Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

Művészi szabadság
2020.03.26. 19:20
Ajánlom
A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

Mivel tölti most az idejét az izolációban?

Mivel két kisgyermekem van, unatkozni nincs időm, sőt, az otthoni iskola és folyamatos háztartásvezetés miatt mintha kevesebb szabadidőm volna. Emellett igyekszem időt csalni a zenélésre. Férjemmel beosztjuk, hogy mindig jusson idő szellemi töltődésre.

Bach csellószvitet játszott egy videóban a napokban. Ez „az alapokhoz való visszatérés” zenéje?

Sajnos a karantén a Bach+ sorozatomat is leállította, egyrészt ezt szeretném majd online pótolni, másrészt Bach születésnapjáról emlékeztem meg a G-dúr prelúdiummal, amit közben kislányom hallgatott.

J.S.Bach 335. ❤️????????

Posted by Ditta Rohmann on Saturday, March 21, 2020

 

Hogy látja a járványhelyzetet? Mire érdemes ilyenkor az embernek figyelni?

Bölcs lányom tanácsára úgy teszünk, mintha normális életet élnénk. A különbség: nincsenek koncertek, utazások és mindig együtt vagyunk. Olyan dolgokra van lehetőség, amilyenekre amúgy szinte soha:

gyakrabban megyünk a természetbe, ha az idő engedi, kialakítunk napirendet, sokszor eszünk együtt itthon.

Rendezzük dolgainkat mind fizikailag, mind lelkileg, mivel folyamatosan szembesülünk önmagunkkal a családtagokon keresztül. Egyelőre nekünk ez működik. Célt ugyanúgy ki kell tűzni, csak teljesen másokat. Ez most a kísérletezés, felfedezés időszaka, olyan területekre, amelyek még ismeretlenek lehetnek.

Mire taníthat minket ez a különös helyzet? Nem csak halálesetekről szólnak a hírek, hanem arról is, hogy tisztább a levegő, és sokféle módon gyakorolnak szolidaritást az emberek.

Bízzunk benne, hogy tényleg ilyeneket hoz ki az emberekből: kreatív együttműködést, újraszerveződést, támogatást. Nagyon örülök, hogy óriási az igény a kulturális tartalmak iránt. Meglepett, hogy pár nap alatt közel 3000 ember látta a Bach-videómat.

Mindennapi kenyerünk nem csak az élelmiszer, hanem a szellemi táplálék is.

Elkezdtem kísérletezni több sávos videók készítésével, ha nincs lehetőség másokkal együtt játszani, akkor magammal legalább tudok. Nagyon izgalmas világ számomra az improvizáció is, erre most több időm lesz, mint valaha.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécképen Rohmann Ditta. Fotó: Raffay Zsófi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.