Klasszikus

Stefan Englert, Erdődy Orsolya: "Szeretnénk mindenki zenekara lenni"

2012.02.22. 07:00
Ajánlom
Január 1-jétől új vezetők koncepciója mentén alakul a Budapesti Fesztiválzenekar élete. Az ügyvezető igazgatót és helyettesét a konkrét tervekről kérdeztük.

- Englert úr, úgy hallottam, nem sokat gondolkodott azon, hogy elvállalja-e a felkínált posztot.  

Stefan Englert: Tényleg nem hezitáltam, és ennek több oka is volt. Egyrészt az, hogy ez a zenekar kiváló, nem egész harminc év alatt jutott a világ élmezőnyébe, egy kisebb fajta csoda, ami nekik sikerült. Ismerem ezt a zenekart, megvan az a különleges képessége, hogy minden este újra és újra elvarázsolja a közönséget. A másik ok az volt, hogy együtt dolgozhatom Fischer Ivánnal. Személyesen csak 2007 óta ismerem, de karmesterként már persze sokkal régebben, és mindig lenyűgözött a művészete. A harmadik ok pedig az, hogy - közösen a kollégákkal - szívesen vezetném a Fesztiválzenekart a jövőben. Ahogy előbb mondtam, elképesztő sikertörténet áll az együttes mögött. Szeretnénk az alapokat megteremteni ahhoz, hogy a zenekar itt, a meghódított csúcson is minél többször mutathassa meg magát, és tarthassa a pozícióját. 

- Más lesz Budapesten a munka, mint amit megszokott Németországban?  

S. E.: Persze, egészen másként kell itt dolgoznom. Németországban tulajdonképpen minden zenekar állami támogatást kap, ami nagyon kellemes állapot, néha viszont elkényelmesedéshez, állóvízhez vezet. A Fesztiválzenekar ez idáig jelentős állami és fővárosi támogatást élvezett, mégis sikerült újból és újból kitalálnia magát, így tudott a korral is haladni, és a magánszponzorok számára is érdekes maradni. Szerintem ez az egyik leginnovatívabb zenekar a világon, egyebek között ezért is örülök, hogy velük dolgozhatok. 

- Erdődy Orsolyának nem volt ilyen könnyű dolga a döntéssel...  

- Erdődy Orsolya: Nagyon szerettem az előző feladatomat, nem csak az aktuális rendezvénysorozatot (Liszt Év 2011) amelyen dolgoztam, de a Klassz Zenei Iroda csapatát is. Remek társaim voltak a munkában, kötődtem hozzájuk, együtt építettük fel 2008-ban az Irodát, találtuk ki a széleskörű tevékenységet és nagyszerű zenei projekteket szerveztünk együtt, így komoly dilemmát jelentett számomra, hogy meg tudok-e válni tőlük. Ugyanakkor ott volt a másik oldalon a világhírű Fesztiválzenekar, amelynek professzionális működése, zenei kreativitása, sikertörténete nemzetközi összehasonlításban is sokszor példaként szolgál. Neves külföldi fesztiválokon és koncerttermekben megfordulva külföldi kollégáim is a magyar kultúra nagyköveteként emlegették az együttest. Velük dolgozni igazán vonzó lehetőség a számomra, ezért is fogadtam el örömmel ezt a felkérést. 

- Az egyik legfontosabb céljuk a közönség bővítése. Milyen új ötletekkel szeretnék megnyerni azokat, akik idáig nem jártak a zenekar koncertjeire?

S. E.: Meggyőződésem, hogy a zene mindenki életét gazdagítja, de van, aki lehetőség vagy kedv híján még nem ismerte meg a klasszikus zenét. Szeretnénk olyan programokat is szervezni, amelyek a szó szoros értelmében rendhagyóak, és így talán azoknak az érdeklődését is felkeltik, akiknek korábban nem jutott eszükbe klasszikus hangversenyre járni. Elsősorban az egyetemista korosztálynak rendezzük a Millenárison az Éjféli koncertek című sorozatot, és az első hangverseny nagyon jól sikerült. Olyan közönség volt, amelyikről első látásra senki meg nem mondta volna, hogy kíváncsiak egy klasszikus zenei koncertre. Rendhagyó volt a helyszín, a zenekar tagjai nem frakkban, hanem civil ruhában játszottak, és a közönség nagyon élvezte az egészet. Mondta is utána az est szólistája, a francia Roger Muraro, hogy nagyon intenzív figyelmet érzékelt. Természetesen nem csak az egyetemistákat, hanem a többi korosztályt is szeretnénk megnyerni, mindazokat, akiknek jelenleg még semmilyen kapcsolatuk nincs a klasszikus zenével. 

- És ehhez igyekeznek új formákat találni.  

E. O.: Igen. Az éjszakai koncert leginkább az egyetemistáknak szól, a gyermekek számára rendezett Kakaókoncertek már régóta ismertek, és a korban közöttük lévő, gimnazista korosztálynak is tartogatunk meglepetéseket. Persze nem csak a fiatalokat kell megnyernünk a zenekar számára. A szociális felelősségvállalás arról is szól, hogy minél többet lépjünk fel Budapesten kívül is, tehát az ország minden pontjára elvigyük a klasszikus zenét és a zene szeretetét. 

- A sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy lesznek újítások is a zenekar életében. Mire gondoltak? 

S.E.: A spanyolviaszt nyilván nem fogjuk feltalálni, de minden bizonnyal lesz egy-két változás, máshova kerül majd néhány hangsúly. Még több koncertlátogatót szeretnénk megnyerni, fokozottan figyelünk a fiatalokra, de szeretnénk "Mindenki" zenekara lenni. Az is nagyon fontos, hogy a zenekart anyagi biztonságban tudjuk. Mindannyian érezzük, hogy gazdaságilag nehéz időket élünk, és ez mélyen érinti a kulturális intézményeket, de azon leszünk, hogy olyan stabil feltételeket teremtsünk a zenekar számára, amelyek lehetővé teszik, hogy továbbra is ezen a szinten muzsikáljanak.    

E.O.: A növekvő számú hangversenyeken, gála koncerteken, szabadtéri fellépéseken túl új kommunikációs stratégiánk eszközeivel szeretnénk jobban jelen lenni a főváros és az ország életében, és elérni, hogy jobban megismerjék e világhírű zenekar munkáját és itthon is értesüljenek a külföldi sikereinkről.  

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.