Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

2020.09.25. 16:45
Ajánlom
Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

Kult50 kategória: Irodalom

Védnök: Krusovszky Dénes

Elismert teljesítmény: A Bolyai című regény

Láng Zsolt nem számított ekkora olvasótáborra, és a könyv második kiadásának híre is meglepte. A Marosvásárhelyen élő író eleinte idegenkedett Bolyai szoborszerű alakjától. Amit számtalanszor volt alkalma látni, amikor a Bolyai téren sétált, ahol a Bolyaiak, apa és fia, Bolyai Farkas és János szobra áll.

Akkor keltette föl az érdeklődését az ifjabb Bolyai figurája, amikor bepillanthatott fennmaradt kézirataiba.

Később meghívták fél évre Svájcba, s akkor egy pendrive-on kézhez kapta Bolyai János írásainak digitalizált változatát. Eldöntötte, hogy írói ösztöndíjának fél éve alatt ezeket a feljegyzéseket fogja olvasgatni, rendezgetni, és megírja a regényt.

06-mood-lang-zsolt-174025.jpg

Láng Zsolt: Bolyai (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Bolyai János cetlikre írta föl gondolatait, s ha ezeket a papírokat egymásra raknák, akkor több mint két méter magas oszlopot adnának ki. Láng Zsolt Bolyai jegyzeteit olvasgatva sejtette meg gondolkodásmódját, s mint a mágnes, úgy vonzotta, hogy a nemeuklidészi geometriát megalkotó zseni miként látta a világot.

Bolyai gondolatai igen frissek, maiak voltak.

Lang_Zsolt_portre-132910.jpg

Láng Zsolt (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Az egyik legnagyobb magyar tudós a matematikában, a zenében, a filozófiában és még a hadtudományokban is otthonosan mozgott. Láng Zsolt nagyregénye azonban nem a tudósra, hanem az emberre fókuszált. Közben a könyv másik cselekményszálában az író figurája reflektál a Bolyairól való írás nehézségeire. Az író alakja megpróbál egyre közelebb kerülni Bolyai figurájához, megfejteni a titkát, miközben az önmagához vezető úton is egyre tovább lépked. A könyv nem történeti hűséggel ábrázolja, hanem újrateremti Bolyai személyét, akiről annak idején Esterházy Péter is regényt szeretett volna írni.

Bolyai állítólag mindig számolt magában, még szeretkezés közben is.

De nem egyesével, hanem a prímszámokat vette sorba, amiknek jelenlétét az élet sok területén észrevette. A Bolyai-regényben éppen ezért, a fejezetek számozása a prímszámok sorát követi. Érdekesség, hogy Bolyai már a Pluto fölfedezése előtt kiszámolta, hogy ott kell lenni egy bolygónak, mert különben nem jön ki a tömegvonzás meg a taszítás.

Láng Zsolt Bolyai hitével nagyon könnyen tudott azonosulni. Azzal, hogy a világ jó, a mi pártunkon áll és nem akar rosszat. Bolyai abban is biztos volt, hogy amit csinál, azzal az emberiség javát szolgálja. Az egész univerzumot akarta megérteni.

Láng Zsolt csillagásznak készült gyerekkorában, író lett. De számára a legnagyobb kalandot most is az univerzum jelenti: megnyitni egy teret és bátran belépni az ismeretlenbe. Belépni, majd figyelni, mi történik ezután.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Láng Zsolt:

Kapcsolódó

Láng Zsolt: "már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam"

A friss Libri-díjas Láng Zsoltot közvetlenül azután kérdeztük, hogy értesültünk az idei díjazottakról. A szerző elárulta, hogyan játszott közre a regény megírásában egy elveszett Bolyai-rajz és azt is, miben hasonlít a kolostorban töltött ösztöndíj a karanténra.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Klasszikus

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Színház

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Erről a Nemzeti Színház közleményben tájékoztatta a sajtót.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Polgárnak lenni – Online könyvbemutató Kolosi Tamással és Ferenczi Borbálával

Október 28-án 18 órakor a Tények és Tanúk sorozat új kötetéről beszélget G. Tóth Ilda újságíró Kolosi Tamás Széchenyi-díjas szociológussal és Ferenczi Borbálával a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv kritika

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.