Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

2021.10.18. 14:35
Ajánlom
A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.

Emszt András zeneszerző és zongoraművész és Krzysztof Koszowski szaxofonművész 2016-ban ismerkedett meg Ljubljanában, egy diákcsereprogram során és azóta Emszt/Koszowski Duóként alkotnak és zenélnek.

Budapesten és Varsóban is hallhatta már a nagyközönség őket, és a Wacław Felczak Alapítvány támogatásának köszönhetően létrehozhatták első közös albumukat.

A két fiatal zenész meglehetősen izgalmas repertoárt választott. Az ismert szerzők közül Chopin válogatott mazurkáit és dalait, valamint Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című művét és Bartók 15 magyar parasztdala hallható az albumon. A felvételen kevésbé ismert szerzők és művek is felcsendülnek, mint Statkowski, valamint az előadók saját darabjai is.

A szaxofon-zongora formációtól eltérő hangszerekre írt darabokat a zenészek a próbafolyamatok alatt hangszerelték át, így ezeket a műveket először hallhatjuk szoprán szaxofon – zongora átiratban.

A Folks lemezcím egyszerre utal a barátságra és a népzenei hagyományokra.

Az album nem titkolt szándéka, hogy a hallgató felfedezhesse és megtapasztalhassa a lengyel és magyar zenei gyökerekben fellelhető egyedi ízeket és színeket, amelyet az Emszt/Koszowski Duó előadásában nem is lehetne hitelesebben prezentálni.

 

Az album idén ősszel jelenik meg, ízelítőt a Duó oldalán találhatnak a zenékből.

Ugyanitt követhető figyelemmel az album pontos megjelenésének dátuma is, amely a népszerű stream szolgáltatásokon, például a Spotify-on is megtalálható lesz.

 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Krzysztof Koszowski és Emszt András (fotó: Kacper Malisz)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Zenés színház

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.