Könyv

Elhunyt Rusz Lívia, a Csipike, az óriás törpe alkotója

2020.02.28. 15:15
Ajánlom
A Magyarországon és Romániában is alkotó művészt hosszú betegség után, 89 évesen érte a halál kedden este.

Szegényebbek lettünk egy csodálatos lélekkel, bár Rusz Lívia fantasztikus életművet hagyott maga után"

- jelentette be a hírt Fedina Lídia a Magyar Karikatura Szövetség Facebook-oldalán. "Tegnap este, több havi fájdalmas betegség után elhunyt Rusz Lívia. A Mennyben ez örömünnep, a Földön gyásznap.

 

Rusz Lívia 1930. szeptember 28-án született Kolozsvárott.

Elsősorban gyerekkönyv-illusztrátorként ismert grafikus, festőművész és képregényrajzoló.

1958-ig tanársegédként dolgozott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, majd a Napsugár című gyermeklap munkatársa lett. Itt jelent meg első képregénye A két nagyokos címmel. 

A 60-as évek elejétől figyelme egyre inkább a könyvgrafika felé fordult, s

egyike lett a romániai magyar könyvkiadás leggyakrabban foglalkoztatott illusztrátorainak.

Érzékeny lelki ráhangoltsággal illusztrált meséskönyveket, ifjúsági kiadványokat. A román képregények között 1966-ban mutatkozott be A furulya és kancsó és Óz, a nagy varázsló. 1967-ben jelent meg Kio, a majom, a Dan Buzdugan története. Mac (magyarul Mákvirág, a kacsa) történetei következtek. Mac és Cocofifi alakjait Lucia Oltenau román írónővel közösen teremtették meg.

borito_5cpgvd1p-123542.jpg

Rusz Lívia: Miskati közbelép (Fotó/Forrás: régikönyvek)

Fodor Sándor íróval közösen alkotta meg 1963-ban Csipike, a törpe figuráját, a román-magyar köztudat emblematikus mesealakját.

A kezdetben képregényhősként debütált mesealak később számos kiadást megért és több nyelvre lefordították - mondta Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója Rusz Lívia 2018-as kiállítása kapcsán. Csipike figurája jelentős átalakulások után, de még 2000-ben is képregény szereplője. Csipike, a törpe öt kalandja számos fordítást és feldolgozást ért meg.

Megrajzolta Verne Kétévi vakációját (1968) Kempelen Farkas sakkautomatájának történetét (1970, A turbános titka). Dolgozott a Dacia, Kriterion, Editora Muzicală kiadóknak, illusztrálta Ion Creangă összes meséit, J. M. Barrie Pán Péterét, J. R. R. Tolkien A babóját, Robert Browning A hamelni furulyás c. meséjét.

A pártaktivisták és állambiztonsági szervek állandó nyomása miatt 1987-ben Németországba emigrál, később Magyarországon telepedik le. 1988-ban jelent meg Nem mind arany, ami fénylik című 40 oldalas képregénye, egy évvel később ennek párja, a Miskati közbelép.

1998-ban kereste meg Kiss Ferenc képregénygyűjtő-forgatókönyvíró, hogy szeretne együtt dolgozni vele. A Kis Füles részére készítették el a Prométheusz, a rosszmájú jótevő című történetet. Ezzel párhuzamosan futott a Dörmögő Dömötörben Kalamajkáról szóló sorozata.

 

2006-ban a Budapesti Képregényszalon díszvendége volt. Romániában 13 képregény albuma jelent meg Lucia Olteanu írónővel karöltve, amelyek nemcsak román, hanem magyar, orosz, német, angol és spanyol nyelven is megjelentek. További 79 gazdagon illusztrált könyve jelent magyar nyelven Romániában, 3 kötete Nagy Britanniában, 2 kötete Németországban, valamint 15 kötete Magyarországon - írta 2018-as magyarországi kiállítása elé a Román Kulturális Intézet. 

1955: kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola. 1968: Az év legszebb könyve, Bukarest, bronzérem; 1969: ezüstérem; 1970: dicsérő oklevél. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján. 
Könyv interjú

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Gyilkos és megsemmisítő humor

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Puskás Panni első kötetét, A rezervátum visszafoglalását ajánlja, amelynek humora leginkább Vonnegutéra emlékezteti. Gondolataira a szerző reagál.