Könyv

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

2021.11.24. 09:30
Ajánlom
Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.

2787874-133952.jpg

Krusovszky Dénes: Azóta őzike (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Kormos István is gyerekkori olvasmányai közé tartozott, és érdekes módon már azelőtt írt gyerekverseket, hogy apa lett volna Krusovszky Dénes. A Lírástudók új epizódjának vendége a József Attila-díjas író, költő volt, aki legutóbb az Akik már nem leszünk sosem című regényével aratott sikert,

most viszont gyerekverses kötete jelent meg Azóta őzike címmel a Magvetőnél.

Ezekben a versekben maguk a gyerekek beszélnek: természetesen és játékosan. Legyen a téma akár az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét: minden versben van egy meglepő szempont, amit észrevenni csak a gyerekek és a költők képesek.

Podcastepizódunkból kiderül, kik hatnak Krusovszkyra olyankor, amikor gyerekeknek ír, és felolvas egy verset is a könyvből. (Lábjegyzet, hogy ne kelljen jegyzetelni: ami szóba kerül, az Oravecz Imre Máshogy mindenki más és Takács Zsuzsa Rejtjeles tábori lap című kötetei, Kukorelly Endre Samunadrágja és az Ami a szívedet nyomja című svéd gyerekvers-antológia.)

Kiderül, hogy az Azóta őzike illusztrációit Baranyai (b) András készítette, és rejtélyes módon látatlanban eltalálta, hogyan néznek ki a költő gyermekei.

Ma sokan hirdetik különféle okokból, hogy nem a legjobb döntés gyereket vállalni, de Krusovszky Dénes örül, hogy nem maradt magányosan cigarettázó költő. Nem írjuk ide, miért, hallgassák meg az adást!

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Krusovszky Dénessel

0:45 Szabó T. Anna beköszön
1:30 Miket olvasott Krusovszky Dénes gyerekkorában?
7:40 Krusovszky felolvassa a Gyerek vagyok című versét
11:30 Szabó T. Anna is ajándékoz egy könyvet a vendégnek (Michael Rosen: A banánfüles fiú)
12:05 Furcsa és bonyolult címek: Krusovszky szabadkozik, nem direkt csinálja
14:25 Elhangzik a címadó vers
16:45 Krusovszky Baranyi (b) Andrást, az illusztrátort méltatja
19:30 Ciki vagy rangon aluli gyerekirodalmat írni egy “felnőtt” írónak?
25:10 Az első gyerekverskötetét Krusovszky egy évvel azelőtt írta, hogy apa lett volna (a címe: Mindenhol ott vagyok, Magvető Kiadó, 2013)
29:45 Elhangzik az Apa verse című költemény, majd az Amikor alszotok is

konyvek-172612.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánló

33:45 Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák (Athenaeum, 2021)
35:25 Krausz Gábor: Családom és egyéb receptfajták (artvonal, 2021)
36:10 Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka (General Press, Budapest, 2021)
37:00 Jane Austen minden napra (Manó Könyvek, 2021)
38:00 Gulbahar Haitivaji-Rozenn Morgat: Menekülés a kínai Gulagból (Athenaeum, 2021) Erről a könyvből bővebben beszélgetünk.

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.