Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

2020.07.03. 14:45
Ajánlom
A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

A 2017-es év nemcsak a Reformáció 500 grandiózus emlékévről lesz emlékezetes, hanem annak álomszerű hozadékáról is. A Budavári Evangélikus Templomban építette meg a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Bán István orgonaművész koncepciója alapján hazánk legnagyobb barokk orgonáját, amelyhez

magának J. S.  Bach-nak a feljegyzéseit vették alapul.

A historikus hangolású hangszer egy unikum az egész régióban, ez az egyetlen olyan orgona Magyarországon, amelyen Bach orgona- és zenekari művei egyaránt a legautentikusabban, valóban kompromisszumok nélkül adhatóak elő. A Lipcsei Bach-Archívum intendánsa, Alexander Steinhilber levelében személyesen méltatta a hangszert már építése alatt örömét kifejezve, miszerint

… a magyarországi régizenei élet milyen végtelenül gazdag perspektívát nyert a magyar orgonaépítésben mérföldkőszerű hangszer megvalósulásával.

És valóban, ez az egyetlen orgona a régióban, amely historikus régizenei együttesekkel közösen tud játszani mélyebb, barokk hangolása miatt (415 Hz), ezzel kiszolgálva az autentikus, korhű előadói gyakorlatot.

Bachorgonamanual-143821.jpg

A Budavári Evangélikus Templom orgonájának részlete (Fotó/Forrás: Budavári Bach-fesztivál)

A Budavári Evangélikus Templom zenei tradíciója messzire nyúlik vissza, hisz Peskó György, a templom legendás orgonistája a ’70-es években hazánkban itt adta elő Bach összes orgonaművét először, a szekularizációra teljesen fittyet hányva. Orgonakoncertjei egyházzenei fellegvárrá emelték a hegyre épült templomot, amelyet utódja, Bán István is folytatott. Bő tíz éve minden hónap első vasárnapján csendül fel egy orgonakoncert neves vendégművészek tolmácsolásában. Később már szervezett fesztiválokat is: Orgonafesztivált, régizenei fesztivált, orgona-kamarazenei fesztivált.

A 2017-es orgonaszentelés köré szervezett első Bach-fesztivált óriási érdeklődés övezte, azt követte az őszi, második Budavári Bach-fesztivál. A következő években megrendezett események pedig csak növelték az érdeklődést a különleges hangszer és Bach lehengerlő zenéje iránt.

BanIstvan-1399-143824.jpg

Bán István orgonaművész (Fotó/Forrás: Budavári Bach-fesztivál)

A tavaszi „páratlan” Bach-fesztiválokon kizárólag Bach zenéje csendül fel változatos előadási apparátusokkal (zenekar, kórus, szóló, kamara, orgona). Az őszi „páros” Bach-fesztivál pedig egy Nemzetközi Orgonafesztivál, ahol kizárólag az orgona van a középpontban.

A tradíciót folytatva a soron következő 7.és 8. Budavári Bach Fesztivált is megrendezik, amelyeken belépődíjat továbbra sem szednek, hogy a magas kultúrát mindenki számára elérhetővé tegyék. A sorozat adományokkal való támogatására viszont lesz lehetőség. Az előadásokon maszk viselése kötelező.

A részletes program ide kattintva érhető el.

Bach „jólhangolt billentyűi” egy különleges csembalón

Kapcsolódó

Bach „jólhangolt billentyűi” egy különleges csembalón

A kiváló csembalóművész, Dobozy Borbála a BMC Records égisze alatt duplalemezre rögzítette Bach: Wohltemperiertes Klavier című sorozatának második részét (BWV 870–893), ezzel teljessé téve Bach grandiózus művének felvételét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.