Könyv

5 kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

2020.05.31. 20:00
Ajánlom
Bobby zuhanyzós feltámadása, a Szomszédok vége-szentenciái vagy az órájához beszélő / piros fürdőgatyában rohangáló David Hasselhoff örökre beépültek a popkultúrába, A Jóbarátokkal azonban valami olyasmi történt, amiről a legtöbb sorozat csak álmodik: húsz évvel a befejezése után még mindig új nézők tömegeit vonzza.

Az egykor a tévében hetente leadott egyetlen rész helyett most a streaming szolgáltatók jóvoltából akár egyhuzamban megnézhető a teljes széria.

A mostani tízen-huszonévesek pedig épp olyan lelkesedéssel vetik bele magukat a hat New York-i fiatal életének fordulataiba, ahogyan a 90-es évek végén tették a kortársaik.

Bizonyíték erre, hogy a Netflix hajlandó volt példátlanul magas összeget, 100 millió dollárt fizetni a gyártó Warner Bros. stúdiónak, hogy meghosszabbíthassa az eredeti szerződést és továbbra is a csatorna kínálatában tarthassa Monica, Rachel, Pheobe, Chandler, Joey és Ross történetét.

20200519_170017-174716.jpg

A Jóbarátok-generáció (Fotó/Forrás: Borbély Zsuzsa/Fidelio)

A sokakban felmerülő kérdés pedig az, mi köti le még mindig az embereket ebben a kritikusai szerint butácska és a való élet problémáitól meglehetősen távol álló sorozatban? Nos, pont ez.

A boldog és gondtalan buborék, amit a Jóbarátok jelent.

A 2000-es években óriási átalakuláson ment át a sorozatok világa. Mára nem a tévés vetélkedők és a híradó a versenytársaik, hanem a mozifilmek. Releváns problémákat körüljáró, gondolatébresztő szériák születnek, a műfajt megújító, a történetmeséléssel és a vizualitással kísérletező sorozatokban már a neves sztároknak sem derogál szerepelni, sőt. 

De mi van, ha az ember nem szeretné egy atomerőmű katasztrófájának szörnyű következményeit nézni vacsora közben, sem mögé pillantani a médiát/politikát működtető mocskos machinációknak. Ha szeretne munka után 20 percre - vagy akár egy egész hétvégére - kiszakadni abból, hogy a globális felmelegedés, a nagyhatalmi játszmák, vagy a munkahelye elvesztése, a lakhatási válság és ezer más dolog miatt aggódjon. 

joey1-180042.png

Joey (Fotó/Forrás: 21. század kiadó)

Szükség van egy szusszanásnyi eszképizmusra, hogy kibírjuk a mindennapokat.

Új nézőinek a 90-es évek közepének optimista, gazdasági fellendülésben élő világa egyfajta idilli mesevilág, ahol az ember foglalkozhatott csak a barátaival, a szerelmi életével és a karrierjével. Régi rajongóinak pedig egyfajta vizuális comfortfood, vagyis az otthont felidéző, megnyugtató étel, ami ugyanolyan hatékonysággal alkalmazható, ha hónapokra külföldre költözöl távol minden ismerősödtől, vagy ha szörnyű heted volt a munkahelyeden.

Mindezek után érthető, miért épp most született könyv a sorozat készítéséről. Saul Austerlitz újságíró vígjátéktörténetet tanít a New York-i egyetemen, így nem meglepő, hogy

a kötet nem a sztárokról szóló bulvárérdekességekkel van tele, hanem a 90-es évek tévés sorozatainak világába kalauzolja az olvasóit.

Elsősorban a széria kitalálói, Marta Kaufmann és David Crane valamint az írószoba perspektívájából nézhetjük végig a sorozat születését, majd felfutását. Főleg azok találják majd érdekesnek a könyvet, akiket érdekel a tévés műsorkészítés, illetve akik szívesen tudnak meg többet a 90-es évek tévéműsorainak működéséről, a műsorpolitikáról, a forgatásokról és a tévés alkotók mindennapjairól. 

GettyImages-1174555392-173657.jpg

Kevin Bright, Marta Kauffman és David Crane Executive producerek a Jóbarátok 25. évfordulóján 2019-ben (Fotó/Forrás: John Lamparski/Getty Images for Tribeca TV Festival)

A könyv végigköveti a sorozatot az ötlettől a castingon és az írók bevonásán át a jelmezek és a díszlet felépítésén keresztül a sikerekig és a sztárok szerepeltetéséig, hogy a lezárás körüli huzavona után annak is szenteljen egy fejezetet: kinek hogy alakult az élete a Jóbarátok után. 

Az ígért kulisszatitkok:

 1. Kivégeztek egy másik sorozatot, hogy megtarthassák Jennifer Anistont 
  Rachel szerepét eredetileg Courtney Coxnak szánták, de ő Monica karakterét szerette volna megkapni, így egy sikere meghallgatás után át is igazolt a rendmániás Gellerre. Amikor Jennifer Anistont beválogatták, a színésznőt már szerződés kötötte egy másik sorozathoz, a CBS-en készülő Muddling Through című szériához. Innen azzal a feltétellel engedték ki a másik produkcióba, hogy ők élveznek elsőbbséget, vagyis ha a sorozat sikeres lesz, otthagyja a Jóbarátokat. A készítők ennek ellenére ragaszkodtak a színésznőhöz, ami azzal járt, hogy bevállalják, ha a CBS produkciója jól teljesít, a Jóbarátok összes addigi epizódját újra kell forgatni egy másik színésznővel. Az NBC azonban nem bízott mindent a véletlenre: amikor kiderült, hogy Aniston másik sorozata mikor kerül adásba, ugyanabba az idősávba Danielle Steel-adaptációkat időzítettek, tudva, hogy az elszippantja a célközönséget. A trükk bejött: A CBS sorozatát elkaszálták, Aniston maradt a Jóbarátoknál.
 2. Charlie Sheen úgy izgult a felvételen, hogy remegett a lába 
  A sorozatban rendszeresen tűntek fel hollywoodi sztárok, akik azonban nem voltak hozzászokva, hogy a forgatáson közönségük is van. Az első vendégszereplők egyike, Julia Roberts is elbizonytalanodott a stúdióban ülő nézők miatt, de végül sikerült legyőznie a félelmét. A Phoebe tengerész pasiját alakító Charlie Sheen azonban annyira bepánikolt, hogy az első pár másodperc után le kellett állniuk a felvétellel, mert látszott, ahogy remeg a lába. A közönségnek azt mondták, hogy technikai hiba merült fel az egyik kamerával, majd a kulisszák mögé hívták Sheen nézők közt ülő testvérét, Emilio Estevezt, akinek sikerült megnyugtatnia annyira, hogy megcsinálják a felvételt.

  jobaratok_fb_cover-180043.png

  A Jóbarátok-generáció (Fotó/Forrás: 21. század kiadó)

 3. Az ötödik évad fele majdnem Minnesotában játszódott
  Volt egy olyan terv, hogy nemcsak Chandler megy munkaügyben Tulsába, hanem az összes barát Minnesotába költözik vele és az évad egy részét más helyszínen forgatnák. A viccnek induló felvetésnek végül elkezdték kidolgozni a részleteit a fagyott szökőkút előtti új főcímig. "A tervek szerint az állandó New York-i hajtás után a jóbarátok felfedezték volna, hogy a varázslatos Közép-Nyugat igazán pihentető, olcsó a lakbér, az emberek kedvesek, és kellemesen hűvös van. (...) Amikor azonban izgatottan felkeresték a tervvel (David) Crane-t, az csak ennyit mondott: Elment az eszetek?"
 4. Az egyik asszisztens beperelte a produkciót az írószobában röpködő durva poénok miatt
  Amaani Lylet írói asszisztensi munkára vettek fel a sorozathoz, vagyis az volt a feladata, hogy jegyzeteljen az írószobában zajló megbeszélések idején, hogy később is visszakereshetőek legyenek az ötletek. Ez a pozíció az íróvá válás előszobája volt, Lyle is ebben reménykedett. Négy hónap után azonban a produkció megvált tőle arra hivatkozva, hogy túl lassan gépel, ami miatt többször is figyelmeztették korábban. Lyle kérte, hogy indokolják meg pontosan a kirúgása okát, azonban erre egyik felettese sem válaszolt.
  A nő végül ellenséges munkahelyi környezet miatt beperelte a Jóbarátokat. Arra hivatkozott, hogy a késő estébe nyúló ötletelések közben az írószobában gyakran durva, sértő poénok hangzottak el. Szexuális tartalmú, rasszista vagy egyéb módon sértő kifejezések. A produkció azzal védekezett, hogy az ilyesfajta szabad ötletelés gyakran átlép egy határt, de ez soha nem irányult egy meghatározott személyre. Álláspontjuk szerint ez az írói munka természetes velejárója volt és ezt a nézetett osztotta Hollywood számos neves alakja, akik levélben álltak ki a sorozat készítői mellett végleg kigolyózva a szakmából Lylet. Az elmúlt évek botrányai, a #metoo mozgalom után talán érdemes lenne újraértékelni, hogy valóban az írói munka szabadságát védték-e meg ezzel a kiállással...
 5. Monica és Chandler kapcsolatáról a közönség reakciója döntött
  A rendmániás lány és a szarkasztikus pasi összeboronálását már a második évadban fontolgatták az írók, de akkor még annyira a Rachel-Ross románc volt a fókuszban, hogy úgy érezték, nem fér bele még egy szerelmi szál. Aztán a negyedik évad végén ismét szóba került az ötlet és az írócsapat két táborra szakadt. Az egyik szerint ez a sztori tönkre teszi a sorozatot, a másik szerint Ross esküvője tökéletes pillanat, hogy Chandler és az önsajnálatba merült Monica kihasználják az utazást. Végül rábólintottak a liezonra azzal a feltétellel, hogy a nézők számára teljes meglepetés kell, hogy legyen, tesztközönségnek pedig a londoni forgatás nézőit használták, az ő reakciójuk alapján következtettek arra, hogy fogadják majd a rajongók a fordulatot. A siker pedig elsöprő volt. A közönség reakciójából egy teljes percet ki kellett vágni a végső verzióban, mert nem akart elülni az ujjongás.

 

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció - Mi zajlott a színfalak mögött?
21. Század Kiadó, 2020
Fordító: Magyari Andrea

 

Ültem a Jóbarátok kanapéján, fogtam Oscar-szobrot és még a Teszlek Süveg is beosztott

Kapcsolódó

Ültem a Jóbarátok kanapéján, fogtam Oscar-szobrot és még a Teszlek Süveg is beosztott

Az egyik legpatinásabb amerikai filmstúdió programja egyszerre ad betekintést a filmkészítés kulisszatitkaiba, és reklámozza szenvtelenül a saját termékeit. Nemcsak azt tudhatjuk meg az ilyen programokon, miért néz ki minden amerikai utca ugyanúgy a filmeken, de akár a klasszikus filmekből származó kincsekre is bukkanhatunk.

Ha tetszett a Jóbarátok, ezeket a sorozatokat is szeretni fogod!

Ha tetszett a Jóbarátok, ezeket a sorozatokat is szeretni fogod!

Bár Chandler és barátai a legtöbb rajongó számára pótolhatatlanok, a Jóbarátok hatására egy rakás hasonló sorozat született – és nem szabad megfeledkeznünk az elődökről sem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv ünnepi könyvhét

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Könyv gyász

Elhunyt Winston Groom, a Forrest Gump szerzője

A 77 éves Groom szerdán halt meg alabamai otthonában, Fairhope-ban. Forrest Gump című regényéből Tom Hanks főszereplésével forgattak népszerű hollywoodi filmet.
Könyv kosztolányi dezső

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Könyv interjú

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.