Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Németh Luca kommunikációs vezető
2020.10.20. 09:15
Ajánlom
Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.

Szerzőnk további érdekességeket mesél Woody Allenről a Millásreggeli műsorában (44:00-től).

Tartottatok az amerikaihoz hasonló negatív fogadtatástól?

wa1-161051.png

Woody Allen: Apropó nélkül (Fotó/Forrás: Jaffa Kiadó)

A szerzői jogok megvásárlásakor megvizsgáltuk a dolgot. Foglalkoztunk a vádakkal is, amelyek miatt ez a helyzet a tengerentúlon kialakult. Nem állítom, hogy nem jelentett fejtörést ez a kérdés, hiszen súlyos vádak érik a szerzőt. Végül azért döntöttünk a könyv kiadása mellett, mert úgy véltük, ez egy másik kulturális közeg, amibe itthon érkezik. Másfelől a szerzőt érintő vádak is vita tárgyát képezik. Nem egy eldöntött, világos helyzetről van szó, hanem emberileg és jogilag egyaránt vitatott ügyről. Két álláspont áll szemben egymással: Woody Allené, illetve Mia Farrow-é és Ronan Farrow-é.

Úgy ítéltük meg, hogy a hangsúly egy kortárs kulturális figura visszaemlékezésén van. Azon, hogyan hozta létre az életművét, és miképp vélekedik az évtizedekkel ezelőtti, illetve a mostani helyzetéről.

Nem a botrányokra, a vitára szeretnénk helyezni a hangsúlyt, nem ebbe a közegbe szeretnénk ágyazni a szöveget.

Számítotok támadásra?

Nem. Megvan a magunk baja Magyarországon, itt is megvannak azok a nevek, akikkel kapcsolatban ez a fajta vitakontextus gyakrabban felmerül. Akit érdekel Woody Allen, az tisztában van a vádakkal, a helyzettel, és már tavasz óta tudja, hogy megjelenik a könyv itthon is. Ráadásul

Woody Allennek már jelentek meg könyvei magyarul az elmúlt években is, kvázi nem ezzel a kötettel lép be a magyar könyvpiacra.

A korábbi köteteiben novellák, szkeccsek szerepeltek. Ez az első önéletírása?

Ez az első klasszikus memoárja.

Woody Allen esetében a „klasszikus” kitétel valóban szükséges, mivel a filmjeibe rengeteget beépít a saját személyiségéből, a vele történtekből. Hogy pontosan mennyit, azt lehet „ellenőrizni” ebben a kötetben. Ismerős érzés olvasni, sok minden visszaköszön a mozikból.

A filmek adják a szöveg vezérfonalát. Ezért is szórakoztató a kötet nemcsak annak, aki Woody Allen-rajongó, hanem bárkinek, aki már belefutott a nevébe vagy egy filmjébe. Előbukkannak az egyes években készült mozifilmek, a hozzájuk kapcsolódó élményanyag, hogy hogyan castingolt, írta a forgatókönyvet, mik történtek a forgatásokon. Emiatt is lehet ismerős hatása a szövegnek. Ezt segíti Dési András György gondos és figyelmes fordítása is.

Nagyon alapos munkát végzett: régi jazzlemezeket hallgatott, hogy megállapíthassa: az Egy esős nap New Yorkban főcíme alatt vajon klarinét vagy szopránszaxofon hallható-e? New York-i ingatlanhirdetéseket böngészett, hogy kiderítse, Woodynak hol volt erkélye vagy tetőterasza.

Van az embernek egy Woody Allen-hang a fejében, ami nekünk, magyaroknak főleg Kern Andráshoz kötődik. De számos olyan fordulat is létezik, ami ma már a közbeszédnek is a része. Úgy sikerült a fordítást megalkotni, hogy aki látta a filmeket, az sok mindenre ráismerhet.

Nagyon élőbeszédszerű szövegről van szó, így az ember szinte úgy érzi, hogy Woody Allennel beszélget.

Fontos leszögezni: ez egy kifejezetten könnyed olvasmány. A memoár elég komoly szó, ami viszont itt inkább csak annyit jelent, hogy kvázi kronologikus szálra van felfűzve az élete a megszületésétől napjainkig, s a filmek jelentik a vezérfonalat. Ugyanakkor minden szempontból őszinte: az életművével, a saját filmjeivel kapcsolatban is.

Az érdeklődők egy része nem a rajongók közül kerül ki valószínűleg, hanem arra kíváncsi, hogy mit ír Woody Allen a nevéhez kapcsolódó két botrányról. Az egyik a gyerekmolesztálási ügy, a másik pedig a feleségével, Soon-Yi-vel kialakult kapcsolatának kezdete. Említi ezeket a könyvben?

Nem hagyhatja ki, hiszen ahogy említettem, nagyon őszinte. A konkrét gyerekmolesztálási vád nem eldöntött tény. Ő a saját szemszögéből írja le a történteket. Többek közt azt, hogy Mia Farrow hogyan nevelte a gyerekeit, milyen körülmények között rögzítette a kislány vallomását, amit a Woody Allen-i narratíva szerint Farrow csikart ki belőle. Hivatkozik jogi döntésekre, hiszen hosszas tárgyalások is folytak az ügyben. Elegánsan kezeli a kérdést, nem pocskondiázza Farrow-t. Nyilván tesz ironikus megjegyzéseket is – ahogy tőle megszokhattuk – de nem csúszik bele a vádaskodásba. Álláspontjának tárgyilagos leírását olvashatjuk.

GettyImages-52804255-162819.jpg

Woody Allen és felesége, Soon-Yi Previn a Match Pointpremierjén az 58. International Cannes Film Festivalon, 2005-ben (Fotó/Forrás: MJ Kim/Getty Images Hungary)

Soon-Yi, a jelenlegi felesége természetesen többször szóba kerül a könyvben, de az előéletükről is ír. Erről is megvan a maga véleménye, például arról, hogy Mia Farrow milyen körülmények között vette magához Soon-Yi-t, hogyan bánt vele és hogyan alakult ki ebből az ő kapcsolatuk. Soon-Yi maga is adott néhány éve egy hosszú interjút hármuk kapcsolatáról. Nem az én tisztem itt igazságot tenni, itt a történtek Woody Allen-i ismertetése olvasható.

Allen azonban megjegyzi, hogy reméli, az olvasó nem csak azért vette meg a könyvet, hogy ezen csámcsoghasson, hogy miképp jött össze a feleségével.

Woody Allen: Apropó nélkül

Jaffa Kiadó , Megjelenés: 2020. október 06.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyv jelenik meg Róna Viktor táncművészről

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) emlékkiállítást szentelt Róna Viktor világhírű balettművésznek, ehhez kapcsolódva jelenik meg most egy, az életét bemutató kötet. A Herceg a vasfüggöny mögül online könyvbemutatóját november 20-án tartották.
Könyv hír

Kiadják Alan Rickman naplóit

Több mint 25 évig vezetett naplót Alan Rickman, ami 2022-től bárki számára elérhetővé válik, ugyanis hamarosan könyv formájában is megjelentetik. A 27 kötetnyi, kézzel írott szöveg a munkáival kapcsolatos gondolatain túl betekintést enged a Golden Globe- és BAFTA-díjas színész magánéletébe is.
Könyv hír

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.
Könyv magazin

„Budapestnek tényleg van valamiféle közös agya” – 100 szóban Budapest

A 100 szóban Budapest pályázat szervezőcsapata november 17-én jelentette be a Facebookon, hogy a Boncsér Sára színésznő, tréner, Szabó Benedek zenész, szövegíró és Závada Péter költő, író alkotta zsűri 2020-ban mely három művet találta a legjobbnak, valamint ki a tizennyolc év alatti kategória győztese.
Könyv pim

Online irodalmi játékokat fejlesztett a Petőfi Irodalmi Múzeum

A virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum is: a kényszerű bezárás idejére a fővárosi intézmény professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül.