Klasszikus

Verdi: Requiem

2010.04.02. 00:48
Ajánlom
A mű 1874. május 22-én hangzott el először. Az előadásnak hatalmas sikere volt – s a Requiem azóta is töretlenül népszerű az egész világon.

Verdit (1813-1901) 1868-tól, Rossini halálától foglalkoztatta egy halotti mise komponálásának terve. Eleinte olyan nagyszabású műre gondolt, amelynek minden tételét más-más olasz komponista írja. Ez Rossini halálának első évfordulóján szólalt volna meg először. A terv végül nem valósult meg, Verdi azonban megkomponálta a maga részét, a Libera me-t, sőt, amikor kiderült, hogy a Dies irae-re sem akad vállalkozó, annak vázlataiba is belefogott. Két évvel később egyik barátja biztatására hozzálátott, hogy a többi tételt is kidolgozza. A munkának újabb lendületet adott Alessandro Manzoninak, az olasz Risorgimento egyik vezérének, az itáliai irodalom kiemelkedő alakjának, Verdi jó barátjának halála (1873). A zeneszerző most már kifejezetten Manzoni emlékének szánta művét, amely végül 1874. május 22-én hangozhatott el először a milánói Szent Márk-székesegyházban. Az előadásnak hatalmas sikere volt - s a Requiem azóta is töretlenül népszerű az egész világon.

"Verdi újabb operája, ezúttal egyházi köntösben" - vélekedett ironikusan Hans von Bülow. "Ilyen művet csakis lángész írhat" - írja Brahms, Bülow sértő fanyalgásával szemben védelmezve a vokális polifónia utolérhetetlen remekét. Magyarországon röviddel az ősbemutató után, Erkel Sándor vezényletével adták elő a halotti misét.

A Requiem hét nagy tételből áll, az első a Requiem és a Kyrie. A könyörgés az isteni fenség hangján szól, a szólisták egymástól veszik át a dallamot, majd belép az énekkar is a drámai szózatba, s a halkuló lezárásban válik csak igazi könyörgéssé. A Dies irae több részre tagolódik, a nyitó Dies irae a harag napjának borzalmait jósolja, a Tuba mirumban a rézfúvósok és a basszus énekes játszik főszerepet. A Liber scriptus lényegében a mezzoszoprán áriája, a Quid sum miser pedig a szoprán, a mezzo és a tenor tercettje. A Rex tremendae drámai zenéje a két férfihangon hajlik fohászkodásba: Salva me, fons pietatis - Ments meg, kegyelem forrása. A Recordare, az Ingemisco és a Confutatis után a Lacrymosa siratóénekével zárul ez a monumentális rész. Az Offertorium archaizáló hangjával a Sanctus és Benedictus harsány tónusa áll kontrasztban. Ezt követi az Agnus Dei, amelynek alaptémája ugyancsak közel áll a gregoriánumhoz. A komor és méltóságteljes Lux aeterna előzi meg a végső, Libera me kezdetű tételt, amely fantasztikus, valóban az öröklétbe vezető utat jár be, a drámai tetőpont után a szopránszóló suttogó hangján hal el a könyörgés: Szabadíts meg, Uram. 

2010. április 3. 19:00 - Thália Színház

Verdi: Requiem

Közreműködik: Szabóki Tünde, Wiedemenn Bernadett, Fekete Attila, Rácz István - ének, Óbudai Danubia Zenekar, MR Kórus (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Silló István

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.