Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

2021.07.27. 10:20
Ajánlom
Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

A tatai Esterházy-család komoly erőfeszítéseket tett a zenei kultúra fejlesztéséért a városban – mondta el Rigó Balázs alpolgármester. A 19. század elején Menner Bernátot bízták meg a templomi kórus vezetésével és az udvari zenekar megszervezésével, amihez jelentős anyagi támogatást is biztosítottak. A tatai zenei élet újabb aranykorát Esterházy Miklós József gróf időszaka jelentette, aki műpártolóként és mecénásként 1889-ben udvari színházat építtetett a kastély mellé. A hitbizomány utolsó birtokosa, Esterházy Ferenc gróf már valódi zeneszerző volt. 1933-ban, elsőként a magyar komponisták közül tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki őt a New York-i College of Music, 1935-ben pedig egy évig Ausztria zene- és színészetügyi kormánybiztosaként tevékenykedett. Tatán, a Júniusi hetek keretében 1934 és 1937 között az Angolkertben tartottak szabadtéri előadásokat, amelyek nyomán Tatát a korban a „magyar Salzburg”-ként emlegették.

1RigoBalazs_Tata_alpolgarmestere_foto_SiposZoltan-161450.jpg

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

A fesztivál helyszíne a közelmúltban megnyílt Esterházy-kastély volt. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében hazai és Európai Uniós forrásból 18 kastély és 12 vár újul meg Magyarországon, köztük elsőként adták át, két évig tartó rekonstrukció után, a tatai Esterházy-kastély főépületét és parkját.

A szervezők négy koncertre várták az érdeklődőket. A fellépők mind a műfaj élvonalbeli képviselői, akik elsőrangú produkciókat varázsoltak a kastély ódon falai közé.  A tatai fesztiválnapok Balog József zongoraművész szólóestjével indultak. „A legfontosabbnak azt tartom, hogy az ember megtanuljon azoknak a szerzőknek, azoknak a stílusoknak a nyelvén, amelyeket játszik” – vallja a művész, aki ezen az estén is bizonyította, hogy Chopin lágy keringőit és Liszt intenzív zenei világát is tökéletes stílusérzékkel, érzékenységgel tudja a közönségnek közvetíteni. A bravúros játék mellett a kastély csodálatos Zöld Szalonja is elbűvölte a közönséget, ami méltó helyszíne volt a koncertnek.

2BalogJozsef_foto_SiposZoltan_-161450.jpg

Balog József zongoraművész (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Balog Józsefet legközelebb egy másik gyönyörű kastélyban, Keszthelyen hallhatják, ahol teljesen más stílusban, a Budapest Saxophone Quartettel lép fel.

3_EwaldRezfuvosEgyuttes_SiposZoltan-161451.jpg

Az Ewald Rézfúvós Együttes (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Szombat este a változékony időjárás miatt az Ewald Rézfúvós Együttes koncertjét a kastély egykori nagy szalonjában tartották, az épület hangulatos kertje helyett. A kastély nem rendelkezik igazán nagy termekkel, mivel hajdanán a koncerteket és operaelőadásokat az Esterházy Miklós József építette színházépületben tartották, ám ezt az ezerkilencszáztízes években lebontották. A rézfúvós koncert így a szalonba kényszerült, de ez semmit sem rontott az esemény hangulatán és élvezhetőségén, ugyanis az Ewald Együttes profi zenészei könnyedén alkalmazkodtak az előállt helyzethez. Az együttes vezetője, Bakó Levente trombitaművész a tőle megszokott módon és stílusban fergeteges műsorvezetéssel „vezényelte” társait, olyannyira, hogy a nézők egyszerre érezhették magukat egy színvonalas koncerten és egy szórakoztató kabaréelőadáson. Az együttes mindeközben pedig ízelítőt adott a barokk zenétől a jazzig ívelő széles repertoárjából.

4BrassintheFive_MehesCsaba_foto_SiposZoltan-161453.jpg

A Brass in the Five és Méhes Csaba (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

Vasárnap a legkisebbek sem maradtak muzsikaszó nélkül, a Brass In The Five zenekar Méhes Csaba pantomimművésszel karöltve izgalmas, szórakoztató, pantomimot és színházi elemeket használó, zenével átszőtt előadással szórakoztatta a gyerekeket. Az előadás kulcsfigurája kétségtelenül Méhes Csaba volt, aki minden rezdülésével kommunikált közönséggel. A történet mozaikszerű cselekményrészletekből állt össze, ezekben a részletekben a zene nagyon lényeges eszköz, az előadást egységes egésszé kötötte össze, ugyanakkor dramaturgiai funkcióval is bírt. A zenés gyermekelőadás különlegessége, hogy a zenészek egyben színészek is, akik mindkét szerepükben tökéletesen helyt álltak, sőt a hangszerekkel sem csak zenéltek, hanem percek alatt mosdótállá, tükörré, távcsővé vagy akár csigaházzá változtatták a tubát vagy a trombitákat.

A rézfúvóskvintett és a pantomimművész egyedi hangvételű és humoros előadása kicsiket és nagyobbakat egyaránt elvarázsolt, a kisérőként jelenlevő szülőket és nagyszülőket is folyamatos nevetésre késztette.

5DallosErika_KertesiIngird_CsordasKlara_SiposZoltan-161453.jpg

Kertesi Ingrid, Csordás Klára, zongorán játszik: Dallos Erika (Fotó/Forrás: Sipos Zoltán / Klassz a pARTon!)

A fesztivál tatai záróeseményén Csordás Klára és Kertesi Ingrid operaénekesek Dallos Erika kíséretével páratlan és egyedülálló koncertélménnyel varázsoltak el mindenkit. A két énekesnőnek már nagy gyakorlata van a közös munkában, mivel korábban gyakran léptek fel együtt, hazánkban és külföldön egyaránt. Repertoárjukat kifejezetten a Klassz a pARTon! fesztiválra állították össze, így ezt a műsort először hallhatta a közönség. A két neves művésznő egymással teljes összhangban, különböző zenei stílusokban és karakterekben brillírozott a kastély legszebb termében. A közönség hosszú ideig tartó vastapssal ünnepelte a művészeket, akiknek repertoárja Händeltől Gershwinig sok mindent felölelt, énekeltek operaáriákat, opera- és kamaraduetteket is. Hihetetlen energiájuk, zene iránti szeretetük és érzékenységük teljesen magával ragadta a hallgatóságot, a koncertsorozat így, ezzel a minden hallgató számára emlékezetes élménnyel zárult.

„Hiszem, hogy mindezek után a kulturális koncepciónk jelmondatának megfelelően azzal a meggyőződéssel távoznak majd Tatáról, hogy ez a település valóban a kultúra helye, egy olyan város, ahol helyet adnak a kultúrának”

- mondta Rigó Balázs alpolgármester, és azt is hozzátette, abban pedig már csak reménykedni merek, hogy a Klassz a pARTon! Fesztivál is hozzájárulhat ahhoz, hogy ismét joggal mondhassuk, amit Márai Sándor írt 1936-ban már hetekkel az Esterházy Ferenc gróf által szervezett szabadtéri játékok előtt: ma már ott tartunk, hogy „a külföld pontosan tudja, hol fekszik Tata.”

A szervezők remélik, hogy az együttműködés folytatódik és a következő években több helyszínen is felcsendülhet a muzsika a városban, hogy kicsiknek és nagyoknak, a vájtfülű zenerajongóknak, és a „komoly” zenétől idegenkedőknek is élményt nyújtsanak, hiszen a fesztivál egyik fő célja, hogy a színvonalas koncerteken keresztül népszerűsítse, megismertesse a klasszikus zenét.

szerző: Bassola Berta

A fesztivál főtámogatója:

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Támogatott tartalom.

„Együttest vezetek, ehhez értek, erre születtem” – interjú Bakó Leventével

Kapcsolódó

„Együttest vezetek, ehhez értek, erre születtem” – interjú Bakó Leventével

Felelevenítettük az általa vezetett Ewald Rézfúvós Együttes parádés indulását és tisztáztuk nevük eredetét Bakó Levente trombitaművésszel. A kvintett július 17-én Tatán lép fel a Klassz a pARTon! fesztiválon.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.