan neves művészekkel léptek már fel, mint Julia Lezsnyeva, Franco Fagioli, Simone Kermes vagy Vivica Genaux. Az Andrés Gabetta és testvére, a csellóművész Sol által alapított együttes

eddigi munkásságának bő tíz évében beírta magát a régizene-előadások nagykönyvébe.

Alapító-művészeti vezetőjük a Zeneakadémián december 2-án rendezett koncertjükön hegedűszólistaként is közreműködik.

Ritkábban fordul elő, hogy a historikus hangszerek modern trombitával társulnak. Márpedig pontosan ez történik majd Budapesten, és a Cappella Gabetta európai turnéjának többi állomásán, ahol a világhírű magyar trombitaművésszel, Boldoczki Gáborral szerepelnek együtt. A munkakapcsolat nem új keletű, az együttes és a szólista közös albumot is adott ki, mely a koncerthez hasonlóan a Versailles címet viseli. A műsoron 18. századi barokk szerzők művei szerepelnek, Rameau, Leclair, Mondonville, Couperin, Corrette és Blavet alkotásai. Nem mintha ezek a komponisták olyan sok trombitaversennyel örvendeztették volna meg az utókort, az elhangzó darabok egy része átirat lesz,

az eredetileg fuvola- vagy oboaversenyek előadása közben Boldoczki Gábor bebizonyítja, milyen varázslatosan könnyedén tud szólni a hangszere.

A koncert másik különlegessége, hogy a szólista egy kifejezetten ehhez a projekthez kifejlesztett szárnykürtön is játszani fog, amely puha hangjával remekül szolgálja a barokk muzsikát.

Boldoczki Gábor és a Cappella Gabetta koncertje
Versailles

Időpont: december 2. 19:30
Helyszín: Zeneakadémia

Fejléckép: Boldoczki Gábor (fotó: Marco Borggreve)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.