Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

2021.11.28. 08:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

A nagymúltú MÁV Szimfonikus Zenekart ma az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Repertoárja a barokk zenétől a nagy klasszikusokon át a kortárs művekig terjed.

A zenekar 1947-től tart bérletes előadásokat Budapesten olyan rangos koncerttermekben, mint a Zeneakadémia, a Müpa, a csodálatos Festetics Palota, illetve gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szóló tematikus koncerteket a Budapest Jazz Clubban, a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, és az Akvárium Klubban neves karmesterek és kiváló szólisták közreműködésével.

Az idei évad első felében a zenekar hangversenyein többek között Leonard Slatkin hatszoros Grammy-díjas amerikai karmesterrel, a világhírű Maxim Vengerov hegedűművésszel, vagy a karmesterképzés híres finn mesterével, Jorma Panulával találkozhatott a közönség.

2022 első felében is ragyogó programokat találnak a klasszikus zene rajongói a MÁV Szimfonikusok koncertnaptárában, amelyek közül a januárban induló Szőke Tibor Mesterbérlet négy hangversenyére hívjuk föl a figyelmet.

Farkas6CGelaMegrelidzeWEB-101245.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet előadásait a Müpában tartják. Az első koncerten – január 20-án, Liszt és Mendelssohn remekműveit Farkas Róbert vezényli, aki németországi sikeres karrierje mellett az idei évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. A híres Liszt Esz-dúr zongoraversenyt és a rendkívül virtuóz Magyar fantáziát Alexander Ghindin közreműködésével hallhatják ezen az esten, akiről a világ zenekritikusai elragadtatással nyilatkoznak.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

MiklosaErikafotoEmmerLaszlo-161155.jpg

Miklósa Erika (Fotó/Forrás: Emmer László)

A második hangversenyre február 17-én kerül sor Verdi Traviata című operájának koncertszerű előadásával. A méltán népszerű operában a szerző csodálatosan ábrázolja a szereplők érzéseit, a drámai feszültséget és a jellegzetes francia társasági élet hangulatát. A történet főszereplője Violetta, a párizsi nagypolgárság köreiben élő kurtizán, akit ezen az estén Miklósa Erika alakít olyan kiváló operaénekesek társaságában, mint Molnár Levente (Giorgio Germont) és Ninh Duc Hoang Long (Alfred). Az előadást a MÁV Szimfonikusok karmestere, Kesselyák Gergely vezényli, akiről köztudott, hogy szenvedélye az opera, és pályafutása alatt több mint félszáz operaelőadást dirigált.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

190719_GaborKali01-222_Johanna_Link-101222.jpg

Káli Gábor (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A tavasz beköszöntével, április 21-én az egyik legnagyobb cseh zeneszerző, Antonin Dvořák két remekműve hangzik el a nemzetközileg is elismert fiatal, Németországban élő karmester, Káli Gábor vezényletével. A programban Dvořák híressé vált Gordonkaversenyét hallhatják Fenyő László gordonkaművész érzékletes előadásában. A mű az 1890-es években született, amikor a szerző a New Yorki Konzervatórium igazgatója volt. A koncert második részében Dvořák VII. szimfóniája csendül föl, amelyet sikeres londoni tartózkodása alatt komponált. Az ősbemutatón maga a szerző vezényelt.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

camille-thomas-101221.jpg

Camille Thomas (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet negyedik hangversenyén, május 11-én két romantikus német zeneszerző művei hallhatók a Franciaországban élő Csaba Péter, a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmesterének vezetésével. Műsoron a gordonkások nagyra becsült darabja, Schumann a-moll csellóversenye szerepel, amely a szerző halála után vált híressé, valamint Mendelssohn V. szimfóniája, amely a reformáció ideológiájának egyik alapműve. Az est szólistája a francia Camille Thomas gordonkaművész, aki hangszerének kiváló mestere, előadásait a világ minden táján szívesen fogadják.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

mav_szoketibor_FidelioAdventbanner-101251.jpg

Szőke Tibor Mesterbérlet (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

Kellemes ünnepeket és klasszikus zenei élményekben gazdag boldog Új Évet kíván a MÁV Szimfonikus Zenekar!

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.