Könyv

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

2022.06.22. 15:40
Ajánlom
Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.

 

Közhely, hogy amióta ember az ember, fogyaszt alkoholos italokat és keresi a mámoros állapotot. Bart Dániel azonban még korábban kezdi a sör életrajzát, amikor megállapítja, hogy 6 hidrogén, 2 szénatom és 1 oxigén alkotta molekula az űrben is megtalálható, a Nyilas csillagképben található Sagittarius B2 gázfelhő tulajdonképpen egy alkoholköd.

Bart Dániel több mint tizenhárom éve kezdett blogot írni a sörről – ez volt a Folyékony Kenyér –, amelynek egyre növekvő népszerűsége egybeesett a sörfőzés nemzetközi és hazai reneszánszával. Olyannyira új volt a mánia – mármint az, hogy az ipar mennyiségben, dobozba gyártott sörök mellett végre a fogyasztók a kis műhelyekben gyártott igényes főzetekre is igényt tartottak –, hogy még a craft beer kifejezés magyar megfelelője sem létezett, végül Bart Dániel alkotta meg a kézműves sör szóösszetételt. Azóta megint eltelt egy kis idő, és a „kézműves” jelző is egyre kevesebbet jelent, abban viszont

a sörrajongók között egyetértés van, hogy egy jó kisüzemi, kézműves vagy otthon főzött sör jobb lehet, mint a legtöbb konzumtermék.

Az pedig már a sörök és a podcast témáján is túlmutat, hogy végülis mit jelent valamit szívvel-lélekkel, nem hatalmas gyárakban előállítani. A sörkészítés több évezredes története arról is szól, hogy hogyan fosztja meg minőségétől, mélységétől és sokszínűségétől a fogyasztói, tömegtermelésre épülő kultúra.

A hetekben megjelent Az arany folyam – A sör életrajza című könyvből kiderül, hogy az italnak nincsen pontos definíciója, mindent nevezhetünk annak, ami nem bor és nem párlat; az is, hogy mi a vajúdó sör, miért volt sok helyen a nők feladata, és milyen nyomai vannak a mitológiában, a történelemben és a rituálékban a sörfogyasztásnak.

bartdaniel-144556.jpg

Bart Dániel: Az arany folyam c. könyve (Fotó/Forrás: Corvina Kiadó)

A Lírástudók új epizódjának utolsó negyed órájában ismét frissen megjelent könyveket ajánlunk. A könyvek listája:

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Kapcsolódó

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Könyv hír

Lélegeztetőgépen van Salman Rushdie

Súlyos sérülésekkel ápolják a pénteken megtámadott Salman Rushdie-t egy New York-i kórházban, túl van a műtéten, lélegeztetőgépen tartják - közölte ügynöke péntek este, miután az indiai születésű brit-amerikai írót egy pódiumbeszélgetésen nagy létszámú közönség előtt késsel támadta meg egy férfi.
Könyv gyász

Elhunyt Raymond Briggs, A Hóember szerzője

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt A Hóember című klasszikusról ismert Raymond Briggs brit író és illusztrátor.
Könyv hír

Még lehet 100 jó szavad Veszprémről!

A 100 szóban Budapest mintájára 2022 márciusában a StúDió Veszprém Podcast pályázatot hirdetett Veszprémhez köthető mininovellák írására. A történeteket augusztus 20-ig várják a szervezők.
Könyv hír

Emléktáblát avatnak Hajnóczy Péter tiszteletére

Születésének nyolcvanadik évfordulóján emléktáblát helyeznek el Hajnóczy Péter egykori, 12. kerületi lakásánál. A tragikusan korán elhunyt művész a modern magyar próza egyik legkiemelkedőbb alakja volt.