Klasszikus

Újabb zenészkarriernek vethet véget az oroszbarátság?

2022.04.13. 11:45
Ajánlom
A karrierjét Oroszországban megalapozó karmestert, Teodor Currentzist egyre több kritika éri az országhoz fűződő kapcsolatai miatt, miközben békepárti nyilatkozatát sem találják elég meggyőzőnek.

Április 12-én adott volna egy Ukrajnát megsegítő jótékonysági koncertet a Wiener Konzerthausban a görög származású karmester, Teodor Currentzis és orosz zenekara, a musicAeterna, ám az intézmény egy nappal korábban kiadott közleményében jelezte, hogy az ukrán nagykövet kívánságának megfelelően törölték az eseményt. Wassyl Chymynez az orosz művészek közreműködését kifogásolta,

amely tiltakozás mögött nem csupán a zenekar tagjainak származása állhatott, hanem hogy a szentpétervári bázisú együttest a szankciók alá eső orosz bank, a VTB finanszírozza.

A koncert mögül már korábban kihátrált a Nemzetközi Vöröskereszt, mivel túlságosan politikai színezetűnek ítélték.

Teodor Currentzis Oroszországban alapozta meg a karrierjét,

ösztöndíjjal tanult a szentpétervári konzervatóriumban, majd a Novoszibirszki Opera- és Balettszínház első karmestere lett, itt alapította meg a musicAeterna Zenekart és Énekkart.

Később a Permi Operához szerződött, ahová magával vitte együtteseit. A dirigenst számos alkalommal tüntették ki az orosz Aranymaszk díjjal, és 2014 óta egy sor felvétele jelent meg a Sonynál. 2018 óta a német SWR Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Az együttes az ukrán háborúval kapcsolatban közleményt adott ki, melyben a béke mellett szólaltak fel, ugyanakkor egyértelműen kijelentették, hogy ennél részletesebb állásfoglalást egyetlen művészüktől sem várnak.

Közlésük szerint Currentzis sosem mutatta magát az orosz vezetés hívének, hanem mindig is a zene összekötő ereje mellett foglalt állást.

Nem mindenki elégedett ugyanakkor a karmester elkötelezettségével, Norman Lebrecht szerint Currentzis karrierje az orosz támogatásnak köszönhető, és ahogy politikailag és erkölcsileg egyre kompromittáltabbá válik, nem biztos, hogy a vele együttműködő intézmények képesek megmenteni a bukástól. A német Crescendo című zenei lap pedig a művészi élet kiemelkedő alakjainak orosz kötődéseit taglaló cikkében foglalkozott a személyével.

Fejléckép: Teodor Currentzis (fotó/forrás: Alexandra Muravyeva / Keynote Artist Management)

Anna Netrebko sajnálja, ha félreértették

Kapcsolódó

Anna Netrebko sajnálja, ha félreértették

A neves orosz szoprán újfent megszólalt az ukrajnai háború és az orosz vezetéshez fűződő viszonya kapcsán, és bejelentette, hogy májusban szeretne visszatérni a színpadra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.